Legyen kényelmesebb a digitális olvasás!

20111220-onxy-booxm90-ekonyvolvaso-olcsobbat-hu-03

Az e-book olvasók előnyeit már számtalanszor kiveséztük, ugyanakkor kétségtelen, hogy az újdonsült hóbortnak megvannak a maga hátrányai. Egyetlen kütyünk van, kevés dologra kell odafigyelnünk, arra viszont nagyon. Ha az e-book olvasó koszolódik, karcolódik, urambocsá’ leejtjük szerencsétlent a földre, könnyen lehet, hogy éveken keresztül emlékeztet majd a nyoma felelőtlenségünkre. A digitális könyvek vásárlása sok tekintetben praktikusabb, ráadásul az élmény és a kényelem még tovább fokozható – cikkünkben mutatunk néhány érdekes kiegészítőt a jövő hétköznapjainak egyik legmeghatározóbb kütyüjéhez!

Természetesen kár lenne csakúgy mindenkit óva inteni, hogy vigyázzon az e-könyv olvasójára, ápolja azt gondosan. Az ember természetszerűen igyekszik odafigyelni az értékeire, a dolgaira, legyen szó bármiről. A könyv is lehet szamárfüles, elszakadhat, viszont az e-könyv olvasó azért speciális ilyen szempontból, mert jó eséllyel éveken keresztül cipeljük majd a gépet, ez alatt pedig óhatatlanul is elnyűvődik.

Mindenképpen ajánljuk, hogy a felhasználó szerezzen be valamilyen minőségi bőrtokot, ez nemcsak ízlésessé teszi az eszközt, de védi is, illetve sok szempontból praktikus a használata. Ma már az ismertebb e-könyv olvasók saját, testreszabott tokot kapnak, ezeket több színben megvásárolhatjuk, és igény szerint azt is eldönthetjük: szeretnénk-e plusz zsebeket, füleket a kiegészítőbe, ahova a jegyzeteinket, füzeteinket pakolhatjuk. Adott esetben arra is érdemes odafigyelni, hogy a tok kínál-e olyan lehetőséget, hogy az olvasást kényelmesebbé tegye: némelyikükkel kitámaszthatjuk, felállíthatjuk az eszközt, ami hosszútávon nagyon praktikus, tanulás közben pedig kifejezetten hasznos.

Legyen kényelmesebb a digitális olvasás! - olcsobbat.hu

Az e-book olvasó lelke a kijelzője, ehhez mindenképpen ajánljuk a speciális képernyővédő fóliákat, ezeknél is érdemes körültekintőnek lenni, de a többségük egyébként univerzális. A sokszor csomagban árult, felragasztható lapok védenek a karcolásoktól és ujjlenyomatoktól, ráadásul elég nagyok ahhoz, hogy teljesen a kütyünk méretéhez tudjuk vágni őket. Fontos szempont, hogy bár megfelelő a vastagságuk a védelemhez, az érintésérzékenységen nem változtat, ugyanúgy bűvészkedhetünk az ujjunkkal vagy a stylussal a képernyőn, ahogy eddig. A legtöbbjüket egyébként mobiltelefonokhoz és tabletekhez is ajánlják, és törlőkendővel együtt árulják őket a tisztítás érdekében.

Az e-book olvasók kijelzője azért jobb, mint más kütyüké, mert nincs háttérvilágítás, az „elektromos tinta” miatt az eszköz gyönyörűen olvasható fényes nappal vagy a legerősebb lámpa fénye mellett is. Ennek kétségtelen hátránya, hogy nem túl meglepő módon sötétben és rosszabb fénykörülmények között nem fogjuk látni a betűket, ezért célszerű lehet egy kiegészítő lámpa beszerzése. Természetesen ilyenből is akad bőségesen, a legtöbbjük egyszerű, alacsony fogyasztású LED-lámpa, ami erre a célra tökéletes fényerőt biztosít, és a szükséges akkumulátorok/ceruzaelemek akár egy napi működést is lehetővé tesznek. A működésük rémegyszerű: elég őket felállítani vagy rácsíptetni az olvasóra, majd a hajlékony nyak beállításával olvashatunk is tovább.

Hasznos, de már némileg „extrának” számító kiegészítők lehetnek a különféle dokkolók, ezek úgy működnek, mint minden más eszköz esetében: beléjük állítjuk az olvasónkat, amit így nemcsak könnyebben vizslathatunk, de még tölthetünk is. Ezeket tényleg csak akkor ajánljuk, ha már mindent beszereztünk a fentiek közül, és itt különösen figyeljünk oda a kompatibilitásra, mert előfordulhat, hogy az e-könyv olvasónk nem passzol majd a dokkolóhoz!