Hasznos apróságok #5: az akkutöltő

20100128-akkutolto-01

Néha a legkisebb, legkevésbé fontosnak tartott alkatrészek hiányoznak a legjobban. Például, ha ott állunk a világ végén egy lemerült fényképezőgéppel vagy más egyéb, elemmel működő ketyerével, és akkor jut eszünkbe: miért nincs nálunk egy akkutöltő?

Akkutöltő

Persze az olcsobbat.hu akkutöltő kategóriája tonnányi terméket tartalmaz, így nem árt némi tippcsokor, mire is kell figyelni. Egyrészt, fontos például, hogy milyen típusú akkut töltenénk. A leggyakoribb a ceruza (AA) és mignon (AAA) akku, fényképezőgépektől médialejátszókon át sokféle készülék használ ilyesmiket. Több akkutöltőn van olyan funckió is, hogy egy helyre többféle méretű akku belefér.
Az sem elhanyagolható szempont, mennyi idő alatt tölti fel az akkukat. Ne tévesszen meg az “egy órás gyorstöltő” kifejezés, ez önmagában nem sokat jelent. Nézzük meg inkább, hány mAh a kapacitása – ha például 1400 mAh ez az érték, akkor egy gyengébb, 1400-as akkut valóban egy óra alatt tölt fel, azonban egy erősebb típushoz bizony több időre lesz szükség. A feltöltöttség jelzése sem árt, ez sokszor egy LED, esetleg hangjelzés, és bár a legtöbb töltő automatikusan leáll, érdemes megnézni, valóban van-e ilyen funkció, láttam már túltöltött, “eldurrant” akkut, nem szép látvány.

Extra kényelmi funkció lehet a csepptöltés – ezzel a teljesen feltöltött akkut néha, pici “löketekkel” tartja karban a töltő, így maximális töltési szintet garantál. A fordított polaritás védelem pedig szintén hasznos funkció: szimplán annyit takar, hogy ha fordítva tennénk be az akkukat, nem áll neki (hiába) tölteni őket, ami gyakran szintén balesetekhez vezet.