Consumer Electronics Show – első felvonás
Az év egyik legnagyobb konzumelektronikai szakvására a Consumer Electronics Show (CES), ez kétségtelen, a Las Vegas-i összejövetel évről-évre vonzza a technokraták figyelmét, s egyszersmind elbűvöli őket, végtelenül beindítja a fantáziájukat. Kétrészes összefoglalónkkal arra vállalkozunk, hogy összeszedjük a show legérdekesebb bejelentéseit, bemutassuk a legizgalmasabb újdonságokat. Nem álltatjuk magunkat: bár megpróbálunk minél teljesebb, kerekebb ismertetőt összeállítani, biztosan lesznek olyan finomságok, amik esetleg kimaradnak – a hiánypótló észrevételeket kommentekben várjuk! Vágjunk is bele: az első felvonásban a legújabb laptopokat, tableteket és okostelefonokat vesszük sorra.

Ultrabook-áradat és Intel-alapú okostelefon a CES-en - olcsobbat.hu

Laptopot mindenkinek
Laptopból egyáltalán nem volt hiány a kiállításon, hemzsegtek a notebookok és ultrabookok egyaránt. A Samsung jó szokásához híven egész sorozattal rukkolt elő, a nemes egyszerűséggel csak Series névre keresztelt termékvonal modelljei egytől-egyig megújultak, kibővültek. A Series 5 gépekből készült egy 15 és 17 hüvelykes változat, ezeket diákoknak szánják alapvetően, ugyanaz a megjelenítő lesz bennük, mint a cég korábbi ultrabookjaiban, a teljesítményért pedig egy Intel Core i7-es processzor, 2 GB RAM és egy NVIDIA GeForce GT650M grafikus kártya felel. Blu-ray lejátszóval is rendelhető, az adatainkat legalább egy 1 TB tárhelyen tárolhatjuk majd. A Series 7 Chronos vonulat 17 hüvelykes modellel erősít, ebben AMD grafikus kártya dübörög majd, illetve készül majd egy gamereket célzó típus is, amiben 5900 mAh kapacitású akkumulátor, háttérvilágításos billentyűzet és spéci dizájn segíti a játékosokat. A Series 9 is átalakul, vékonyítottak rajta a tervezők, ráadásul még olcsóbb is lesz, aminek csak örülni tudunk.
Az eseményen a Dell is bemutatta a maga ultrabookját, az XPS 13 alig nyom 1,3 kilogrammot és a legvékonyabb pontján mindössze 6 milliméter vastagságú. Az alumínium és szénszálas váz minőséget sejtet, a 13 hüvelykes megjelenítő pedig meglehetősen nagy a gép méretéhez képest. Intel Core i5 processzorral, 4 GB RAM-mal és 128 GB-os SSD-vel szállítják alaphangon, és ez csak a leggyengébb elérhető konfiguráció lesz! A HP az Envy 14 Spectre fantázianevű gépet mutatta be, ami szintén ultrabook lesz, azonban ez már valamivel nehezebb és vastagabb az XPS 13-nál, ugyanis jóval masszívabb borítást kapott. A kijelzője 14 hüvelykes, a processzor egy Core i5-ös lesz, amit 4 GB RAM kísér. A gépbe NFC-chip is került, a gyártó ráadásul egy raklapnyi hasznos programot ígér a vásárlóknak. A Lenovo IdeaPad Yoga igazi furcsa szerzet, ugyanis nemcsak laptopként használható, hanem tabletként is – a kínai gyártó az egyik első Windows 8-as táblagépnek szánja a Jógát. A 13 hüvelykes kijelző kihajtható és kifordítható, így tapicskolhatunk rajta, egyébként pedig billentyűzete van, így teljes értékű laptopként is megállja a helyét.

Ultrabook-áradat és Intel-alapú okostelefon a CES-en - olcsobbat.hu

A táblagépek még mindig megállíthatatlanok
A CES-en rengeteg tablet mutatkozott be, az viszont igaz, hogy a nagyon durva meglepetések elmaradtak. A Toshiba két táblagépet is kihozott magával, ezek közül az egyik 7,7 hüvelykes képernyővel rendelkezik, míg a másik brutális 13 hüvelykkel támad majd. Egyelőre mindkét gép munkálatai kezdetleges fázisnál tartanak, annyit lehet tudni egyelőre, hogy a kijelző AMOLED lesz, maga a tablet pedig nagyon vékony. Az Acer két másik modell mellett végre lerántotta a leplet az Iconia Tab A700-ról is, ebben 1,3 Ghz-es NVIDIA Tegra 3 processzor dübörög 1 GB RAM mellett, és az Android Ice Cream Sandwich verziója fut rajta egyéni kezelőfelület mellett. Utóbbi meglehetősen kellemesen fest, főleg az 1080p felbontású „IPS minőségű” kijelzőn! Az OLPC (One Laptop Per Child) XO 3.0 típusú táblagépe inkább érdekesség: a valamelyest testreszabható kütyüt már 100 dollárért megvásárolhatjuk, igaz, ez a teljesítményén is érződik, hiszen 800 Mhz-es processzort, 512 MB RAM-ot és 4 GB tárhelyet kapott – ma már sokszor egy okostelefon is többet tud ennél, mindazonáltal az ára rendkívül baráti, a gyerekeknek ez is tökéletesen megfelel a tanulás segítésére.
Telefonfronton már érdekesebb bejelentések születtek. A Nokia meglepett bennünket a Lumia 900-zal: illetve nem bennünket, az amerikaiakat, mert az új készülék egyelőre csak az AT&T előfizetőinek szól, és a legfőbb érdekessége, hogy LTE-hálózatokra is lehet vele csatlakozni, illetve a kijelzője is nagyobb, 4,3 hüvelykes lett. A Lenovo K800 sok szempontból izgalmas készülék, de sajnos ez is régióspecifikusnak, konkrétan Ázsia-exkluzívnak tűnik: a készülékben debütál az Intel mobilokba szánt Medfield lapkája, ráadásul a kijelző itt is hatalmas, 4,5 hüvelykes lesz. A telefonon az Android Gingerbread verziója fut, a felhasználói élményt a 8 megapixeles kamera teszi teljessé. A CES-en jelentették be az első Sony telefonokat is: ahogy már említettük a blogon, a Sony Ericsson márka megszűnik, az első „csak Sony” készülékek pedig márciusban érkeznek. Az Xperia S tetszetősen fest, s bár sok újdonságot nem ígér, valószínűleg a premier kapcsán a gyártó önálló erőpróbája lesz a legérdekesebb téma.
Hamarosan jövünk a CES-összefoglaló második részével!

Ajánlott bejegyzések
applemobiltelefonOnline vásárlássamsungUncategorized

Top mobiltelefonok nyárra már 95.000 forintért

1 Perc olvasási idő
A nyári kalandok és nyaralások eljövetelével nagyobb tárhelyre lenne szükséged, hogy megörökítsd az összes fontos pillanatot? Válogass 64, 128, 256 vagy akár…
3dapplebevitelirodatablet pc

Digitális tervezőnaptárak - kézzel írva

8 Perc olvasási idő
Sokan már novemberben gondoskodnak a jövő évi naptárról, mivel munkaeszközük, s van, aki csak több hónapos határidővel tud dolgozni. Általában a szolgáltatóknak…
játékokkonzollogitechnintendoplaystationvideojátékxbox

Konzol körkép - hogyan játszunk ma?

6 Perc olvasási idő
Az utóbbi időben ugyan virágkorukat élik a retro konzolok, mi most mégis inkább a mai korszak éllovasait vesszük nagyító alá. Sőt, abból is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük