amdasushardvervideókártya

Asus EAH6870 videókártya – felülmúlni önmagunkat

Jó hír lehet a Radeon-hívőknek, hogy az AMD végre nem csak magára talált a videókártya-piacon, de felül is múlta önmagát: az új 6800-as széria telitalálat lett, hiszen teljesítményben és árban egyaránt felülkerekedik elődje, az 5800-as sorozat felett. Az új kártyák közül az AMD Radeon HD 6850 a gyengébb és olcsóbb termék, míg a bejegyzésünkben is kivesézett 6870-es pedig az erősebb nagytestvér.

Asus EAH6870 videókártya - olcsobbat.hu

A 6800-as sorozat alapja egy új architektúrára épülő lapkakészlet: a Barts nevet viselő chip az 5800-asokban doromboló Cypress módosított változata, ami annyit tesz, a gyártó csökkentett és a növelte a teljesítményt, ami elsősorban az energiatakarékosságban tükröződik; bár a 6870 többet fogyaszt, mint a korábbi kártyák, mindezt nagyobb erőbedobás mellett teszi, így végül az új sorozat felé billen a mérleg nyelve. A kártya ereje a gyakorlatban is megmutatkozik, nem csak a benchmark-programokban, hanem a játékokban is: ezzel a középkategóriás hardverrel már szépen futnak a legújabb programok is, soknál megkockáztathatjuk a legmagasabb felbontást és a legrészletesebb beállításokat is!

A 6870 támogatja az Eyefinity technológiát, azaz akár egyszerre három megjelenítőre is tudunk képet varázsolni a kártyával, továbbá meglehetősen választékos csatlakoztatási lehetőségek állnak majd rendelkezésünkre, a hardver hátulján találunk DVI, HDMI és Mini DisplayPort aljazatokat is. Bár a neve sejteti, de a 6870-nek nem gyűlik meg a baja a HD-felbontással sem, sőt a HD3D-vel fityiszt mutat a GeForce 3D Visionnek, hiszen a szemüveges és szemüveg nélküli térbeli megjelenítést egyaránt támogatott – a kérdés persze az, hogy melyik terjed majd el a jövőben jobban. A videókártya több különböző gyártótól is megvásárolható, de a megbízhatósága miatt elsősorban az Asus EAH6870 modellt ajánljuk, amely ráadásul még az alapváltozatnál is gyorsabb – a kinézet és a hűtés pedig most nem játszhat döntő szerepet, mert mindegyik gyártó (így például a PowerColor és a VTX3D is) a referenciadizájnt kínálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.