recept

Még, hogy az ősök nem tudtak mulatni és közben jókat enni?

Jó áron kínált sütők a farsangi lakomához | Receptek az ünnepi ételekhez | Hasznos kiegészítők főzéshez
Itthon a farsangi mulatságok leglátványosabb elemei a busójárás, farsangi álarcosbálok és persze a gazdag lakomák. Ilyenkor az asztalok talán még gazdagabban roskadoznak, mint karácsonykor, hiszen ebben az időszakban szinte folyton hús kerül hússal rájuk a jó borok, házi pálinkák és finom édességek mellett.

Kis hazánkban a farsangi recepteknek nagy hagyománya van. Valószínűleg még azok is hallottak a farsangi csirkéről és fánkról, akiknek a családja már kevésbé tartja a farsangi hagyományokat. Ilyenkor nincs olyan étkezőasztal, ahol ne szolgálna fel a háziasszony vagy éppen úr frissen sült, porcukorral hintett csöröge fánkocskákat. Persze ahány ház, annyiféleképpen készül ez a fánk, de azért túl nagy eltérések nincsenek általában a receptben. Esetleg egy kis extra fűszer vagy több cukor az, ami elbillentheti a mérleget.
Ám éppen ezért ez egy elég veszélyes időszak az újévi fogyókúrás fogadalmakra nézve. Hiszen ilyenkor nem csak az otthoni tűzhelyek izzanak fel, de számtalan étterem is ilyenkor kínál kedvezményes lakoma lehetőségeket, nem beszélve a Torkos Csütörtökről, mely minden évben ezreket vonz országszerte az éttermekbe.

Még, hogy az ősök nem tudtak mulatni és közben jókat enni? - olcsobbat.hu

Ha azonban szeretnénk megmaradni az arany középúton, vagyis szeretnénk jókat főzni és enni, de anélkül, hogy a böjt idejéig sok plusz kilóval gazdagodunk, akkor ezt néhány egyszerű trükkel megtehetjük. Sütés-főzéshez szerezzünk be Xilitet, amelynek sokkal kisebb a kalória és szénhidrát értéke, mint a fehér vagy barna cukornak, így nem, hogy nem hizlal, de ételeinket fogyaszthatóvá teszi cukorbetegek, diétázók számára is. Nem beszélve arról, hogy ételeink ettől az egész család számára egészségesebbé válnak. Ugyanígy pedig a liszt egy részét is kiválthatjuk keményítővel sütés-főzés idején. Ezzel ugyanis szintén spórolhatunk a szénhidrát bevitelünkön.
Most pedig nézzünk egy egyszerű fánk receptet:
Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg xilit (cukor helyett)
  • 1 tsk. só
  • ½ l tej
  • 6 tojássárgája
  • 1 citrom héja
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • ízlés szerint rum/rumaroma
  • vaníliás cukor
  • nagyi féle házi lekvár
  • házi pálinka, hogy a fánk jobban csússzon

 
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a száraz (liszt, xilit, só) hozzávalókat valamint, sorban a tojást, reszelt citromhéjat, a rumot és vajat is. A tésztát alaposan gyúrjuk össze, míg egyneművé nem válik, majd lefedve és betakarva (ahogy azt a nagyitól tanultuk), hagyjuk, hogy a tészta legalább a duplájára keljen. Ha ez megtörtént, akkor ismét gyúrjuk meg és még egyszer annyi időt hagyjuk pihenni.
Ezután egy lisztezett gyúródeszkán nagyjából 2 centi vastagságúra nyújtsuk a tésztát és szaggassuk ki. Erre a célra nyugodtan használhatunk egy vizespoharat, ha nincs a háznál márkás fánkszaggató… Végül a fánkokat, lefedve még egy kicsit kelesszük.
Mielőtt a fánkok a forró olajba kerülnének, a közepükbe, az általunk választott ujjunkkal egy mélyedést nyomunk, ami majd nem a reklám, hanem a lekvár helye lesz. És csak ezután tesszük a fánkokat az olajba.
Ízlés szerint vaníliás porcukorral, lekvárral és pálinkával kínálhatjuk az aranybarnára sült műremekeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.