hardverházimozihordozhatótv

Házimozi hangrendszerek

Rengeteg oka lehet annak, ha valaki otthon akar mozizni. Van, aki nem bírja, ha a túró rudi papírjával csörögnek vagy kólát szürcsölnek mellette, mások pedig egyszerűen csak sokallják a mozijegy árát.

Akármi is legyen az oka, otthoni mozizni sokkal könnyebb és olcsóbb mint sokan képzelik. Tévéje mindenkinek van, egy párezer forintos DVD lejátszóval (vagy egy meglévő laptoppal) pedig máris neki lehet esni a Jóbarátok összesnek.

Előző bejegyzésünkben az otthoni mozizás csúcsával, a HDTV-t megjeleníteni képes tévékkel és projektorokkal foglalkoztunk, most az élményt teljessé tévő házimozi rendszereken a sor.

Integrált rendszerek

A legnagyobb választék a DVD lejátszóval egybe épített erősítők és a hozzájuk kapcsolódó 5.1-es hangszórók között található. Ezek öt irányból szólnak (a négy sarokból és szemből) és egy mélynyomót is tartalmaznak. Egy ilyen rendszert a tévéhez kötve gyakorlatilag készen vagyunk, csak be kell tennünk egy DVD-t és már indíthatjuk is a filmet.

A legnépszerűbb ilyen rendszerek, mint a Samsung HT-TZ215R, az LG HT-503PH vagy a Sony DAV-DZ260 mind képesek DivX videók lejátszására is. Az USB csatlakozón keresztül pedig az általunk készített videókat akár egy pendrive-ről is le tudjuk játszani.

Komponens rendszerek

Maximalistáknak ajánlott a DVD lejátszót, a házimozi erősítőt és a hangszórókat legteljesebb igényeiknek megfelelően összeválogatni, ebbe azonban csak azok fogjanak, akik elég mély a pénztárcája.

Ha már rendelkezünk egy jó sztereó rendszerrel, érdemes egy DVD lejátszóval megtoldva adni neki egy esélyt, ugyanis a legtöbb DVD film tartalmaz sztereó hangsávot is. Ez persze nem adja vissza a teljes térbeli hangzást, de így – ha megelégszünk két hangsávval – rengeteget spórolhatunk.

Beats by Dre

Fejhallgató

A mozizás persze társaságban az igazi, de ha egyedül tervezzük, egy közepes házimozi-rendszer árából már egy felső kategóriás fejhallgatót is vehetünk, mint például az AKG K242HD, vagy a Sennheiser HD 650. Ezek hangminősége jóval meghaladja az ugyanilyen árú házimozi rendszerekét, ráadásul a szomszédok is nyugodtan alhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.