e-könyv

Idén karácsonykor nem kell becsomagolni a könyveket

4 Perc olvasási idő
e-könyv

Idén karácsonykor nem kell becsomagolni a könyveket

4 Perc olvasási idő

Internetezésre is használható e-Book olvasók7 inch-es képernyőjű e-Book olvasók | Még több e-Book olvasó
Az e-book olvasók népszerűsége töretlen, hónapról-hónapra többen döntenek úgy, hogy beruháznak egy ilyen kütyübe, ami aligha meglepő. Jóllehet, sokan arra voksolnának, hogy egy könyvet olvasni, tartani és szagolni élmény, de az e-book olvasók hasznossága és praktikussága megkérdőjelezhetetlen. A masina füzet nagyságú, belső tárhelytől függően több ezer digitális könyvet tárolhatunk rajta, és olvasni is kényelmes, a speciális kijelző nem fárasztja a szemet.

Top 20 e-Book olvasó: hasonlítsd össze őket! >>


Az e-könyv olvasó idén is ideális karácsonyi ajándék lehet: örül neki, aki rendszeresen, sokat olvas, de nem szereti cipelni a vastag köteteket, esetleg valami plusz élményre, zenehallgatásra, internetezésre vágyik az olvasás mellett, de nem szeretne külön kütyüt vásárolni emiatt; a főiskolások és az egyetemisták pedig egyenesen rajongani fognak érte, amiért megspórolják a jegyzetek kinyomtatásának költségét.

Külön öröm, hogy az e-book olvasók növekvő népszerűsége az árukat is egyre lejjebb tolja, 15 ezer forintról indulva, 30 ezer forint alatt már korrekt eszközt vásárolhatunk, aki pedig egy kis plusz pénzt is rászánna a hóbortjára, 30-40 ezer forintért neves gyártók kiváló termékei közül válogathat. A könyvárak manapság az eget verdesik, ha a pénztárcánk alapján döntünk, az e-book olvasók kiváló befektetésnek számítanak, ráadásul a digitális könyveket eleve olcsóbban vásárolhatjuk majd meg, mint a nyomtatott darabokat.
Nézd meg a Sony PRS-T1 tesz videóját:

Ha rábólintottál az ajándékötletünkre, hadd adjunk néhány támpontot a vásárlás előtt! Ne csak az ár számítson, mindenképpen tartsd szem előtt az igényeidet. Egy hordozható kütyünél, mint az e-book olvasó többet számít a tömeg, mint elsőre gondolnád, és ez sokszor a kijelzőméret függvényében is változik.  A 170 grammos Amazon Kindle vagy a 167 grammos Sony PRS-T1 például kifejezetten könnyű darabnak számít, azonban ha inkább otthon, az ágyban fekve használnád az e-book olvasód, joggal érezheted úgy, hogy inkább bevállalod a félkilós Amazon Kindle DX-et a 9,7 hüvelykes képátló miatt.
Ha már említettük: a kijelző a legfőbb befolyásoló tényező, hiszen olvasás közben ezt látjuk folyamatosan. A legtöbb e-book olvasó, mint a WayteQ xBook-60w vagy az Onyx Boox X61E 6 hüvelykes, ezek általában 800×600, esetleg 800×480 pixel megjelenítésére képesek. Mint feljebb írtuk, nagyobb méretű panelekkel szerelt modellek is léteznek, igaz, meglehetősen borsos áron – itt értelemszerűen a felbontás is növekedik. A legtöbb megjelenítő az eInk-technológiára épül, ennek előnye dióhéjban, hogy az ilyen kijelzők nagyon keveset fogyasztanak, mindeközben erős napfény mellett is tökéletesen olvasható a képük. Hozzátesszük, a mai e-book olvasók többsége 16 szürkeárnyalatos monokróm képernyővel érkezik, de léteznek színes modellek is. A Prestigio Nobile PER3274B például ilyen, de nagyon fontos, hogy az alacsonyabb árkategóriában a színekről mezei LCD-technológia gondoskodik, a színes eInk-megoldásokért most még mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Érdemes megvizsgálni: hogyan kezelhetjük az e-book olvasót? A mechanikus gombok és a négyirányú „joystick” ma már egyre inkább háttérbe szorul, ahogy más termékeknél, úgy itt is az érintőkijelzőt erőltetik a gyártók. Tetszik, vagy sem, kétségtelen, hogy az érintőképernyőn jóval szabadabban lavírozhatunk a menüben, mintha gombnyomásra lépkednénk pontról pontra. Kérdezzünk a belső tárhely méretére is: a legtöbb e-book olvasó 2 GB memóriával érkezik, de talákozhatunk 4 és 8 GB-os típusokkal is! Fontos, hogy az olvasó bővíthető legyen, SD- vagy microSD-memóriakártyával növelni tudjuk a rendelkezésre álló szabad tárhelyet. A MYAUDIO MediaBook szépen evickél ezen a téren, 4 GB-os memóriáját memóriakártyával duzzaszthatjuk.
Félreértés ne essék, a könyveknek már 2 GB is bőven elegendő, formátumtól függően több ezer alkotás bújhat meg a zsebünk mélyén, viszont ha ennyivel nem érjük be, elkélhet a nagyobb méret. Ha utazás közben szeretünk úgy olvasni, hogy közben zenével zárjuk ki a busz és az utasok zaját, akkor el muszáj ezt megfontolnunk, ahogy a fotónézegetésnél vagy az internetböngészésnél – némelyik olvasót ma már Wi-Fi-adapterrel szállítják – is jól jöhet az extra tárhely. A színes kijelzős olvasóknál különösen kardinális ez a probléma, hiszen ezeken sokszor videót is nézhetünk, ami csakugyan megabájt-igényes tevékenység.
Most rajtad sor, ha további tippekre van szükséged, olvasd el részletes e-Book olvasó vásárlási tanácsunkat!

Ajánlott bejegyzések
e-könyv

Olcsóbb megoldásokat kínálunk avagy digitális könyvvel az iskolapadba?

4 Perc olvasási idő
Népszerű e-book olvasók | Mikro SD kártyák a memória bővítéséhez | Lézernyomtatók a kedvencek kinyomtatásához Noha sokan ódzkodnak tőle, azért lássuk be, hogy az…
e-könyvtablet pc

Iskolai beruházás

3 Perc olvasási idő
Androidos táblagépek | Népszerű e-book olvasók | Asztali számítógépek az új tanévre Már csak néhány hét van hátra és újra kezdődik a…
acerbenqe-könyvepsonkiegészítőprojektor

Legyen kényelmesebb a digitális olvasás!

3 Perc olvasási idő
Az e-book olvasók előnyeit már számtalanszor kiveséztük, ugyanakkor kétségtelen, hogy az újdonsült hóbortnak megvannak a maga hátrányai. Egyetlen kütyünk van, kevés dologra…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük