Fagyasztószekrényháztartás

Fagyasszam vagy ne fagyasszam?

3 Perc olvasási idő
Fagyasztószekrényháztartás

Fagyasszam vagy ne fagyasszam?

3 Perc olvasási idő

Népszerű fagyasztószekrények | Felső mélyhűtős hűtőgépek | Alsó fagyasztós hűtőszekrények
A legtöbb háziasszony szembe kerül ezzel a kérdéssel hetente legalább egyszer. Nem láttam még olyan nőt, magamat is beleértve, aki képes volt eltalálni tökéletesen, hogy mennyit főzzön vagy éppen vásároljon. Valahogy a mennyiséggel még nincs semmi baj, amikor bemegyünk a boltba és ránézünk a bevásárlólistánkra. De a kasszánál és otthon a hűtő előtt mindig kiderül, hogy többet vettünk, mint amit megeszünk vagy amit raktározni tudunk. És ilyenkor jön a kérdés, hogy mit is csináljunk az étellel.
Természetesen nem szeretnénk kidobni, de sokan abban sem vagyunk biztosak, hogy a fagyasztás túlzottan jó ötlet lenne. Hiszen elfeljtjük, hogy betettük, nem vagyunk benne biztosak, hogy jó lesz az íze és így tovább. Nos, íme egy rövid ötlettár arról, hogy mit és miként tároljunk el a fagyasztóban, mikor a hűtő kicsinek bizonyul.

Zanussi ZFU 319 EW fagyasztószekrény

Alma és más gyümölcsök

Ha házilag szeretnénk némi gyümölcsöt fagyasztani, akkor ezekre van néhány jó tippünk. A kedvenc alma fajtánk, barack, körte nem biztos, hogy egész évben elérhető. Ráadásul, ha az egészségesebb táplálkozás hívei vagyunk, akkor érdemes saját módszerrel eltenni a gyümölcsöt, mint a boltból venni, aminek nem ismerjük sem a száramázását, sem a tartósítási módszereit,
Ha nem bogyós gyümölcsöt, hanem mondjuk almát, körtét, barackot… tennénk el a fagyasztóba, akkor azt a következőképpen csináljuk. Pucoljuk meg a gyümölcsöt, vágjuk szeletekre és a szeleteket mártsuk citromos vízbe. Ennek hála a gyümölcs nem fog megbarnulni. Rakjuk őket egy vékony tepsibe helyezett sütőpapírra és tegyük be annyi időre a fagyasztóba, hogy éppen megfagyjanak. Ezt a módszert követve a szeletek nem fognak összállni vagy ragadni, könnyebb lesz kezelni őket valamint kedvünk szerint szépen kiadagolhatjuk őket zacskókba is és a további fagyasztást is megkönnyíti.
4-6 hónapnál tovább azonban ne tároljuk a gyümölcsöket, mert utána már elkerülhetetlen, hogy elveszítsék eredeti ízüket.

Tészták, süti alapok

Ha túl sok tésztát gyúrtunk a kenyérhez, réteshez, tortához, akkor még nem kell kidobnunk vagy többet sütnünk, mint ami amúgy is elfogy.
Egyetlen dolgunk, hogy jól záródó műanyag zacskóba vagy fóliába tesszük a tésztát adagonként és lefagyasztjuk.
Csupán arra kell ügyelnünk, hogy felhasználás előtt kb. 2 órával vegyük ki a fagyasztóládából és szobahőmérsékleten engedjük őket kifagyni a mikró helyett.

Leves zöldségek

A répát, fehérrépát, zellert is gond nélkül fagyaszthatjuk, ha éppen túl sok van és félünk, hogy tönkremegy. Csak dobjuk forró vízbe 2 percre őket, majd vegyük ki és tegyük hideg vízbe őket, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ekkor már csomagolhatjuk is őket és irány a fagyasztó.

Tej és bor

Talán furcsa, de mind a kettő könnyedén fagyasztható és utána gond nélkül fogyasztható. Igaz, a bor esetében közel sem a drága, élvezeti borokról beszélünk, hanem arról, amit főzéshez használunk.
A tejet szintén érdemes lefagyasztani, ha túl sokat vettünk vagy félünk, hogy megromlik. Kiolvadás után ugyanolyan jól fogyasztható lesz, mint előtte.
Csak arra ügyeljünk mindkét esetben, hogy sose tegyünk a hűtőbe teli palackokat. Az üvegek maximum ¾-ig legyenek. Mivel a folyadék, ahogy megfagy, több teret igényel majd és a teli palack ilyenkor könnyen eldurranhat.
Bármit is teszünk a mélyhűtő, fontos, hogy ne felejtsük ott azokat egy életre. A leghasznosabb, ha írunk a fagyasztó elejére egy listát, amin szerepel, hogy mit raktunk bele, mikor és melyik polcra. Így mindig tudni fogjuk, hogy mit kell még felhasználnunk, mielőtt tönkremenne.
Ezzel pedig nem csak rengeteg ételt mentünk meg a kidobástól, de a háztartási pénzünk egy részét is sikeresen spórolhatjuk meg.

A fagyasztáshoz elengedhetetlen:

Whirlpool WV 1500 W fagyasztószekrény  Whirlpool WV 1500 W legjobb ajánlat (még több fagyasztószekrény)
Electrolux ERB 36533 X alsó mélyhűtős hűtőgép Electrolux ERB 36533 X legjobb ajánlat (további alsó mélyhűtős hűtőgépek)
 ALUFIX Frissentartó fólia 30 m ALUFIX Frissentartó fólia 30 m legjobb ajánlat (mindenféle konyhai csomagoló és tároló eszköz)

Ajánlott bejegyzések
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
Mégis mikor? Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot…
háztartás

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

1 Perc olvasási idő
Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >> Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem…
háztartáspirítóssütővízforraló

Mit érdemes lecserélni ősszel a háztartásban?

3 Perc olvasási idő
Hajszárítók többféle szűkítővel | Szendvics sütők már 3 100 Ft-tól!  | Multifunkciós konyhai robotgépek Beköszöntött egy új évszak, és az ősz ismét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük