televízió

Ezek a mai tévék egyre nagyképűbbek!

3 Perc olvasási idő
televízió

Ezek a mai tévék egyre nagyképűbbek!

3 Perc olvasási idő

Teljes HD TV-k | Szélesvásznú készülékek | 3D TV-k kedvező áron
Azt hittem, karácsonykor utolérem magam technológiafronton, mikor hosszas várakozás és kuporgatás után beruháztam végre egy 40 hüvelykes tévébe: azt hittem, ez hellyel-közzel megfelel a mai kor kívánalmainak, végre jöhetnek a nagyfelbontású filmek, és csúcslátvány mellett hajthatom a játékkonzolomat. Azután az elmúlt hónapokban fokozatosan lefagyott a mosoly a mosoly az arcomról – a gyártók már megint lépéselőnyben vannak, ráadásul nem is eggyel, rögtön kettővel!

Nagyképernyős TV-k olcsón! >>

Hetvenesek és nyolcvanasok

A tévégyártók ugyanis jó szokásukhoz híven még mindig nagyban gondolkodnak: nemrég írtunk arról, hogy kísérleteznek a 4K-s felbontású készülékekkel, mára pedig ott tartunk, hogy az első 8K-s modellek is a láthatáron vannak, ahol a pixelrengeteg mellé természetesen óriási fizikai méret társul. Függetlenül attól, hogy megtehetjük-e, hogy beruházunk ilyen modellekre, attól a tény még tény: ma már számos 70 hüvelyk feletti tévé is forgalomban van, és az évekre előremutató kísérletek meg sem állnak az egészen brutális 145 hüvelykes határig.

A verseny egyik fontos szereplője a Sharp: a japán vállalat gyakorlatilag minden méretben kínál tévét, ráadásul ami a cikk szempontjából még fontosabb, az extravagáns képátlóra áhítozókról sem feledkezik meg. Az LC-LE745U típusú modellből 70 és 90 hüvelykes változat is létezik, előbbinek az ajánlott fogyasztói ára 2800 dollár, utóbbi pedig 11000 zöldhasúba kerül – nem éppen aprópénz. A LED háttérvilágítású LCD megjelenítő matt képernyőt kapott, és természetesen az okostévé kategóriában indul: beépített Wi-Fi-adapterével az internethez is hozzáférhetünk. 3D-támogatást élvez, ráadásul opcionálisan webkamerával is kérhetjük, így akár Skype-olhatunk is a segítségével.
A készülék felbontása 1920×1080 pixel, ennyi képpontot képes megjeleníteni egyébként az LC-80LE632U típusú tévé is – igaz, az már 80 hüvelyk átlójú. Az 5000 dolláros áron vesztegetett modell szintén LED LCD technológiára épül azzal a különbséggel, hogy itt a LED-lámpák nemcsak a képernyő szélén helyezkednek el, hanem teljes terjedelmében kitöltik a panelt. A 3D-ről itt le kell mondanunk, csak az okostévé-funkciók maradnak meg extraként.

A következő generáció

Azért még ne dobjuk ki a régi tévénket! Noha méretben (és árban) a fenti modellek a bajnokok közé tartoznak, a tudásukban valójában nincsen semmi eget rengető – sőt, bizonyára lesznek olyanok, akik azt mondják, a Full HD nekik jobban fekszik kisebb méretben, mert a magasabb pixelsűrűség végső soron kellemes látványt jelent a számukra. (Gondoljunk bele, ha egy 40 hüvelykes tévé képes megjeleníteni 1920×1080 pixelt, akkor ugyanazok a pixelek mekkorára nyúlnak egy nagyobb felületen!) Azt viszont fontos leszögezni, hogy innen már csak egy lépés a valódi következő generáció.

Nagykepernyős TV állványon

A generációs előrelépést pedig a felbontás megnövelése jelenti. Míg a jelenlegi modellek megállnak az 1080 pixelsornál, addig a tévégyártók a már említett 4K-s és 8K-s felbontásban gondolkodnak, ami mellé már nyugodtan lehet növelni a képátlót. A 4K a szabványok szerint 2160, a 8K pedig 4320 pixelsort jelent, konkrétan négyszer, illetve nyolcszor annyi képpontról beszélünk, mint a jelenlegi Full HD felbontás esetében!
Hogy ehhez milyen készülékek párosulnak, arra talán a legjobb példát a Panasonic új, még prototípusként létező plazmatévéi szolgáltatják: az idei IFA kiállításon bemutatkozott modellek közül az egyik 103 hüvelykes, ami nem mellesleg öt különböző néző számára képes tökéletes 3D-élményt biztosítani szemüveg nélkül, míg a másik 145 (!) hüvelykes – ezt azt jelenti, hogy csak a képátlója közel 4 méteres, hatalmas szoba kell tehát neki. Még szerencse, hogy 2020-ig van időnk kitalálni, hogyan passzírozzuk be az ajtón a kicsikét?

Ajánlott bejegyzések
televízióvideókamera

Okoskütyük a CES 2014-ről

2 Perc olvasási idő
Népeszerű okostelefonok | TOP 20 tablet | Okosórák Lassan véget ér Las Vegasban a világ talán legnagyobb elektronikai és technológia vására, a…
televízió

5 tévé, amelyik tuti élményt nyújt

2 Perc olvasási idő
Plazma tévék | LED LCD tévék | Smart tévék Közeleg a Karácsony és jövőre foci-vb-t rendeznek, ezért sokak számára napirenden van a…
televízió

A tévék is okosodnak

4 Perc olvasási idő
Smart TV-k széles választéka | WiFi kapcsolatra képes TV-k | Full HD tévék Több ízben is foglalkoztunk már tévékkel a blog keretein…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük