fényképezőhardver

Kihajtható LCD dSLR gépekhez

A digitális tükörreflexes fényképezőgép elég sokáig csak a profi fotósok eszköze volt, mára azonban már elég olcsó ahhoz, hogy kompakt gépet csak azok kényszerüljenek venni, akik túl nagynak és nehéznek találnak egy dSLR-t.

A tükörreflexes gépek elterjedésével a belépő szintű modelleken olyan új – korábban ilyen gépeken soha nem látott – funkciók kezdtek el megjelenni, amelyekkel a kompakt kategóriából áttérő fotóskat célozták meg. Ezek közül az egyik legfontosabb az LCD kijelzőn keresztül történő fotózás. Erre korábban a dSLR gépek képtelenek voltak, a profik meg egyébként is az optikai keresőt használták. Innen pedig már csak egy lépés kellett, hogy kihajtható és elforgatható LCD kerüljön a cserélhető optikás fényképezőgépekre is.

Sony, Olympus, Nikon, de hol a Canon?

A Sony és az Olympus volt az első, aki kihajtható LCD-vel ellátott dSLR gépet dobott a piacra. A Sony Alpha A300 és a Sony Alpha A350 2008-as megjelenése után közel egy évvel jött jött ki az Olympus E-620, amely a Sony-val ellentétben már teljesen elforgatható kijelzőt kapott.

Érdekes, hogy a Nikon elég sokáig kivárt ezzel a funkcióval (sőt, a Canon még mindig vár…), de a mai napon bejelentett Nikon D5000 végre egy olyan belépő szintű fényképezőgép, amely jó választás lehet mindenkinek aki a kompakt/bridge kategóriából továbblépne, de a jól megszokott funkciókhoz ragaszkodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.