Ezek az idei év legmenőbb Ultrabookjai

20120621-ultrabook-olcsobbat-hu-04

Erős laptopok | Kedvenc netbookok | Wifi-s tabletek

Idén is megrendezték Tajvanban a Computex kiállítást, ahol a legtöbb számítógépgyártó annak rendje és módja szerint előrukkolt a legújabb fejlesztéseivel. Idén is az Ultrabook volt a sláger: a kisméretű, jellemzően vékony és könnyű, ugyanakkor viszonylag erős hardverrel felszerelt laptopok minden nevesebb cégnél megtalálhatók, ráadásul 2012-re szintet is léptek.

Hogy új processzor került a legtöbb modellbe, az nem meglepő: az Ultrabook kifejezés az Intel sajátja, alapvető módon tartozik ezekhez a gépekhez mostanra az újgenerációs Ivy Bridge processzor. Az igazi fordulatot a processzorgyártó és a Microsoft barátkozása jelenti, melynek keretében a készülőfélben lévő 110 Ultrabook valamennyi darabján az ősszel megjelenő Windows 8 operációs rendszer fut. Ez utóbbi nemcsak újszerű és minden eddiginél összeszedettebb felhasználói élménnyel várja a vásárlókat, de miután a kezelőfelülete is alaposan megváltozott (erről már korábban írtunk), az érintőkijelzőt is megköveteli a gyártóktól. Azok pedig előszeretettel csapják le a labdát.

Valaki sokszor csinált már ilyet

Az Ultrabook kötelező irányvonal lett a gyártók körében, nem csoda, hogy a folyamatosan érkező újoncok mellett a régi ismerősök is tartják a frontot. Az Acer az elsők között mutatott be anno ilyen gépeket, mostanra pedig a harmadik generációs típusokon dolgozik. A gyártó termékei közül mindenképpen említésre méltó az Aspire S7-es, ami fémből készült borítással, érintőképernyővel, 1080p felbontású, 13 hüvelykes kijelzővel várja a vásárlókat, utóbbit ráadásul teljesen hátrahajthatjuk a kényelmesebb használat érdekében. Ezek mellett az M5-ös diszkrét – ám nem kevésbé erős – masinának mutatkozik: akár Intel Core i7-es processzorral, SSD-vel, 15 hüvelykes kiszerelésben is kérhetjük majd!

Az Asus sem számít újnak ezen a piacon, sőt a gyártó minden alkalommal gondoskodik arról, hogy elkápráztasson bennünket – nem volt ez másként most sem. A Taichi maga a megtestesült innováció, a masinát ugyanis két 11 vagy 13 hüvelykes kijelzővel szerelték: az egyiket a szokásos helyen találjuk, a második viszont a laptop becsukásakor használható egy stylusszal, ilyenkor kvázi tabletként funkcionál a rendszer. A legjobb az egészben, hogy az Asus szerint nem vastagodik majd számottevően a gép a két kijelző ellenére sem! A Transformer Book a jól imert Transformer tabletek és a Zenbook keresztezése: bár a kütyü alapvetően laptopként funkcionál, az érintőkijelzőt leemelhetjük a billentyűzetről, ekkor bivalyerős x86-os tablet üti a markunkat! Nem árulunk el nagy titkot a Zenbook Prime kapcsán sem: ez az Asus jól ismert Ultrabookjainak érintőkijelzős változata ez, ahol nem mellesleg szintén teljesen hátrahajthatjuk az IPS panelt.

Mivel lehet még kitűnni?

A kérdés jogos, és nem könnyű megválaszolni, de a gyártók azért próbálkoznak. Valaki a már jól megszokott formulát szeretné finomítani, tökéletesíteni, a Gigabyte X11-es modellje például a világ legkönnyebb Ultrabookja. Alig nyom a mérlegen 975 grammot a vázat alkotó szénszálas anyagnak köszönhetően, ráadásul a 11 hüvelykes laptop kialakítása meglehetősen korrekt, kényelmes rajta gépelni, alighanem „emberükre” akadtak a konkurensek ebben a kategóriában.

Az MSI a speciális dizájnnal szeretné megnyerni a vásárlókat magának. Az eddig jórészt olcsó netbookokkal és méregdrága játékos gépekkel foglalkozó gyártó Slider S20 névre hallgató Ultrabookja ugyan belülről nem kínál sok extrát, ránézésre viszont mindenképpen kitűnik a tömegből: ezt a gépet nemcsak úgy ki kell nyitni, először ugyanis fel kell csúsztatni a kijelzőt, majd utána kell megállítani, ha laptopként szeretnénk használni – merthogy tabletként is lehet természetesen. A Samsung szintén ezen a vonalon mozdult tovább a Series 5 sorozat új tagjai már „hajtogatható” érintőkijelzővel érkeznek.

Az Ultrabook az új tablet?

  • Dany

    Na gratu a fejlesztőnek! 2008 után végre nagy nehezen sikerült lemásolni a MacBook Airt… Bár azért ezek rondábbak lettek.

  • FG

    Azért a MacBook Air és a fenti modellek között ég és föld a különbség – innentől kezdve pedig ez szubjektív megítélés kérdése.

  • Olie

    Sokkal rondábbak!

XML error: > required at line 4