otthon

Hogyan takarítsuk a lefolyókat?

2 Perc olvasási idő
otthon

Hogyan takarítsuk a lefolyókat?

2 Perc olvasási idő

Természetes tisztítószer: ecet | Takarítóeszközök felhozatala | Tisztítószerek baráti áron
Általában kevés figyelmet fordítunk a lefolyóink tisztítására, pedig az, hogy nem látjuk, hogy mi megy le rajta és mi ragad benne, még nem ok arra, hogy ne törődjünk vele. Sőt, az extra figyelem itt mindennél fontosabb.

Ha nem takarítjuk a lefolyókat rendszeresen, akkor idővel nem csak az eltömődéstől kell tartani, hanem a lakásban terjengő rossz szagoktól is. De vajon van-e biztos megoldás arra, hogy megakadályozzuk a dugulást? A tévében látható, drága kemikáliákat reklámozó szpotok szerint van. Elmegyünk a boltba és veszünk egy dobozzal a legújabb vegyszerből, leöntjük a lefolyón és megoldódott minden gond. Ám van egy jóval olcsóbb módja is annak, hogy tisztán tartsuk lefolyóinkat.
Ki ne hallott volna már az ecet tisztító és fertőtlenítő hatásáról. Évszázadok óta használják az emberek tisztításra akár tavaszi nagytakarítás, akár járványok idején. Szerencsére ma már csak a takarítás rémével kell szembenéznünk és semmi okunk, hogy elvessük nagyanyáink módszereit.

Ecetes lefolyó tisztító
Forraljunk fel egy liter vizet és adjunk hozzá fél liter háztartási ecetet. Ha szeretnénk növelni a hatásfokot, akkor a lefolyóba szórjunk egy zacskó szódabikarbónát és erre öntsük rá az ecetes vizet. Vigyázat, ne lélegezzük be az így felcsapó gőzt! A keveréket hagyjuk átfolyni a rendszeren, és legalább fél órán át ne öblítsük ki.
A fenti módszert kéthetente alkalmazva elkerülhetjük a kellemetlen szagokat és hirtelen jött dugulást a konyhában és a fürdőben egyaránt.
Szereld szét!
Évente egyszer talán nem árt az sem, ha a lefolyót szétszereljük és alaposabban kitisztítjuk. Nálunk sajnos ez sokáig nem történt meg és egy mosogatás során nem bírta tovább a nyomást a rendszer és volt egy kisebb fajta csőtörésünk. Igaz, inkább áradásnak tűnt a dolog. Szétszerelve a lefolyót ott, ahol függőlegesből vízszintesbe fordul a cső, döbbenten láttuk, hogy mi minden ragadt a csőben a rendszeres takarítás ellenére. Jóval riasztóbb volt, mint egy horror film. Azonban még ezeket a szennyeződéseket is szépen ki lehetett tisztítani a csőből egy alapos ecetes mosással. Illetve több ecetes átmosással. Ugyanis ezek után a cső belseje pont olyan tiszta volt, mint a beszerelés pillanatában. A szereléshez pedig nem is kellett több egy fogónál.
Vízkő és szappan maradványok
Hogy feltegyük az i-re a pontot, a lefolyó tisztítása után már megszabadíthatjuk a csapokat is a vízkőtől. Nem kell mást tennünk, mint 1:1 arányú ecetes vízbe mártott szivaccsal végig dörzsölni őket. Végül utolsó lépésként egy száraz ronggyal letörölni a csapokat.
Persze az ecetnek is van egy hátránya. Még ezzel sem marad a tisztaság maradandó. Néhány nap és kezdhetünk mindent elölről.

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük