háztartás

A centrifuga korszak vége

3 Perc olvasási idő
háztartás

A centrifuga korszak vége

3 Perc olvasási idő

Szárítógépek kedvező áron | Mosógépek erős centrivel | Mosógép és szárítógép egyben
Egyre közelebb a tél, nekünk meg egyre nagyobb dilemmát okoz majd, hogy hol is szárítsuk a sok mosott ruhát. Ha szabad levegőn, akkor akár egy hétig is várni kell, mire a nedvesség nagy része távozik, ha a ház, vagy lakás belterében, akkor meg a párásodás problémájával küzdünk majd, ami hosszú távon igen kellemetlen tüneteket produkál.

Mosógép nélkül nincs szárítás >>


A problémának három megoldása van: vagy türelmesen kivárjuk, míg a szabad levegőn csontszárazra száradnak a ruhák, vagy elviseljük a dohos, nedves szobát és beköltöztetjük a száradó ruhákat, esetleg vásárolunk egy szárítógépet. Ha az utóbbi (és talán legtökéletesebb) megoldást választjuk, akkor viszont azzal is tisztában kell lennünk, hogy a piacon milyen készülékek közül választhatunk. Cikkünkkel a vásárláshoz szeretnénk néhány hasznos tanácsot nyújtani, így összegyűjtöttük a legfontosabb és leglényegesebb tudnivalókat.

A szárítógépeknek alapból két változata létezik, az egyik a légkivezetéses típus, mely egyébiránt olcsóbb is, a másik pedig a kondenzációs. Az előbbi típusnál a szárításnál keletkező gőzt egy megfelelő csövön keresztül a szabadba kell vezetni, az utóbbinál, vagyis a hőcserélős szerkezeteknél pedig egy speciális rendszer gondoskodik erről, melyben a keletkezett gőzt lecsapatásra kerül, majd az abból keletkezett víz egy tartályba gyűlik össze, melyet a szárítás után csak ki kell üríteni. A kényelmesebb megoldás természetesen valamivel drágább is, viszont nem kell hozzá falat bontani és vesződni az elhelyezéssel.

TOP 20 szárítógép: hasonlítsd össze őket >>

Ha az alapdöntést meghoztuk és körülbelül tudjuk hogy mennyit szeretnénk rászánni, akkor érdemes körbenézni a webshopok kínálatában és egy kicsit szűkíteni a kört. A márkás szárítógépekhez természetesen borsosabb áron tudjuk majd csak megvásárolni, de az úgynevezett noname szerkezeteknél is megéri egy kicsit elidőzni. Hiszen mindkettő esetében ugyanazok a problémák kerülnek majd előbb-utóbb előtérbe: benyeli a ruhaszöszöket, amiket nehézkesebb takarítani, az öblítő használata feleslegessé válik, mert az illatot elveszi, ha a ruhákat a szárítást követően nem veszik ki rögtön, akkor ronggyá gyűrődnek. Ezek a gondok szinte mindegyik gép esetében tapasztalhatók, azonban mindegyik kiküszöbölhető. A szöszök eltávolíthatók, a szárítógépekhez speciális illatkendő vásárolható, ami kiváltja az öblítőt, a ruhákat pedig ha időben kiszedjük sokszor még vasalást is spórolhatunk.
A szakemberek és a tapasztaltabb felhasználók szerint is egyöntetűen az az álláspont, hogy a mosógép és a szárítógép két külön szerkezet, így a mosó-szárítógép kombó nem kifejezetten nyerő megoldás, külön-külön mindkettő hatékonyabban működik, bár az áramszámlát is jobban megdobják. Bár a többgyermekes családoknál igazi megváltásnak mondható egy szárítógép, mindenképpen számolni kell a rezsiszámla növekedésével, rendszeres napi használat esetében ez akár havonta 3-4000 forint is lehet. Mivel a téli hónapokban gyakoribb a szárítógépek használata, a fűtésszámlákkal együtt, ez már jelentősebb tételnek számít, erre mindenképpen gondoljatok a beszerzés előtt. Mindezen túl már az is hatalmas könnyebbséget jelent egy háziasszonynak, ha csak időnként használ ilyen szerkentyűt, hiszen az ágyneműhuzatok szárítása a hideg évszakokban kifejezett nyűglődést jelent, a kabátokról, overálokról és vastag nadrágokról nem is beszélve, ugye kedves hölgytársaim?

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékosháztartásizzó

Forrón izzó téma az energiatakarékosság

3 Perc olvasási idő
Energiatakarékos izzók | LED izzók | Minden, ami világítás A hagyományos izzókat halálra ítélték – persze nem most, hanem három évvel ezelőtt,…
háztartásvasaló

Ruha ránctalanítás

3 Perc olvasási idő
Kerámia talpas vasalók | Steam Glide gőzölős vasalók | Még több vasaló Nem szeretjük a ráncokat, se a bőrünkön, se a ruhán….
háztartáshúsdaráló

Disznóvágás, jó eszközök - „Lesz ugye hurka az asztalon?”

3 Perc olvasási idő
Elektromos húsdarálók | Nagy teljesítményű darálók Ha nem is egyöntetűen kezdjük el dúdolni az egykor jobb időket megélt Tekknő zenekar slágerét, azért…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük