Uncategorized

Spórolni tudni kell!

9 Perc olvasási idő
Uncategorized

Spórolni tudni kell!

9 Perc olvasási idő

Megtakarítás okosan
Gyakran kerülünk választás elé vásárlásaink során, és sok esetben érzelmi alapon hozunk döntést. Megvegyük most? Mikor látjuk, hogy csak pár darab van már nem gondolkodunk, nem nézünk körül, hogy hol mennyibe kerül. Persze mindig kerül ki belőle néhány újabb darab, de ezt mi már nem látjuk, már meggyőztek, a kosarunkban van a termék. Megelőzhetjük a felesleges vásárlást, ha mindig bevásárlólistával érkezünk.

Amikor olyan terméket kínálnak verhetetlen, vagy már-már nevetséges áron, amelyre egyébként nincs szükségünk, vagy nem volt tervben a megvásárlása, gyakran elcsábulunk, és megvesszük csak azért, mert olcsó. Van amikor valóban jól járhatunk, de többnyire inkább az üzlet jár jól, mert kisöpörheti a raktárkészletét egy kifutott termékből.
Vagy itt van pl. a jól ismert marketingfogás, amikor a szupermarketekben a polcvégre kerülnek árucikkek hatalmas AKCIÓS feliIrattal. Persze jól is járhatunk vele, hiszen ezek általában háztartási fogyóeszközök, amelyeket valóban akkor érdemes megvenni, ha éppen leárazás van. Ilyen tipikusan a mosogatógép tabletta, a mosószerek, öblítők, egyéb tisztítószerek és higiéniai papíráruk. No és persze a babatermékek, különösképp a pelenkák. Ezekkel az akciókkal tulajdonképpen mindenki jól jár, a gyártó, vagy importőr szívesen ad engedményt és fizet az áruháznak a látványos, nagy forgalmú polchelyekért, mert jelentős forgalomnövekedést ér el. Nekünk, vásárlóknak pedig jó árat kínál. De valóban jó ár? Az ilyen termékeknél jó, ha ismerjük kb. az árakat, tudjuk, mit mennyiért vettünk legutóbb.
Black Friday, avagy a Jolly Joker karácsony előtt
A Black Friday fogalmát már bizonyára jól ismerik azok, akik vásárlásaik javarészét a neten intézik. Nekik már megvan a listájuk, mi mindent szeretnének beszerezni és mely áruházban fognak rekordidő alatt szétnézni – mielőtt lerabolják a készleteket.
Akik pedig még nem találkoztak ezzel a típusú akcióval, azoknak néhány mondatban összefoglalnánk, mi is ez és hogyan kezdjen hozzá?
– akár -70-80% az eredeti árból
– évente egyszer, de van olyan bolt, ahol két hétvége is akciós
– idén november 25-én lesz
– készletkisöprés, kifutó modellek, és minden, ami helyet foglal a raktárakban
– vadiúj termékek a piacon olyan alacsony árakon, hogy gyakran haszon nincs rajta, de a kereskedőnek bőven megéri, mert általában senki sem vásárol csak egy terméket
– ha megvan a kiszemelt termék, akkor csapjon le rá, a készlet véges!
– tájékozódjon előre, mely boltnál érdemes körülnéznie, és az akció indulásakor azonnal vesse össze az árakat
– nem elég kosárba tenni, mert általában a kosár időlimitét lejjebb viszik. Amint befejezte a válogatást, rendelje meg!
Mi mindent érdemes ilyenkor vásárolni?
Természetesen olyan dolgokat, amikre egyébként is szüksége van. Amire régóta vágyik, de teljes vételáron nem engedhetné meg, vagy csak sajnál érte annyi pénzt kiadni. Nos, itt a lehetőség. Legyen háztartási termék, gép, számítástechnika, ruházat, vagy barkácsgép, nagyot szakíthat! Nem is szaporítjuk tovább a szót, nézzük mely üzletek vesznek részt a Black Fridayben, és mit is érdemes ott vásárolni.
Játékot érdemes a
– Tulli játékbolt
– Reflexshop
– jatebolt.hu
– játékcsillag
– Régió játék
– Pindur Palota
webáruházakban keresgélni. Korosztálytól, keresett gyártótól függően nézzen be már ma, hogy tudja, mit is keres majd, hol érdemes kezdeni, nehogy elkapkodják a vágyott játékszereket.
Számítástechnika, laptop témában a
– Laptopszalonnál érdemes kezdeni
– edigital
– Media Markt
– eMag
– Bestbyte
– xlo
– Radium computer
Fenti boltok többségében érdemes még mindent, ami szórakoztató elektronika, konzolok, játékszoftverek, háztartási gépek és eszközök, barkács- és lakberendezési cikk. S ha már lakberendezés, akkor ilyen témakörben egyértelmű befutó a Bútoraim.hu, a JKH és a Leddiszkont. Ruházati cikkekért megéri felkeresni a Nyakkendőshopot, és kiemelt akciókért a Dressa.hu-t. Ha pedig irodatechnikai terméket keres, akkor a MOS webáruházat ki ne hagyja!
A MALL webáruháza a karácsonyi vásárlás időszakában minden nap más és más termékeket kínál rendkívül kedvező áron. Érdemes naponta megnézni az aktuális listát, mert egy adott cikk valóban csak egyszer kerül be a kínálatba. El ne szalassza!
Ha konkrét terméket keres, és nem kerül be a hazai akciókba, akkor esetleg érdemes lehet megnézni az Amazon német lokációját, mert onnan már hazánkba is ingyenesen szállítják a legtöbb terméket. Lényegesen kedvezőbb árakat találhat, viszont mégis megfontolandó a vásárlás.

Garancia: Jótállás, vagy szavatosság?
A „garancia” szó csupán egy elterjedt kifejezés, de két különböző dologra is használják. Lássuk melyik mit jelent.
A jótállás tulajdonképpen egy fokozott felelősségvállalás az eladó részéről, ha hibás a teljesítés. Ebben az esetben a vásárlónak elegendő a hiba tényét bizonyítani, a jótállásra kötelezettnek pedig azt kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn már az értékesítéskor is. Ez a helyzet kedvezőbb a vásárlónak. 
A szavatosság esetében az eladó arra vállal felelősséget, hogy az értékesítéskor hibátlan terméket adott át, amelynek nincs olyan rejtett hibája, amely később fog kiderülni. Ebben az esetben tehát fokozott figyelemmel kell megvizsgálni a terméket, mert ha bizonyíthatóan a vásárlás pillanatában ismernie kellett a vásárlónak a hibát, akkor később szavatossági igénnyel nem léphet fel.
Ejtsünk még szót a termékfelelősség fogalmáról. Főként ünnepek tájékán kapunk felhívást a médiában egy-egy visszahívott árucikkekről, vagy a Fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztat veszélyes termékről. A termékfelelősség az importőrt, vagy a gyártót terheli, és olyan esetben érvényesíthető, ha a termék kárt, vagy személyi sérülést okozott rendeltetésszerű használat mellett.
Bármelyik eset is következzen be, fontos, hogy rendelkezzünk a vásárlást igazoló számlával, vagy blokkal, valamint jótállási jeggyel. Fontos tudni, hogy akciós termékre ugyanúgy megilleti a vásárlót a jótállás, vagy szavatosság, kivéve akkor, ha az adott terméket annak hibája miatt értékelték le, és ezt egyértelműen a vásárló tudomására hozzák. Azonban a jótállás, szavatosság korlátozása csak az ismertetett hibára vonatkozhat!
Lényeges még, hogy a jótállás csak bruttó 10.000 Ft felett kötelező, így egy 9.990 Ft-ra leszállított áru termék mégsem annyira kecsegtető.
Külföldi webáruházból ugyan az ár miatt érdemes vásárolni, ha a szállítási költséggel növelt végösszeg még mindig kedvezőbb a hazai áraknál, de vegye számításba azt az esetet, ha a termék meghibásodik, és reklamálni kényszerül. Megéri-e visszaszállítani? Sajnos többnyire nem. Olyan terméket érdemes tehát vásárolni, amelynél kicsi a meghibásodás lehetősége, pl. mechanikus konyhai, háztartási eszközök, játékok, textilek. Vagy olyan terméket, amelyre nemzetközi jótállás vonatkozik, és itthon is van szervizhálózata, mint pl. a laptopok.
Mikor igazán drága az olcsó?
Vannak erre is példák, nem is kevés. Sajnos rengeteg olyan termék van forgalomban, amely a termékkel szembeni kívánalmakat éppen hogy teljesíti. Gyenge minőségű anyagokból készül, amelyek épp csak addig bírják, amíg lejár a jótállás. Ilyenek tipikusan az olcsó barkácsgépek. Szinte nevetséges áron kínált dekopírfűrészek, sarokcsiszolók, láncfűrészek egész hada tölti meg a barkácsáruházak polcait. Ne csábuljon el, csak bosszúságot vásárolna. Ne vegye meg csak azért, mert olcsó, és „még jó lehet egyszer”. Hiszen mit ér az olyan dekopír, amellyel vágni ugyan lehet, de ha reklamál, mert a pontosságot hírből sem ismeri a gép, akkor válaszként azt kapja, „mit vár ennyi pénzért?” És ez sajnos igaz. Ha szüksége van egy jó gépre, mindegy, hogy hűtő, tévé vagy vasaló, semmiképp ne válassza az első olcsó terméket. Tájékozódjon, kérdezze ismerőseit, bevált szerelőjét, vagy olvasgasson a témában fórumokat. Minél több vélemény alapján, megfontoltan döntsön. Sztereotípia, hogy amely gyártó terméke nem vált be mosógépként, az tévéből sem tud jót gyártani, és persze ez fordítva is igaz. Minden gyártónak megvan az erőssége és a gyenge pontja ugyanúgy.
Próbálja az adott pénzügyi keretéből a legjobbat kihozni, s ha csak nem extrém sürgős a vásárlás, akkor halassza el, tegyen még hozzá némi pénzt. Az olcsó termék akkor a legdrágább, ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket és kénytelen megválni tőle jócskán nyomott áron, majd egy másikat kell vásárolnia.
Drága vásárlás tud még lenni a vásári szerzemény. Sokszor árulnak mindenféle számla, jótállási jegy nélkül vásárokban elektronikus termékeket is. Pl. szezonban fűnyírót, láncfűrészt, kisháztartási gépeket. Ne bízzon abban, hogy Önnek szerencséje lesz, ezt hívják kapugaranciának. Gyakran már a helyszínen nem tudja kipróbálni a terméket, hiába vette olcsón, ha az eladónak bottal ütheti a nyomát, mikor a termék bemondja az unalmast.
Olykor találkozhatunk olyan termékakciókkal, amelyek nem túl kelendőek a drága utántöltőik miatt. Pl. nyomtatók, vízszűrők, porszívók lehetnek ilyen termékek. Mielőtt megvenné, nézze meg mennyibe kerül hozzá a fogyóeszköz. Könnyen lehet, hogy így már egyáltalán nem éri meg, sőt, egy drágább termékkel hosszú távon jobban jár.
Hálózatfüggetlen mobiltelefon vásárlásakor fokozottan figyeljen oda, hogy a számlán függetlenként szerepeljen. Gyakran előfordul, hogy az EU más tagállamából kerül be egy hálózatfüggő készülék némi szoftveres barkácsmegoldással. Mindez ki sem derül – amíg nem frissíti a szoftverét. Soha ne fogadja el a 6 hónapos jótállást okostelefonra!
Ruházati cikkeknél fordítson figyelmet az anyagminőségre, vizsgálja meg egészségügyi szempontokból is. Drága az a cipő, amely 6-7 hónap után tönkremegy, anyaga pedig a legkevésbé sem mondható egészségesnek. Ugyan legyinthetnénk, hogy annyira olcsó, hogy megéri félévente újat venni, de az egészségünk az, ami megfizethetetlen. Emiatt ne vásároljon magyar nyelvű tájékoztató nélküli terméket, vagy ha nincs rajta feltűntetve a forgalmazó, vagy importőr. Elektronikus terméket pedig főleg ne vegyen meg, ha nincs egyértelmű utalás a termék érintésvédelmi bevizsgálására. Bár a vásárokban igen olcsón juthat hozzá kül- és beltéri karácsonyi fényfűzérekhez, de ne kockáztassa családja biztonságát jelöletlen, bizonytalan eredetű termékkel. Nem egyszer és nem is utoljára fordult elő, hogy áramütést, vagy tüzet okoztak.

Ajánlott bejegyzések
hűtőgépUncategorized

Hűtőd a konyhád lelke, így nem mindegy, milyet választasz otthonra!

1 Perc olvasási idő
Most tervezed álmaid konyháját? Vagy éppen felújítanád a régit? A tökéletes konyha alapvető velejárója egy szuper hűtő, hiszen ételeid és italaid tárolása…
kávéfőzőUncategorized

Élvezd ki a reggeleket egy többfunkciós kávégéppel!

1 Perc olvasási idő
Tudtad, hogy mindennapjaidat nagyban befolyásolja, hogy elfogyasztott kávédat milyen körülmények között és hogyan készíted, illetve fogyasztod el? A kávézás kultúrája mára teljesen…
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük