hálózat

Networking society

Múlt héten végén még nagy erőkkel belevágtunk a mindenféle ADSL-modemek bemutatásába, valószínű azóta mindenki beszerzett otthonra legalább egyet, és epedve várják, hogy további tanácsokkal segítsük az otthoni, vagy irodai hálózatépítést. Igaz, volt már itt a blogon vezetéknélküli hálót is biztosító routerekről egy külön bejegyzés, de a témát korántsem merítettük ki. Ráadásul a pénteki alkalommal is részben olyan eszközöket mutattunk be, amik kicsit túlmutatnak a hagyományos, rengeteg háztartásban meglévő kábelmodem-router-számítógép vonalon, így most is igyekszünk olyan dolgokról írni, amiknek megléte nem biztos, hogy egyértelmű, ha otthoni hálózatról beszélünk, azonban mindenképpen hasznosak, vegyék hát meg őket.

Edimax PS1206U

Mit tegyünk ha csak egy nyomtatónk van, és nincs beleépítve hálózati nyomtató funkció, valamint ha már a lapokért úgyis át kell menni a szomszéd szobába, legalább mire odaérünk legyenek is kinyomtatva? Hát szerezzünk be egy nyomtatószervert. Ezt a kis Edimax kütyüt akár a routerre is köthetjük, és erre csatlakoztathatjuk USB-n keresztül nyomtatónkat, és már is hálózati nyomtatóként használhatjuk, azaz a belső hálón minden gép látni fogja, és így távolról is tudjuk használni.

D-Link DES-1016D

Ez már egy komolyabb eszköz, egy switch. Akkor érdemes beszerezni egy ilyet, ha a lakásban, vagy az irodában több mint négy, vagy nyolc gép van hálózatra kötve, és esetleg nem mind WiFi-képes. A switch-et szintén a routerbe köthetjük, innentől kezdve ő intézi a belső hálózaton a forgalomkezelést a gépek között. Ez a D-Link modell egyszerre 16 gépet tud kezelni, mindezt akár 100Mbiten is, és a konfigurálást ő maga intézi, nekünk csak bele kell dugni a hálózati kábelt. Kicsire tervezték, hogy egy íróasztalon is elférjen, és a nagy hálózatokat kezelő switch-ekhez képest az ára is kicsi. Ugyanúgy DES-kódolást használ mint az előző postunkban látott hálózati adapter.

D-Link DKVM-4K

Nem a hagyományos értelemben véve, de hálózat ez is. Ezzel a switch-csel akár négy számítógépet kezelhetünk egyetlen billentyűzet, egér, és monitor segítségével, így szintén sok helyet takaríthatunk meg az íróasztalon vagy a szerverszobában. Human interface bemenetei sajnos csak PS/2-esek, de ezt könnyen áthidalhatjuk egy PS/2-USB átalakítóval, monitorunkat pedig 1600×1200 pixeles felbontásig kezeli, dehát egy szerverszobába csak nem rakunk HD-s plazmatévét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.