mobiltelefon

Mielőtt a hupliból pukli lenne – Kátyútérkép okostelefonnal

3 Perc olvasási idő
mobiltelefon

Mielőtt a hupliból pukli lenne – Kátyútérkép okostelefonnal

3 Perc olvasási idő

A legnépszerűbb okostelefonok | Érintőképernyős mobiltelefonok | MicroSD kártyák a memória bővítésére
Azt hiszed, azzal hogy a hőmérő higanyszála a 35-öt verdesi, az ország legnagyobb részén hőségriadó van és izzadságban úszunk, a tél is nyomtalanul eltűnt? Dehogy tűnt el, itt hagyta nyomait az utakon, ráadásul szép és méretes kátyúk formájában, amit ugyebár hamarosan javítgatni kellene az illetékeseknek, mielőtt még újakat rág az aszfaltba az idő és az autók vasfoga. Na, de hol is kellene kezdeni? Merre is induljanak és melyikhez is lássanak?
Kicsiny hazánkban még úgy tűnik elég távol állunk attól, hogy minden apró úthibát gondosan feltérképezzünk és minél hamarabb ki is javítsunk, még mielőtt az apró lyukacskából, medencényi kátyú keletkezik és sorra töri ki az autókerekeket. A „bezzeg máshol” dologgal sajnos megint elő kell állnunk, mert bizony az új világ találékony honatyái szerint nem kell arra állami pénz, hogy feltérképezzék az utak tátongó veszélyforrásait, inkább rábízzák a lakosságra, hogy megtalálják, jelentsék, majd az arra kinevezettek gyors tempóban végezzék a dolgukat és javítsák. Hogy mi kell ehhez? Az amerikaiak szerint csak egy jól megtervezett mobil applikáció és egy okostelefon, amin mindez futtatható. Az ilyen mobilkészülékek szenzorai ugyanis nem csak arra alkalmasak, hogy ha függőlegesből vízszintesbe fordítod a ketyerét, akkor a képe is forduljon vele, hanem arra is, hogy giroszkópjával az apróbb rázkódásokat is észrevegye, ergo a kátyúkat beazonosítsa vezetés közben és fellelhetőségi helyüket raktározza az alkalmazás futtatása alatt.

A dolog nem is annyira távoli, mint amilyennek tűnik, hiszen idő kérdése hogy átszivárog Európába is a rendszer, annál is inkább mert hajlamosak vagyunk a nagy kontinens minden rezdülésére érzékenyen reagálni. A városi kátyúfigyelés élharcosának számító bostoni polgármester rendeletére már külön iroda foglalkozik az új, hibabejelentő applikációk kidolgozásával, melyek egyébiránt nem csak az úthibákat, de a graffitiket is képes feltérképezni, ezekre pedig a hivatal munkatársainak gyorsan kell reagálni. A mobil alkalmazás célja pont ez, minél előbb a helyszínen lenni és megoldani a dolgot.
A szoftverekhez egyébként nem feltétlenül szükséges az emberi közreműködés sem, a Street Bump elnevezésű, vezetés közben futtatható program magától térképezi fel és küldi be a bukkanókat és úthibákat az illetékeseknek, ha pedig négy nap alatt három jelentés is beérkezik, a rendszer értesíti az útjavítókat, akik kivonulnak, lapátot ragadnak és helyrepofozzák a dolgot. Persze felmerülhet a kérdés, hogy egy okostelefon és a rajta futtatott app vajon képes-e megkülömböztetni a csatornafedeleket és az utcai víznyelőket a kátyúktól, viszont azért okosak hogy megtegyék, így ezeknél az alkalmazásoknál már erre sem lehet panasz. Bizony bármennyire is meglepő tökéletesen működnek!
Nálunk pedig? Vannak kátyúk, vannak okosabbnál okosabb telefonok, jól működő és versenyképes szoftverek (még ha egyelőre nem is úthibafigyelősek), vannak hivatalok és útkarbantartó munkások is. Csak ezeket valahogy sehogy sem tudjuk összehozni, hogy úgy és olyan tempóban dolgozzanak, hogy egyszer az életben úgy tegyünk meg több száz kilométert, hogy közben ne rázódjon fel bennünk az ebéd, az autónk meg ne menjen gajra. Ha kellően türelmesek vagyunk, talán majd egyszer nálunk is elindul a rendszer és telefonjainkat nem csak beszélgetésre, netezésre, fényképezésre és zenehallgatásra használhatjuk, hanem kátyúzásra… vagy legalább is ennek elősegítésére is.
Mit szólsz az ötlethez? Ha hazánkban lenne ilyen rendszer, használnád erre is az okostelefonodat?

Ajánlott bejegyzések
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…
mobiltelefonUncategorized

Szuper telefonok a forró hónapokban is

1 Perc olvasási idő
Nagy tárhelyet, modern hangzást, kiváló akkumulátorú készüléket keresel, vagy éppen designos telefonra vágysz? Az olcsóbbat.hu-n mindet egy helyen megtalálod! Ha valami igazán…
applemobiltelefonOnline vásárlássamsungUncategorized

Top mobiltelefonok nyárra már 95.000 forintért

1 Perc olvasási idő
A nyári kalandok és nyaralások eljövetelével nagyobb tárhelyre lenne szükséged, hogy megörökítsd az összes fontos pillanatot? Válogass 64, 128, 256 vagy akár…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük