mobiltelefon

Az „okostelefon” vajon mi? – Átdolgozott Ablak zsiráf…

4 Perc olvasási idő
mobiltelefon

Az „okostelefon” vajon mi? – Átdolgozott Ablak zsiráf…

4 Perc olvasási idő

Okostelefonok széles választéka | Netbookok a tanuláshoz | Tablet PC-k olcsón!
Idén új kiadással jelenik meg a kisiskolások legnagyobb lexikonja, az Ablak Zsiráf. A körülbelül tízévente megújuló kiadásban mára már számos változás bekövetkezett, azonban küllemében még mindig az első megjelenésre hajaz, bár színét rendre megváltoztatják. Egy hazai hírportál arra vállalkozott, hogy a hetvenes évek óta megjelenő Ablak Zsiráfot gondosan átlapozgatja és összehasonlítja a korábbi példányokkal, bizony elég sok és szembetűnő változást tapasztaltak.

Okostelefont keresel? Nézz szét itt! >>


A Móra könyvkiadó gondozásában megjelenő kiadványban, 2012-ben gyökeres változások jelentek meg, a diákoknak mostanra nem kell már tudniuk mi fán terem az úttörő és hogy egy postai levelezőlap milyen célt szolgál. A számítástechnika világa már az Ablak Zsiráfban is teret hódít, így aztán mindamellett hogy a legkisebb tanulók is néhány mondatos betekintést kapnak abba, hogy mi is az a számítógép, magyarázatot találnak az internet és a programozó kifejezésekre is. A számítógépes játékok és a játékkonzolok még nem kaptak helyet az új példányban, ezek valószínűleg tíz év múlva kerülnek majd bele, már ha belekerülnek. Őszintén szólva nekünk nincs hiányérzetünk.

Okostelefon egy nő kezében

A gyermeklexikonból mostanra kiírták a Lenin, szocializmus, az úttörő és a bányász kifejezéseket, ellenben számos olyan dolog belekerült, mely a modern technológia csodája, illetve ami mostanra a mindennapjaink részévé vált. A könyv megalkotóinak nem volt soha egyszerű dolguk az összeállítást illetően, hiszen egy hétéves gyermek számára kell érthetően definiálni a kifejezéseket, ráadásul mindezt úgy, hogy élményszerű legyen, hogy megragadja a gyermek fantáziáját és továbbgondolásra késztesse. Egyszerűnek tűnik? Tegyünk egy próbát! Megkértünk néhány felnőttet, hogy a fenti kritériumoknak megfelelően, pár mondatban magyarázzák el, mi is az az „okostelefon”, ami egyébiránt az új Ablak zsiráfból kimaradt, lássuk mire jutottak:
„Az okostelefon egy olyan kütyü, ami nem csak a szüleitől veszi el a gyereket, de még a TV nézéstől is. Nem lehet nélküle élni, mellette viszont nincs szükség másra. Ja! Lehet vele telefonálni is, de arra úgysem jut idő…” – fogalmazta meg gondolatait a szerkezetről első megkérdezettem, egy kicsit poénosabbra véve a figurát. Persze ettől bővebb és komolyabb magyarázatokat is kaptam:
„Az okos jelzőt leginkább emberekre használjuk, de ma már nem csak élőlények lehetnek okosak, mert ugye van már intelligens mosópor, intelligens krémes és hát ott az okostelefon… Azt ugye már tudjuk, hogy anyu okos, mert Tomival mos, de mitől okos egy telefon? Ezek tulajdonképpen mini számítógépek, mert rengeteg extra mellett, mint a különféle navigációs rendszerek, kamera, médialejátszó, vagy internet böngésző. Egy jól kiépített operációs rendszerrel is rendelkeznek, amit mondhatnánk úgy is, hogy az az okostelefon „agya”. Egy ilyen telefon mindenben a segítségünkre lehet, használatával apuka bárhová eljuthat az utakon, és nem kell még egy eszközt magunkkal cipelni az utazásra, mert alkalmas a legjobb pillanatok megörökítésére is, tehát helyettesíti a fényképezőgépet.”

Top 20 fényképezős okostelefon >>

„Egy okostelefon, több mint egy egyszerű telefon. Persze ezzel is lehet telefonálni, meg sms-ezni, de a lényeg az, hogy a rendszere (a lelke) nyitott. Éppen emiatt inkább úgy kell elképzelni, mint egy kis számítógépet, amit arra használhatsz, amire akarsz. Csak letöltöd rá a megfelelő programot, és hajrá. Ha játszani akarsz, akkor játékok ezrei közül választhatsz (ráadásul, mivel a legtöbb mai okostelefonnak érintőképernyője van, a játék is nagyobb élmény), de rajzolhatsz vagy épp zongorázhatsz is vele. Írhatsz és olvashatsz, zenét hallgathatsz, de a kedvenc filmed – rajzfilmed is megnézhetsz rajta. Csak rajtad múlik, hogy mire használod… Felhívni szüleid, játszani, filmet nézni? Mint egy kis kézben elférő robot, ami a kívánságod várja…”
Aztán persze olyan alanyom is akadt, akinek a válaszadás még felnőtt fejjel is nehezebben ment, hiszen nem minden ember életében van jelen szükségszerűen egy okos mobil. Igaz, ami igaz válaszadónk nem definiálta az okostelefon fogalmát, viszont új szócikket alkotott: a bölcstelefonét…
„Nekem csak butatelefonom van, így nehéz definiálnom, hogy mi is az az okostelefon. Bár ha jobban belegondolok az én telefonom se buta, hisz tudok vele telefonálni, meg üzenetet küldeni, sőt még fényképezni is, meg ébreszt is, szóval nem minősítem le, attól hogy nem a legmodernebb szerkezet, sőt a korát tekintve inkább „bölcstelefonnak” nevezném…”
És ha engem kérdeztek? Szerintem az okostelefon az a telefon, melynek mérete az évek alatt egyre kisebb lett, tudása pedig egyre nagyobb. Az apró műanyag dobozba zenelejátszót, fényképezőgépet, kamerát és számítógépet is beleépítettek miniatűr formában, a szülők pedig sokszor többet simogatják a képernyőjét, mint a ti buksitokat – nyilvánvalóan ez a megfogalmazás fog legkevésbé bekerülni az Ablak zsiráf hasábjaiba, sőt megkockáztatjuk hogy néhány embernél a biztosítékot is kiveri, azonban bármennyire is szomorú, ez a pár mondat egyre helytállóbb…

Ajánlott bejegyzések
AjándékárzuhanásiphonejátékokKarácsonylegomobiltelefonolcsóbbatOnline vásárlás

Berobbant a karácsonyi láz, idén kevesebbet költ a magyar

2 Perc olvasási idő
Az első adventi gyertya meggyújtásával és advent első vasárnapjával megkezdődött hivatalosan is a karácsonyi készülődés időszaka, ám a boltok polcain már sokkal korábban megjelentek az ünnepi termékek. A karácsonyi árucikkek egyes helyeken már ősz elejétől megvásárolhatók voltak.
canonfényképezőgpsmobiltelefonokosórasporttablet pc

Hurrá, nyaralunk!

6 Perc olvasási idő
    A 21. században élő embereknek már természetes az egyszerre több fronton helytállás fogalma. Minden médiából áramlik a megfelelési kényszer, legyünk…
appleiphonemobiltelefon

Jöhet az ujjlenyomat-olvasó Androidos okostelefonokba is

1 Perc olvasási idő
Apple iPhone-ok | TOP 20 Androidos mobil | Még több okostelefon >> Megirigyelték a mobil gyártók az Apple-től az iPhone 5S Touch…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük