televízió

A tévék is okosodnak

4 Perc olvasási idő
televízió

A tévék is okosodnak

4 Perc olvasási idő

Smart TV-k széles választéka | WiFi kapcsolatra képes TV-k | Full HD tévék
Több ízben is foglalkoztunk már tévékkel a blog keretein belül, válogattunk készülékeket a technológia, a méret, a felbontás, de még az olyan viszonylag új funkciók alapján is, mint például a 3D. Egy témát viszont eddig még nem veséztünk ki: az okostévékről most fogunk részletesebben írni.

Noha az okostelefonok után első blikkre kifacsartnak tűnhet az okostévé (idegen szóval smart TV) elnevezés, valójában széles körben használt fogalomról van szó, ami egy új irányvonalat képvisel a tévékészülékek között. Az ilyen tévének alapvető tulajdonsága, hogy képes az internetre csatlakozni – például Wi-Fi-n keresztül -, ettől viszont önmagában még nem lesz okos, a jelzőt a plusztudást kiaknázó szoftveres platform által érdemli ki, ami az internetes képességet és a Web 2.0 jellegzetes ismérveit felhasználóbarát szolgáltatások formájában közvetíti az előtte ülő felé.

Samsung-UE46ES6100 smartTV

A gyártók közül a legtöbb kínál ma már okostévét, de az új trend éllovasai kétségkívül a Samsung és az LG. A dél-koreaiak jóformán alig dobnak piacra tévét, ami nincs „okosítva”, így aztán már viszonylag olcsón, akár 100 ezer forint környékén is találhatunk ilyen modellt. Méretet tekintve 32 hüvelyktől felfelé a határ a csillagos ég, a felbontás pedig a kor kívánalmainak megfelelően rendre 1920×1080 pixel, vagyis Full HD. A megjelenítésről általában LED LCD technológia gondoskodik, igény szerint pedig 3D-s típust is választhatunk.

Az okostévék a hagyományos sugárzott adáson felül egyéb érdekességet is kínálnak, hangsúlyos szerepet kap rajtuk az online média, az internetes tévék, az úgynevezett on-demand streamelt szolgáltatások, ráadásul különböző widgeteket és alkalmazásokat is letölthetünk, akár egy telefonra. Persze az okostévé és maga a gyártó által kínált platform akkor igazán jó, ha nincs utánérzésünk: a távirányítóval is kényelmesen irányíthatjuk a rendszert, minden kézre áll, és nem jut eszünkbe egyszer sem, hogy a készítők itt most a telefonos megoldásokat akarták mindenképpen beleerőltetni egy televízióba.
Számtalan érdekes szolgáltatásra bukkanhatunk, jóllehet Magyarországon szegényesebb ilyen téren a kínálat, mint mondjuk Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban. Böngészhetjük az internetet, sőt az alkalmazások között dedikált programokat is találunk a neves hírportáloknak, illetve azok videós, tévés részlegeinek. A YouTube természetesen alapvető kellék, de a hasonló videómegosztót, a Dailymotiont is könnyen elérhetjük.
Csevegésre a Skype ad lehetőséget, ennek kihasználására a gyártók olykor webkamerát és mikrofont is építenek a készülékbe, máskor külön kell megvásárolnunk ezeket a kiegészítőket. A közösségi oldalak beágyazása is magától értetődik, Facebookon és Twitteren is kommunikálhatunk barátainkkal, és persze ott vannak a játékok: a Samsung tévéjén Angry Birds-özhetünk például, de külföldön már a cloud gaming is belopta magát az okostévékbe, amik révén a legújabb játékokat játszhatjuk a készülékünkön úgy, hogy a számításokat egy távoli szerver végzi, így nekünk még a teljesítmény miatt sem kell aggódnunk!
Az okostévék esetében kardinális kérdés a vezérlésé. Az intuitív és kényelmes irányítás minden elektronikai terméknél fontos, azt viszont el kell ismerni, hogy ez esetben a szolgáltatások bővítésével a hagyományos távirányítót is háttérbe kellett szorítani. Természetesen a jó öreg gombos távkapcsoló képességei megmaradtak, viszont szerencsénkre a gyártók új módszereket is igyekeznek meghonosítani a tévéknél a kényelmünk érdekében. Ilyen például, mikor a távirányítóra a laptopokhoz hasonlóan touchpadet tesznek, de nem egy modellt irányíthatunk ma már hangvezérléssel vagy mozgásérzékeléssel is: elég parancsot kiabálni a készüléknek, vagy integetni neki, és ő máris teszi a dolgát.
Nézd meg, hogyan irányíthatod a mozgásérzékelős TV-t:

Az okostévék óriási jövő előtt állnak, annál is inkább, hiszen a gyártók az újgenerációs, 4K-s tévéiket is felruházzák már ilyen funkciókkal; ahogy ma már a HD-felbontás, úgy a smart TV is a mindennapjaink részét képezheti majd.

 

Ajánlott bejegyzések
televízióvideókamera

Okoskütyük a CES 2014-ről

2 Perc olvasási idő
Népeszerű okostelefonok | TOP 20 tablet | Okosórák Lassan véget ér Las Vegasban a világ talán legnagyobb elektronikai és technológia vására, a…
televízió

5 tévé, amelyik tuti élményt nyújt

2 Perc olvasási idő
Plazma tévék | LED LCD tévék | Smart tévék Közeleg a Karácsony és jövőre foci-vb-t rendeznek, ezért sokak számára napirenden van a…
televízió

Ezek a mai tévék egyre nagyképűbbek!

3 Perc olvasási idő
Teljes HD TV-k | Szélesvásznú készülékek | 3D TV-k kedvező áron Azt hittem, karácsonykor utolérem magam technológiafronton, mikor hosszas várakozás és kuporgatás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük