otthon

A mindenható ecet – 2. rész

2 Perc olvasási idő
otthon

A mindenható ecet – 2. rész

2 Perc olvasási idő

Vegyszerek helyett használjunk ecetet! | Takarítóeszközök széles választéka | Tisztítószerek olcsón
Ha emlékeztek első cikkünkre, akkor néhány talán közismertebb és néhány kevésbé elterjedt módját fedtük fel az ecet felhasználásának.

Mivel itt a tavaszi nagytakarítás ideje és mi nem szeretnénk a házzal együtt a pénztárcánkat is kitakarítani, ezért megkerestük a legolcsóbb, hatékony és környezetbarát módszerek egyikét, vagyis az ecetet.
A következőkben megtudhatjátok, hogy miként lehet bútorokat, ékszert vagy akár elszíneződött ételhordót ismét széppé varázsolni.

Bútorápoló
Ki hinné, hogy ecetből még bútorápolót is lehet otthon készíteni. Pedig 3 rész olívaolaj és egy rész ecet összekeverésével már készen is vagyunk. Csak egy puha kendő kell, és már kenhetjük is a padlót, szekrényt.
Elszíneződött réz csapok, kilincsek, csövek…
Készítsünk oldatot ecetből és sóból. Ezt öntsük egy törlőrongyra és dörzsöljük át vele a kívánt felületet, majd egy másik ronggyal még töröljük szárazra. A hatás nem marad el.
Ezüsttisztítás
Legyen szó evőeszközről vagy ékszerről, készítsünk ecet és szódabikarbóna keverékéből oldatot (1 dl ecet-2 ek szódabikarbóna) és az ékszereket egy fél napra áztassuk be. Az ékszer olyan lesz, mint új korában.
Ételhordó tisztítás
Rendszeresen dobjuk ki az ételhordót, mert az átveszi a benne tárolt ételek illatát és színét egy idő után. Ezt kikerülhetjük, ha időnként egy szelet kenyeret ecetbe áztatunk, beletesszük a dobozba, rátesszük a fedelét és egy éjszakára így hagyjuk. Másnap csak el kell mosnunk és megint olyan lesz, mint új korában.
Ha pedig attól tartunk, hogy idén tavasszal a virágok helyett az ecettől fog illatozni a ház, akkor nem kell félnünk. Az ecet illata a felszáradás után el fog tűnni, illetve mosáshoz, mosogatáshoz nyugodtan használhatunk néhány csepp citromolajat, hogy ne csak tiszta, de jó illatú is legyen minden. És még így is rengeteg pénzt fogunk megspórolni, nem is beszélve arról, hogy mennyit teszünk környezetünkért ezzel az apró trükkel.
Hisz egyre többen szenvedünk különböző allergiáktól vagy bőrirritációtól. Még az egészséges ember bőrét is kikezdik bizonyos tisztítószerek, de az ecet, ha okosan használjuk, akkor nem csak a környezetünket rongálja kevésbé, hanem a mi egészségünket és szépségünket sem.
Ötleteiteket, gondolataitokat osszátok meg velünk a blog@olcsobbat.hu címen!

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük