játékok

Homo ludens

4 Perc olvasási idő
játékok

Homo ludens

4 Perc olvasási idő

Az ember szeret játszani: gyerekként pláne és a szerencsésebbek ebből felnőttkorukra se nőnek ki. Bár anno C64-en is teljesen jól elszórakozott az ember a félképernyőnyi pixelekkel és a prüntyögő hanggal (juteszembe: ha valaki akar egy kicsit nosztalgiázni, azoknak ezúton ajánlanám figyelmébe a Machinae Supremacy nevű bandát, akik igen korrekt zenéket kanyarintanak a Commodore SID-hangzása köré), mára eljutottunk odáig, hogy egy elavultnak számító, 3-4 éves gépen is röccenés nélkül futnak csillivilli 3D-s játékok. Márpedig az Olcsóbbaton egy rakat játékot is találhattok…

Jó pár éve a játékforgalmazók is ráeszméltek arra, amire kicsivel előttük a DVD-forgalmazók is: magyar árviszonyok mellett csak a legelszántabb fanatikusok és a milliomosok fognak egy-egy filmért vagy játékért 10 ezer forint körüli pénzt kiadni – akkor marad a jól ismert illegális letöltés inkább. Viszont ha a hipermarketben (urambocsá’ a drogériákban a pult mellett) ott sorakoznak kazlakban az ezerforintos programok, az ember már bevágja a 25 ezres hétvégi nagybevásárlás mellé a kosárba, mert ennyit már megér a dolog.

Erre utazott rá az EVM (Ezt Vedd Meg) kiadó is, amikor régi vagy eleve nem túl népszerű játékokat kezdett el kidobni 800-3000 forintos árfekvésben, egyszerű kis DVD-tokban. Nem kockáztat sokat, így nem is bukhat nagyot az ember, ha ezekbe beruház, de azért érdemes jól körülnézni, mert borzalmakat és igazi gyöngyszemeket egyaránt lehet találni. Az előbbire jó példa a zseniális és a területen tájékozódásra amúgy kiválóan alkalmas Rossz Játékok Blog által több körben kipécézett Mesterlövész, de saját tapasztalatból őszintén lebeszélnék mindenkit a rettentő Rally Trophyról, King of The Roadról vagy a Ford Street Racingről.

Viszont 2000 alatti áron az ember talál igazi gyöngyszemeket is. Ilyen a fantasztikus hangulatú Myst kalandjáték-széria negyedik része, amiben hetekre el tud merülni az ember a fejtörőkön töprengve. A realtime stratégiák szerelmeseinek az Age of Empires II a mai napig jó szorakozást nyújthat, de a legkorábbi PC-s emlékeket idéző utolsó Prince of Persia-részek is jó befektetések 1-2 ezerért. A Tetris kitalálójától származó Pandora’s Box fejtörőin láttam már komoly negyvenes cégvezetőt hónapokig töprengeni, és a Sims-klón csajozós-pasizós Singles széria tagjai is kifejezetten szórakoztató kis játékok, miután rájössz, hogy mivel többek az egy pucér feneket is szégyellősen kikockázó elődtől… A Heroes of Might and Magic IV is egy igazi szerepjáték és stratégia-klasszikus: bár a grafikája megkopott egy kicsit mostanra, éveket el lehet játszani vele. A Neighbours from Hell magyarított változatát ugyan pár nap alatt lezavarja az ember, de addig kifejezetten jól szórakozik a szomszédok piszkálásával. Akinek kedve támad egy kopasz, bőrkesztyűs fószerral legjobb maffiás hagyományokat követve hegedűhúrral embereket öldökölni, annak a Hitman 1999 Ft-ért egy zseniálisan jó játék. A Microsoft Fligh Simulator 2002-jét azóta már követte egy rakat utód, de még mindig egy kiváló és valósághű repülős játék.

Kicsit magasabb árfekvésben aztán még jobb ajánlatok jönnek: a komplett Age of Empires– és Sims-gyűjtemény, a klasszikus Monkey Island-széria újabb, immáron 3D-s része Guybrush Threepwood legújabb kalandjaival, vagy épp a kosarasjátékok terén etalon NBA Live 2006, aminek azért nem von le az értékéből sokat, hogy a tavalyi sztárok zsákolnak benne… Aztán a legújabb Carbon kivételével az istentelenjó Need for Speed-eket is megkaphatjuk 3-4 ezer forintér szépen, dobozban, legálisan. A Commandos: Strike Force is piszokjó kis gáma, ha nem leszel frusztrált attól, hogy adott esetben órákat kell gondolkodva bámulnod a képernyőt, mire összehozod a megoldást.

Ötezer felett egy kicsit más világ kezdődik: egy-két éves csúcsjátékok vagy régebbiek nagyobb gyűjteménye. Ilyen például a teljes Myst-széria és a folytatása, az Uru: a negyedik részt már dícsértem, de a korábbiak és későbbiek is megérik a velük elölthető heteket. Ide passzol az egyeseknél betegségszintű addikciót okozó World of Warcraft, az újabb de még ugyanolyan fantasztikus Heroes of Might and Magic, vagy a soha be nem fejeződő Sid Meier-széria legújabb szülötte, a Civilization IV: Warlords.

És aztán persze itt vannak a legújabb csodák, 10 ezer körül ingadozó árakkal: a Life Stories néven futó legújabb Sims, a legösszetettebb Flight Simulator-kiadás, a bérgyilkosos Hitman folytatása Blood Money néven, a 6 éve várt és végül igen jóra sikerült S.T.A.L.K.E.R., a legfrissebb száguldozós Need for Speed Carbon vagy épp a kultikus matchboxszal-száguldozós Micro Machines felújítva.

Játszani jó. Nem csak gyerekeknek.

Ajánlott bejegyzések
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.
AjándékárzuhanásiphonejátékokKarácsonylegomobiltelefonolcsóbbatOnline vásárlás

Berobbant a karácsonyi láz, idén kevesebbet költ a magyar

2 Perc olvasási idő
Az első adventi gyertya meggyújtásával és advent első vasárnapjával megkezdődött hivatalosan is a karácsonyi készülődés időszaka, ám a boltok polcain már sokkal korábban megjelentek az ünnepi termékek. A karácsonyi árucikkek egyes helyeken már ősz elejétől megvásárolhatók voltak.
3djátékok

Unalmas estékre

7 Perc olvasási idő
Január a kedélyállapot szempontjából a legszürkébb hónap. Elmúltak a sok feladatot adó ünnepek, nagyon sokan a tavalyról maradt szabadságukat akár több hét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük