casual

Mindennapi letöltésünk add meg nekünk ma!

2 Perc olvasási idő

Az októberi népszámlálás előtt indult civil kezdeményezés, miszerint a lehető legtöbben vallják magukat a kérdőíven a jedi lovagrend tagjának, megmosolyogtatott. Szerintem nem vagyok egyedül, persze mindezt anélkül merem állítani, hogy különösebben firtatnám a kampány okát, üzenetét: mindenképpen jópofa volt az ötlet, főleg Star Wars-rajongó szemmel nézve, na. Valahogy ezt a heccelődést idézi a Svédországban megalapított Kopimizmus Egyháza is, amit immár hivatalos egyházként is elismernek az államban – látható, hogy egy fokkal komolyabb űzik az „ipart” a svédek, úgy tűnik, nagyon ráérnek.

Mindennapi letöltésünk add meg nekünk ma! - olcsobbat.hu

A Kopimizmus Egyházát (ékes svéd nyelven Missionerande Kopimistsamfundet) egy 19 éves filozófiahallgató, Isak Gerson alapította, a gyülekezetet fájlcserélő kalózoknak szánta, akik az információmásolást szent értéknek tartják. Az Egyház székhelye Svédországban található, s bár január óta a svéd hatóságok hivatalosan is egyháznak ismerik el a Kopimizmus Egyházát, Gersonnak nem volt egyszerű dolga, hiszen az erre vonatkozó kérvényét kétszer is elutasították, és csak harmadik alkalommal sikerült elfogadtatnia azt. Az aggodalom egyébiránt valószínűleg nem volt véletlen: egyes hírek szerint a közismert The Pirate Bay fájlcserélő oldal az Egyház pártfogása alatt működött, noha Gerson korábban cáfolta, hogy bárminemű kapcsolat lenne a két szervezet között.
A vallás követői, a kopimisták a Biblia egyik sora után kapták a nevüket, a korintusi levélben olvashatjuk. „Legyetek az én követőim, mint én is a Krisztusé” (Imitate me, just as I imitate Christ), Gerson ezt írta át a következőre, és innen a név: „Copy me, my brothers, just as I copy Christ himself” (Másolj engem, testvérem, ahogy én másolom Krisztust.). A kopimista hiszi, hogy minden információt szabadon kell terjeszteni, érkezzen az bármilyen formában – zeneként, filmként, TV-műsorként vagy szoftverként. „A kommunikáció szent”, tartja a jó hívő, aki viszont – legalábbis a Kopimizmus Egyházának hivatalos weboldala szerint -, nem hisz semmilyen istenben vagy természetfeletti jelenségben. A szent szimbólumok sem maradtak el, a kopimisták keresztjei a CTRL+C és a CTRL+V, azaz a „másolás” és „beillesztés” jól ismert gombkombinációi.
No persze nem mondhatnánk, hogy mindez sokat változtatna a svéd hatóságok és a kalózkodás viszonyán. A skandináv országban már zéró toleranciát hirdettek a letöltések ellen, és ezen mit sem változtat az, hogy egy olyan egyház is átment a hivatalos elfogadtatási procedúrán, ami mondanivalójában a törvények megszegésére buzdít – Svédországban egyébként a vallások tartalmát nem vizsgálják. Peter Ingham katolikus püspök szerint ezt a „vallást” más vallások, a szerzői jogok és a kormány ellen hozták létre, mint mondja, az illetékeseknek meg kellene gondolniuk, hol húzzák meg a határt, hogy mit lehessen vallásnak nevezni. Egyáltalán hogyan lehet vallás az a tevékenység, ami illegalitásra buzdít? Hogy mi lesz a jövője a túl jól sikerült gegnek, és meddig tud terjeszkedni a Kopimizmus Egyháza, az a jövő zenéje, mi mindenesetre jót mosolyogtunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük