érintés nélküli fizetés

Hamarosan nyugdíjba küldhetjük a készpénzt!

3 Perc olvasási idő
érintés nélküli fizetés

Hamarosan nyugdíjba küldhetjük a készpénzt!

3 Perc olvasási idő

Okostelefonok verhetetlen áron | Bluetooth-os táblagépek
Természetes: ha fizetünk, azt készpénzzel tesszük. Ez a legelterjedtebb módszer, és azt is gondolhatnánk, hogy a legkényelmesebb és leggyorsabb. Persze nem rólunk lenne szó, ha ezt nem cáfolnánk meg azonnal!

Az előző mondatból ugyanis csak annyi igaz, hogy az emberek többsége bankjegyeket és pénzérméket használ fizetéskor, pedig meglehetősen ódon módszerről van szó, ami sokkal több kényelmetlenséget szül, mint elsőre gondolnánk: a készpénz tárolása nehézkesebb (gondoljunk csak a kedves sarki boltosra, aki 10 forintosokban ad vissza!), és egyáltalán leszámolni a végösszeget és a visszajárót, már az külön procedúra. Valamivel okosabb megoldás a bankkártya használata, de az sem tökéletes: a PIN-kód bepötyögése, a megfelelő terminál kikeresése még mindig lassítja a fizetési folyamatot.
Hadd mutassunk egy új módszert! Az érintés nélküli fizetésé a jövő, biztosra vehetjük, aki kicsit is járatos a technológiai hírekben, valószínűleg már találkozott az újdonsággal, sőt ha az elmúlt két évben részt vett valamelyik nagyobb zenei fesztiválon, maga is kipróbálhatta azt. Az érintés nélküli fizetés lényege nagyon egyszerű: a boltos fizetéskor bepötyögi a terminálba a végösszeget, mi pedig fogjuk az erre alkalmas kártyánkat vagy okostelefonunkat, és egyenlítjük a számlát. Nincs pénzszámolás, nincs PIN-kód, az egész ügylet néhány másodperc alatt megtörténik. Jöhet a következő!

Nem kell megijedni, az új technológia megismerése nem ördöngösség, elvégre az érintés nélküli fizetésnek táptalajul szolgáló technológia a hagyományos bankkártyákba is beépíthető, kulcstartók formájában is előállítható, sőt adott esetben a telefonunk is kihasználhatja a technológiában rejlő lehetőségeket.
Azt viszont kétségtelen, hogy első blikkre furcsának tűnhet a megoldás, és kezdetben a biztonsága felől is lehetnek aggályaink, de ezeket már most szeretnénk eloszlatni: az érintés nélküli fizetésre alkalmas eszközökről, kiegészítőkről nem lopják el könnyebben a pénzünket, mint a pénztárcánkból a készpénzt, sőt ami azt illeti, a gyártók és a kibocsátók különféle módszerekkel elérhetik azt, hogy a bűnözőknek ne érje meg feltörni a kártyákat. Korlátozhatjuk a PIN-kód nélkül elkölthető egyszeri pénz mennyiségét (mondjuk 5 ezer forintra), ekkora összegért pedig senki nem fog pepecselni a kártyákat védő biztonsági technológia megkerülésével. Persze ne felejtsük el: az értékeinkre vigyázni kell, csakúgy, mint a pénztárcánkra!
Manapság az érintés nélküli fizetésre alkalmas eszközök a legkorszerűbbnek számító NFC (near field communication) nevű technológiát használják, a rádiókommunikációra építő módszer lehetővé teszi, hogy két eszköz között úgy cseréljünk információkat, hogy éppen összeérintjük vagy legalábbis egymás közel, néhány centiméterre helyezzük ez őket. Az előnye, hogy gyors és az árához képest meglehetősen sok információt cserélhetünk vele, a fizetés csak az egyik potenciális alkalmazási területe az NFC-nek: az úgynevezett NFC-címkék elhelyezésével intelligens belépőjegyek, vonatjegyek gyárthatók, a hirdetési plakátok minden korábbinál interaktívabbak lehetnek, és a képeinket is egy pillanat alatt áttölthetjük bármilyen más, kompatibilis készülékre. Hogy jön ide a fizetés? Nos, nem nehéz belátni, hogy jelen esetben a fizetési tranzakció is egy egyszerű információcsere!
A technológia rendkívül impozáns, más kérdés, hogy az elterjedésére még várni kell. Bár NFC-kompatibilis okostelefonokat itthon is lehet kapni, és mára több bank és vállalat is foglalkozik az újfajta módszer terítésével, a közel hároméves bevezetés ellenére, az NFC-s bankkártyák és terminálok nem éppen a várt ütemben csapódnak le a felhasználóknál. Mi mindenkit arra buzdítunk, hogy ismerkedjen meg az érintés nélkül fizetés rejtelmeivel, azon tízezrek például, akik kilátogatnak a nyáron a Sziget, Balaton Sound és Volt fesztiválokra, első kézből próbálhatják ki, milyen az, mikor a sörért és a hot-dogért nem kell kotorászni a pénztárcában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük