háztartáshűtőgép

Hűtő trükkök – Szökik az energia, folyik a pénz!

3 Perc olvasási idő
háztartáshűtőgép

Hűtő trükkök – Szökik az energia, folyik a pénz!

3 Perc olvasási idő

Energiatakarékos hűtőgépek | Side-by-side hűtőgépek | Mélyhűtővel ellátott hűtőszekrények
Gazdálkodjunk okosan! Ki ne tenné ezt, hiszen manapság minden fillér számít, azonban ha a súlyos ezresek észrevétlenül, alattomos módon kúsznak ki a kezeink közül vajmi keveset tehetünk. Vagy tévednénk? Néhány apró trükk és éves szinten máris ezrek maradnak a perselymalacunk hasában. Kezdjük a sort a hűtővel, nézzük meg mit tehetünk az alacsonyabb fogyasztás érdekében, különösebb lemondás és megszorítások nélkül!

Egy átlagos háztartás villanyszámlája a tízezres nagyságrendet biztos hogy eléri, a sárga csekkek láttán pedig a dolgozó családapákat és családanyákat az ájulás kerülgeti. Bevallom, hónapról-hónapra engem is úgy kell fellocsolni a padlóról, ha összeadom mennyi rezsit kell fizetnünk és hogy ezeket az összegeket mennyi minden másra is el tudnám költeni. Hogy ne így legyen összegyűjtöttem néhány apró praktikát, amivel tetemes energiaköltséget spórolhatunk meg, például a hűtőre és fagyasztószekrényre való odafigyeléssel! Hogy te egy ilyet se tudsz? Most megosztunk veled néhányat, figyelj jól!

Amikor hűtőt, fagyasztót vásárolsz, ne csak a márkajelzést, az esztétikumot és az árat figyeld meg, nézd meg azt is, hogy milyen energiaosztályba sorolták be. Mivel ennek a háztartási gépnek a vásárlása hosszú távú befektetés, korántsem mindegy, hogy az ára megtérül-e és hogy mikor. A hűtőkészülékek a villanyszámla egy harmadáért felelősek, hiszen 24 órán át üzemelnek. Tetemes összeget spórolhatunk meg, ha már a vásárlás alkalmával odafigyelünk erre! Válassz „A” energiaosztályú készüléket, azon belül pedig napjainkban már megjelent az „A+” és az „A++” besorolás is, ez utóbbi a leghatékonyabb energiafelhasználású termék.
Ha már ott zümmög a szerkezet az otthonodban, akkor is sokat tehetsz azért, hogy a fogyasztása ne az eget verdesse!
Az hűtő, mélyhűtő többet fogyaszt, ha üres, ugyanis így a motor sokkal hosszabb ideig működik. Érdemes hát telepakolni a fagyasztót, ha nem is élelmiszerrel, akkor kiürült, majd vízzel teletöltött pillepalackokkal, újságpapírral! Így a gép lelkének számító motor rövidebb ideig jár, ezzel meg akár 2-3 ezer forintot is spórolhatunk éves szinten. Kevés, kevés, viszont gondolj bele! Sok kicsi, sokra megy!
Sokan vagyunk úgy, hogy a vasárnapi ebédre megfőzött, több fogásos menüből bizony elég sok megmarad, majd spórolási szándékkal eltesszük másnapra. Hogy meg ne romoljon (főleg nyáron), még langyos állapotban betoljuk a hűtőbe, ezzel aztán nem csak a berendezésben okozunk hosszú távon kárt, de bizony arra is késztetjük, hogy gőzerővel dolgozzon és megpörgesse a villanyórát! Mindig várd meg, hogy az étel tökéletesen kihűljön és csak utána tedd be a hűtőbe!
Ma már a modern gépezetek önolvasztó funkcióval vannak ellátva, ami rendszeres időközönként automatikusan leolvasztja a hűtőtér falán felgyülemlett jeget, deret. Bár ez igen praktikus dolog, azonban megnöveli az áramfogyasztást is. Jobb ezt a műveletet a saját két kezünkre és egy jégkaparóra bízni, ha pedig mégsem tudtunk ellenállni az önolvasztós csodakészülékeknek, akkor üzemeltessük alacsonyabb hűtésfokon! Sok esetben teljesen szükségtelen maximumra tekerni a fokozatot. Tapasztaljuk ki, hogy számunkra mi a legideálisabb hűtési fok, hiszen könnyen meglehet hogy takarékra állítva is tökéletesen eláll benne az étel, mi meg valószínűleg meg fogunk lepődni, hogy ezzel is mennyit megspórolhatunk!
Itt a nyár, a szép idő, sokan már a nyaralásukat tervezgetik. Ha hosszabb időre, vagy akár két-három napra is elutazol otthonról, jusson eszedbe az is, hogy a felesleges energiazabálókat kikapcsold. Ha a hűtőt teljesen kiüríted, majd kikapcsolod erre az időre, akkor egy-egy alkalommal is spórolhatsz, ha meg mégsem sikerül minden élelmiszert ez idő alatt elfogyasztani, kérd meg valamelyik rokont, vagy a nagymamát hogy fogadja örökbe arra az időre azt a kis kaját, te pedig húzd ki bátran a hűtőt a konnektorból!
Apró trükkök, mégis tetemes összegek spórolhatók meg ezekkel és ha belegondolsz a fenti sorok csak egyetlen egy áramzabálóra vonatkoztak, ha a többit is hozzá veszed és odafigyelsz a működésükre, szinte biztos hogy több pénz marad a pénztárcádban!

Ajánlott bejegyzések
hűtőgépUncategorized

Hűtőd a konyhád lelke, így nem mindegy, milyet választasz otthonra!

1 Perc olvasási idő
Most tervezed álmaid konyháját? Vagy éppen felújítanád a régit? A tökéletes konyha alapvető velejárója egy szuper hűtő, hiszen ételeid és italaid tárolása…
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
Mégis mikor? Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot…
háztartás

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

1 Perc olvasási idő
Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >> Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük