otthon

Bio és gazdaságos függönytisztítás

3 Perc olvasási idő
otthon

Bio és gazdaságos függönytisztítás

3 Perc olvasási idő

Természetes segítség a mosáshoz | A legnépszerűbb takarítóeszközök | Tisztítószerek hozzáférhető áron
Ha nagyon őszinték akarunk lenni magunkkal és veletek, be kell vallanunk, hogy jó, ha évente elhatározzuk magunkat, hogy megmásszuk a létra magaslatait és leszedjük a függönyöket, majd újra visszapakoljuk őket. Ez nem csak fáradtságos, de általában hosszas munka is. Hiszen a mosás után még órákig tart a vasalás is. Így nem is olyan nagy csoda, hogy a háziasszonyok nagy többsége csak tavasszal végez nagy függönymosást.

Pedig a függönyeink felelnek a porallergiában szenvedők sok-sok tüsszögéséért a lakáson belül. Az ablakon beszálló por első sorban a függönnyel találkozik szembe, és ha szabad szemmel nem is tűnik fel számunkra, hogy mennyire szürke a függöny, valójában rengeteg piszkot szív magába az anyag. Így ideális lenne legalább negyedévente kimosni a függönyöket főleg a hálószobákban.

Ha szeretnénk biztosra menni hófehérség ügyében, akkor érdemes egy-egy apró trükköt bevetnünk ennek érdekében. Mosás előtt áztassuk be a függönyöket langyos, szódabikarbónás vízbe legalább 5-6 órára. Ezt érdemes lefekvés előtt vagy hétvégén megcsinálni. Áztatás után nyomkodjuk ki a függönyöket, majd a mosógépbe téve ne felejtsünk el az öblítő rekeszbe egy kevés ecetet tenni. Ahogy arról már korábban is írtunk, az ecet élénkíti a színeket és fertőtleníti az anyagot. Végül pedig mielőtt becsuknánk a mosógép dobját, még egy apró trükköt vessünk be. Biztos van otthon mindenkinek kifogyott fogkrémes tubusa. A következő alkalommal ne dobjuk ki, hanem tegyük félre. Mosás előtt vágjuk félbe a tubust és dobjuk bele a mosógép dobjába. A tubusban maradt kevés fogkrém nem fog ártani sem ruhának, sem anyagnak viszont kellemesen halvány mentolos illatot kölcsönöz majd a mosott ruhának. Ezen felül pedig tisztít és fertőtlenít is. A módszer további pozitívuma, hogy ezzel a fogkrémes tubus a lehető legtisztább lesz. Így pedig már semmi akadálya, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk. Tehát egy lépésben frissítjük ruháink illatát, színét, elkerüljük a pazarlást és még védjük is a környezetünket. Ennél valószínűleg nincs is jobb fogás.
Ám még mindig ott van a munka nagyja, mikor kivesszük a függönyöket a mosógépből. Sajnos a legtöbb esetben a függönyöket ki is kell vasalni ahhoz, hogy igazán szépen mutassanak. De erre is van egy megoldás, igaz, a kényesebb anyagok esetében nem mindig válik be. Ahogy lejárt a mosógép azonnal vegyük ki a függönyöket és ahelyett, hogy kitennénk őket a szárítóra, azonnal akasszuk vissza őket a karnisra.
A függönyök ezáltal a saját súlyuknál fogva ki fogják húzni önmagukat és vasalás nélkül is gyűrődésmentesen fognak megszáradni. Azonban hangsúlyozzuk, hogy ez nem feltétlenül válik be minden anyag esetében. A nagyon gyűrődő darabok továbbra is akár órákig tartó vasalást fognak igényelni.
Nektek van valamilyen trükkötök a függönytisztításra? Milyen sűrűn zarándokoltok fel a létra tetejére? Írjátok meg nekünk a blog@olcsobbat.hu e-mail címre!

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük