szoftver

Next-next-finish – III. rész

3 Perc olvasási idő
szoftver

Next-next-finish – III. rész

3 Perc olvasási idő

És igen, ezennel végeztem az installálással, és ígérem, egy ideig nem fogom Önöket itt, a blogban zaklatni azzal, hogy vásároljanak minél több legális szoftvert, csak most még egy kicsit – ellenben ha például októberben elkezdünk Mac OS X Leopardot árulni, akkor azt feltétlenül itt is közzé fogjuk tenni. Tehát akkor utoljára lássuk, hogy milyen programokat ajánlunk még egy frissen felhúzott rendszerre telepíteni.

Illetve még előtte egy rövid történet: kiskorunkban minden nap vonattal jártunk középiskolába, ahol egy idő után, mikor már mindenkinek volt otthon PC-je – műszaki középiskolába jártunk, na -, rendszeres szokássá vált, hogy reggelente cserélgettük a vonaton a 40 floppy-s Need for Speed első részt, meg hasonlókat. Volt akinek még nyomtatott listája is volt a nála elérhető warezről, aztán ha valakinek kellett valami (és volt elegendő kislemeze), másnapra már szállította is az illető, vagy nem, ha éppen nem volt kedve másolgatni, vagy ami még rosszabb, volt kedve, csak menet közben egy-két lemez persze meghibásodott (CRC-error, írta ki a rar.exe ilyenkor). Aztán egyszer, pont akció közben jött a kalauz, rámeredt a rengeteg floppy-ra, és feltette az ultimate kérdést: felhasználói vagy játékprogram?

Ha már így nosztalgiánál tartunk, kezdjük azzal, amit eddig kifelejtettem, pedig méltán az install-sorozat elején lett volna a helye: Total Commander. Remek kis tool a Windows fájlkezelő helyett, és nem is drága, csak nyolcezer forint. Nemrég jelent meg belőle a hetes verzió, amiben végre a felületen is csinosítottak kicsit, és persze a funkcionlitás is bővült.

És most jöjjön egy kis grafika és egyben az eszméletlen drága, de kategóriájában szinte hiábtlan szoftver kategória: ha vektorosan szeretnénk rajzolni, akkor mindenképpen szerezzünk be egy CorelDRAW-t, jobban mondva CorelDRAW Graphics Suite csomagot, ami a DRAW-n kívül tartalmazza a PhotoPaintet bitmapes rajzolóprogramot, a RAVE-et, és a TRACE nevű okos kis bitmap trace-elő (mi más?) programot. Bár az árak alakítása körül valami sötét erők működhetnek közre, mert ugyanazt az X3-as verziójú csomagot megtaláljuk hétezer forintért (ennyiért mindenképp megéri) és száznegyvenért is.

Aztán ha még grafika, akkor a vektor helyett bitmapeket pixelről-pixelre farigcsáló grafikusoknak mindenképpen ajánlott egy Photoshop mondjuk az Adobe Creative Suite 3 Web Premium csomagban, amiben benne van a Flash, a Dreamweaver weblapszerkesztő, az Illustrator vektoros rajzoló és a Photoshop CS3 Extended verziója, összesen kétszázhuszonhatezerért. Ha csak a Photoshopot használjuk frekventáltan, akkor is jobban megéri mint a különálló Extended, amit százhetvenezerért kapunk meg, de ha esetleg megelégszünk a „standard” Photoshoppal, akkor abból a standalone-t ajánljuk, csupán hetvenezerért.

Igen, észrevettük, hogy a Corel csomagjában is van bitmapes szerkesztő, és az Adobe-jében is van vektoros, mi mégis a DRAW-t ajánljuk vektorgrafikához, bitmaphez pedig a Photoshopot. Azért azzal vigyázzunk, hogy a CS3 csomag elég új, és emiatt az installálásával is sokaknak akadnak problémái, ha tehetjük, még a boltban/szervizben próbáljuk ki, hogy felmegy-e a gépre, vagy legalább érdeklődjük meg, hogy mi a teendő ha nem, bár őszintén szólva a magyar viszonylatok között csoda lenne, ha lenne ilyen esetre teendő, netalántán háromnapos pénzvisszafizetési garancia, ami elvileg csak tartós fogyasztási cikkekre érvényes, de a szoftver szerény véleményünk szerint annak számít, bővebb információért meg majd Önök fogják megkérdezni a fogyasztóvédelmet.

És akkor itt be is fejeznénk szoftverekről szóló összeállítást, úgysem tudunk felsorolni minden szoftvert, ami az összes olvasó igényét kielégítené. Ha valami fontosat kihagytunk, írják meg kommentben. Holnaptól pedig ígérjük, hogy visszatérünk a bitektől a microchipek és áramkörök kőkemény világába.

Ajánlott bejegyzések
asushardvermédialejátszószoftvervezeték nélküliwebkamera

Mozi minőség webkamerával: Logitech QuickCam PRO 9000

1 Perc olvasási idő
Felejtsük el, hogy egy webkamera csak csúnya, kockás, mosott képecskék továbbítására elég. A HD felbontású Logitech QuickCam PRO 9000 egy teljesen más…
applehangszóróhardveriphoneipodszoftvertelefonzene

Így a legolcsóbb az Office 2007

1 Perc olvasási idő
Régebben akkor is hatalmas összegeket kellett fizetnünk, ha a megvenni kívánt Office csomagból mondjuk csak a Word és az Excel érdekelt. Akinek…
hardverszoftver

Számítógép biztonságban - Norton Antivirus 2010

1 Perc olvasási idő
Ha azt mondom, vírus, nem csak a H1N1-re kell gondolni. Kéretlen levelek csatolmányai, „eltérített” weboldalak, másolt DVD-k terjesztik azokat a kártevőket, amitől…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük