autóhardverlaptop

Ennek a fele se trafi

3 Perc olvasási idő
autóhardverlaptop

Ennek a fele se trafi

3 Perc olvasási idő

Amerikában egy autóvezető egyszercsak elmegy egy tábla mellett, amin a következőt olvassa: Speed Limit 50 mérföld. Szófogadó sofőr lévén le is lassít 50-re, majd nem sokkal később észrevesz egy másik táblát: Speed Limit 40 mérföld, hát vissza is veszi a tempót 40-re. Egy idő után szembejön a 30-as tábla, majd egy 25-ös és egy 20-as, ekkor hősünk már kezd türelmetlenkedni, hogy vajon milyen közúti veszély okozza ezt a nagy sebességkorlátozást, de azért csak betartja. Egymás után jönnek a táblák, a végén már csak három mérföldes sebességgel vánszorog, amikor egy városhoz ér, aminek határában újabb táblát vesz észre: Welcome to Speed Limit!

Elnézést kérünk a szörnyen rossz multinlinguál viccért, de kárpótlásul ott a kép, előbbi közszájon forog, utóbbit a Dán Közútbiztonsági Tanács méltán híres különleges sebességkorlátozó módszerét bemutató honlapjáról vettük kölcsön. Az egész úgy kezdődött, hogy Markert Laci barátom éppen oldalunkat böngészte, amikor rábukkant a Traffipax detektorok és zavarók kategóriára, és megkérdezte tőlem, hogy ez legális-e. Nos, kettőnk közül inkább ő az autós, tehát én se tudtam válaszolni, ezért elkezdtem keresgélni a témában, azért persze feltéve, hogy nem árulunk törvénybe ütköző dolgokat (de ha esetleg szeretnék megkapni azt a titkos URL-t, amin az import fegyverarzenált kínáljuk eladásra, feltétlen írjanak).

Elsőre a KRESZ ugrott be, sajnos hiába, pedig arra számítottunk, hogy tartalmazni fog valamilyen listát a gépjárművekben korlátozás nélkül használható elektronikai cikkekről. De nem. Másodikra a 175/2003.-as kormányrendeletet találtuk meg, ami „a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről” szól. Ez már kevésbé volt lyukra, stílszerűen padkára futás, a veszélyes eszközök között nem találtuk meg sem a radarjelzőt, sem a lézerblokkolót. Ezt megerősíteni látszott a Totalcar Autójogásza, ő elárulta nekünk azt is, hogy 2003. november 26. óta jogszerűen birtokolhatók a fenti eszközök.

További kutatásunk egy érdekes, bár már nagyon régen nem frissülő oldalra vezetett, ahol szinte mindent megtudunk a témáról, részletes leírással a mérőműszerekről, listával a mérőautók legutóbbi észleléséről, bár ez az előbb említettek miatt mérsékelten aktuális, de mindenképpen újraindítandó kezdeményezés lenne, vagy éppen érdekes, de elvetendő ötletekkel a büntetés megúszásának módjairól. Nos, ezen az oldalon találtunk egy másik jogi tanácsadót, aki szerint a lézeres blokkoló használata szabálysértést testesít meg. Mondjuk arról nincs szó, hogy pontosan melyik típus, és elég valószínű egyébként, hogy a tőlünk elérhető lézerblokkolók hiába vannak például 160-2000m közötti távra kalibrálva, mindenképpen előbb fognak szólni, hogy radar van, mint ahogy a lekapható távon belül érkezünk, és közel ugyanattól a távolságtól már hatástalanok, amitől kezdve lekaphatnak minket. Így arra persze mindenképpen jók, hogy időben lelassítsunk, ha már gyorshajtottunk. Balesetmentes közlekedést kívánunk az Olcsóbbat stábja nevében!

Ajánlott bejegyzések
autóévszakokgumiabroncs

Gumit le!

6 Perc olvasási idő
Miért cserélünk? Téli gumival járni nyáron nem csak luxus, de veszélyes is. Megnő a fékút ha vizes az út és veszít az…
autósport

Téli kalandok

4 Perc olvasási idő
Az előrejelzések alapján hazánk időjárása nem kedvez a téli sportok szerelmeseinek, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szomszédos országokban számos…
autóévszakokgumiabroncs

Cserélje le!

5 Perc olvasási idő
Még nem jött el a csere ideje, de jó, ha előre gondolkodik, és készenlétbe helyezi téli abroncsait. Érdemes figyelni az időjárás jelentést,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük