Három olcsó laptop az iskolakezdésre

Toshiba AC100 Android Netbook

Acer netbookok | Könnyen hordozható Asus laptopok | Toshiba notebookok

A laptop ma már elengedhetetlen a tanuláshoz: már a középiskolások is jó hasznát vehetik egy-egy házi dolgozatnál, míg a főiskolán és az egyetemen gyakorlatilag kötelező a használata a sok digitális jegyzet, beadandó vagy adott esetben a kifejezetten számítógépet megkövetelő szoftverhasználattal kapcsolatos feladatok miatt. Az alábbiakban három laptopot fogunk mutatni, amiket csak ajánlani tudunk a tanulásra!

Hozzád milyen laptop való? Segítünk a választásban!

Mielőtt belevágnánk, fontos megjegyezni, most elsősorban a netbook kategóriaképviselőiből válogattunk. Noha a piac mozgása alapján a netbookok korai lendülete megtörni látszik, mi tartjuk azt az álláspontot, hogy egy tanuló (illetve az iskolai felkészülést egyébként is finanszírozó szülei) pénztárcájához ezek a gépek illenek a legjobban. Ugyanakkor kompromisszumot kell kötnünk: ezért cserébe nem fogunk erőgépet kapni, nem fogunk rajta játszani, és más, masszív számítást igénylő programokat is kerülnünk kell – a tanuláshoz, internetezéshez viszont kiválóak ezek, ráadásul a hordozhatóságuk is csak a lelkes diák előnyére válhat.

Acer Aspire One D270

Acer Aspire One D270 laptop

Az Acer Aspire One termékvonal fontos képviselője ennek a kategóriának, a kiskereskedők 65 ezer forint környékén árulják az itt bemutatott D270-es típust. A rendszer Windows 7 Starter kiadással érkezik, amit egy Intel Atom N2600-as processzor szolgál ki. A központi egység kétmagos, és 1,6 GHz-es órajel mellett ketyeg. Egy gigabájt RAM került a rendszerbe, de ez szükség esetén 2 GB-ra bővíthető – más kérdés, hogy a memóriaslotok száma egy, így ezt csak a régi memória cseréjével tehetjük meg. A grafikus chip egy Intel GMA 3650 típusú lapka. A netbookba szerelt merevlemez 320 GB tárhellyel rendelkezik, ami 5400 rpm sebességű – ezen kényelmesen elfér minden adatunk. A megjelenítő 10,1 hüvelykes, LED háttérvilágítású, ami natív módon WSVGA, vagyis 1024×600 pixel felbontásra képes. A szélesvásznú képernyőképminőségét a CineCrystal technológia hivatott javítani. A számítógéphez a szokásos kiegészítő-felhozatalt kapjuk meg: mikrofon, kamera és 802.11 n szabványú Wi-Fi-adapter egyaránt szerepel a palettán. A D270-es 1,3 kilogrammot nyom a mérlegen, 10,1 x 7,2 x 0,9 hüvelyk nagyságú, a dizájnerek öt az egyben memóriakártya olvasónak, valamint HDMI-csatlakozónak is hagytak helyet rajta – utóbbi különösen jól jön, ugyanis ezen felül csak az analóg VGA-portnak örülhetnek a felhasználók. A laptop hatcellás lítium-ion akkumulátora 8 órás üzemidőt ígér a gyártó szerint.

Asus Eee PC X101

ASUS Eee PC X101 laptop

Az Asus Eee-számítógépek is ismerősek lehetnek azok számára, akik netbookban gondolkodnak, elvégre a tajvani gyártó felelős a kategória első termékéért! A boltokban 55 ezer forint körül árulják, igaz, az alacsony árért kénytelen leszünk erről-arról lemondani: gyári kiszerelés esetén a Windowst is hanyagolnunk kell, hiszen az Asus csak a Linux-alapú MeeGóval kedveskedik a felhasználóknak. A számítógépbe egy 1,33 GHz-esIntel Atom N435 processzor került egy Intel GMA 3150-es grafikus chip társaságában, RAM-ból ide is 1 GB jutott, amit 2 GB-ig tornászhatunk fel, ha nem elégednénk meg ennyivel. Érdekesség viszont, hogy a hagyományos merevlemezeket itt SSD-re cserélte a gyártó, aminek megvannak a maga előnyei és a hátrányai természetesen – az utóbbiak közé tartozik az azonos áron kínált alacsonyabb tárhely, ami jelen esetben mindössze 8 GB. A 10,1 hüvelykes LED-képernyő 1024×600 pixel felbontású, fölötte 0,3 megapixeles kamera várja a videochatelni vágyókat. A mindössze 900 grammos apróság 10,3 x 7,1 x 0,7 hüvelyk nagyságú, az Asus ebbe microSD kártyaolvasót, 802.11 n szabványú Wi-Fi-vevőt és háromcellás, 4 órás üzemidőt biztosító akkumulátort rejtett el.

Toshiba AC100

Toshiba AC 100 laptop

A Toshiba jószága több szempontból is furcsa, de végső soron ennek csak örülhet a felhasználó, hiszen így 60 ezer forint körüli áron juthat hozzá. A Windows helyett itt is alternatív operációs rendszert kapunk, egészen pontosan a Google-féle Android 2.1-es verziójával szállítják a számítógépet. Ezt a várakozásokkal ellentétben nem Intel-processzor hajtja, a Toshiba az NVIDIA kétmagos Tegra 2 processzorára voksolt, amit szintén NVIDIA grafikus chip egészít ki. Memóriafronton 512 MB RAM várja a felhasználókat, belső tárhelyként pedig megint nem merevlemezre, hanem egy 16 GB-os SSD-re számíthatunk. A kijelző a korábbi modellekhez hasonlóan 10,1 hüvelykes, ezt egy 870 grammos házra passzírozták rá, amibe egyebek mellett SD kártyaolvasó, 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi-vevő és webkamera is fért – sőt opcionálisan 3G-adapterrel is kérhetjük a rendszert! A gyártó szerint körülbelül 7 óra üzemidőre számíthatunk egyszeri feltöltés után.

Még több netbook iskolakezdésre!

Dell Inspiron Mini 1018 laptop Dell Inspiron Mini 1018 laptop legjobb ajánlat (további Dell netbookok)

Lenovo ThinkPad X220 NYK2BHV laptop Lenovo ThinkPad X220 NYK2BHV laptop legjobb ajánlat (még több Lenovo netbook)

Apple Macbook Air 11.6" laptop Apple Macbook Air 11.6″ legjobb ajánlat (Apple netbookok kedvező áron)

 • sali

  Nem windowsos lapost nem javasolt megvenni.
  Pl. az androidon lévő szövegszerkesztők alig-alig használhatók, buták, taskváltáskor felejtenek…
  Marad az első

 • Péter

  A laptop NEM netbook! Az Atom processzoros hulladékok sajnos édeskevesek bármilyen érdemi munkára, sajnos az AMD E-sorozatú processzorai sem segítenek ezen, tanulásra is elégtelen, nem kell semmilyen nagy számításigényes dologra gondolni, egy flash reklámokkal teletűzdelt weblap megnézése, vagy neadjisten egy facebookos flash játék elindítása ezeken a gépeken már kínszenvedés. Nincs az a megspórolt 10-20e forint amiért megérné ezeket az ipari hulladékokat megvenni. A képernyő kicsi, a felbontás hozzá képest “nagy”, gépelni lehetetlen rajtuk a billentyűk mérete miatt. Akkor miért is jó ez a netbook ? Ahogy a bekezdésben is írod, megtörni látszik a sikerük… kb. azért, mert a szőke nők vásárolt(att)ák meg magunak, mert olyan pici és “cuki”, de kb annyit is ér az egész. Az androidos Toshiba az egyetlen használható ebből, de sokaknak szokatlan lehet egy windows után átállni az androidra, pláne hogy egyelőre inkább érintőképernyős frontos játszanak, így a billentyűs+egeres kezelés teljesen fura élmény rajta, de ár/teljesítmény arányban már akkor a Toshibát ajánlanám mindnekinek, ha már annyira nincs pénz egy normális gépre. A végén csak igaz mindig a régi mondás, olcsó húsnak…

 • olcsobbat

  “Mielőtt belevágnánk, fontos megjegyezni, most elsősorban a netbook kategória képviselőiből válogattunk….”

 • vivi

  szerencsére én is kaptam laptopot iskolakezdésre :) és tök örülök, mert ingyen mobilnet jár most a vezetékes net mellé, így a suliban is bármikor netezhetek. nagyon király :)

XML error: > required at line 9