hardver

iPhone – extravagáns okostelefon az Apple-től

Bekövetkezett az, amit szakmai berkekben már egy éve rebesgettek: a leginkább különleges dizájnú számítógépeiről és a hordozható zenelejátszók piacát szinte letaroló iPod-járól ismert cég igazgatója, Steve Jobs az idei Macworld Expo-n január 2-án bejelentette legújabb termékük, a telefont, tenyérszámítógépet és zenejátszót egy eszközbe tömörítő iPhone-t.

Már a készülék alapadatai is látványosak: 3.5 inches, 320×480 pixeles felbontásra képes, szélesvásznú érintőképernyő, OS X operációs rendszer, 4 vagy 8 GB-s tárhely, négysávos GSM-kapcsolat, EDGE, WiFi és Bluetooth, és beépített 2 megapixeles kamera adják a fő jellemzőit a telefonnak. 115x61x11.6mm-es méretével és 135 grammos súlyával bármely zsebben könnyedén meglapul, a folyamatos használat (videólejátszás vagy böngészés) melletti 5 órás, zenejátszás melletti 16 órás rendelkezésre állási ideje pedig a hasonló eszközök között elfogadhatónak tekinthető.

Az eszköz képes az Apple iTunes médiajátszó szoftverével szinkronizálni és egy kényelmesen kezelhető felszínen a zenék vagy videók közti gyors keresést lehetővé tenni, és természetesen lehetőség nyílik a telefonkönyv összehangolására is a számítógépen tárolt kapcsolatainkkal. A gyors hálózati kapcsolatot a korlátozott képernyőméretre optimalizált Safari böngésző és egy, az iPhone többi funkciójával szorosan integrált, kiválóan szervezett email-kliens használja ki. Apró kiegészítők, úgynevezett widgetek telepítésével tovább bővíthetjük a telefon képességeit: online frissülő tőzsdei információkat vagy épp időjárás-előrejelzést jeleníthetünk meg készülékünk képernyőjén, és természetesen a neten elérhető térképoldalak, mint például a Google Maps is kiválóan használható, ha eltévednénk egy iPhone-nal a zsebünkben.

Ami azonban igazán kiemeli az iPhone-t az okostelefonok tömegéből, azok az apró kinézet- és használatbeli részletek, amikre az Apple szokásához híven nagy hangsúlyt fektetett: a több érintést egyszerre kezelni tudó érintőképernyő és az ezáltal lehetővé váló különleges, ám kifejezetten intuitív irányítási formák, a mozgásérzékelő segítségével a készülék elfordítását érzékelő és a kijelző képét is ezzel elforgató technológia és a kifinomult, tetszetős, szép animációkat felvonultató felhasználói felszín mind-mind olyan újítások, amik megdobogtatják minden különleges és szép technikai eszközért rajongó szivét.

A készülék ára a tervek szerint az Egyesült Államokban kétéves Cingular-előfizetéssel (amerikai GSM-szolgáltató) $499 lesz a 4 gigás, $599 a 8 gigás telefon estén. Az USA-ban júniustól, Európában 2007 negyedik negyedévétől, Ázsiában 2008 elejétől kereshetik az iPhone-t a boltokban a vásárlók.

Link: http://apple.com/iphone

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.