szoftver

Úgy tűnik Ön szoftvereket installál – segíthetünk? – I. rész

2 Perc olvasási idő
szoftver

Úgy tűnik Ön szoftvereket installál – segíthetünk? – I. rész

2 Perc olvasási idő

Itt az idő, hogy ne csak a szabadszoftver-mozgalmat népszerűsítsük, hanem ajánljunk néhányat a fizetősek közül is. Mert hát valljuk be, szép-szép hogy ingyen van a Linux, és könyékig nyúkálhatunk a beállításaiban, de vannak olyan programok, amiket sajnos úgy néz ki, hogy az életben nem fognak tisztességesen portolni alája. Jó, jó, tudom ott van a GIMP, ha képet szeretnék szerkeszteni, de könyörgöm melyik az a grafikus, aki a CS3 helyett azt használja, talán nem is véletlenül. Vagy nézzük meg miket olvashatunk a linuxos Skype-ról, vagy fórumokban a WiFi-s laptopok linux alatti beállításairól. De mielőtt oprendszer-hitvitába kezdenénk, most Windowst fogunk installálni, és pont. Azokat a szoftvereket meg amik ingyen vannak, és jól működnek, úgyis használni fogjuk, akármilyen operációs rendszerünk van (ezekre a későbbiekben még kitérünk).

Összeállításunk apropóját pedig az adja, hogy barátnőm laptopja szerencsésen visszaért a szervízből, én pedig láthatok neki egy kétnapos újrahúzási procedúrának, ami közben remekül össze tudom szedni, hogy milyen szoftvereket is érdemes megvenni és telepíteni egy alap irodai konfigra.

Először is kell az operációs rendszer, legyen XP Pro, ezt már kevesebb mint tízezerét megkaphatjuk, de ha nagyon Vistát szeretnénk, az is van már alig több, mint egy húszasért. Érdekes, hogy Windows NT-t is árulnak még, nem is akármilyen pénzekért.

Ha már Microsoft, legyen Office is, mellbevágóan olcsón kapunk 2007-est, már a Basic (Word, Excel és Outlook, de az ugye kinek kell) már tizenháromezerért kapható, de van egy Home and Student változat is harminc körül, ebben van már PowerPoint is, meg valami OneNote nevű cucc, aztán ott a Pro is, 60-80 körül. Én mondjuk Windows alatt OpenOffice.org-ot használok, és be kell valljam, egyáltalán nem szebb, jobb, vagy gyorsabb, mint az Microsoft-féle, de legalább nincs benne idegesítő gémkapocs sem. Aki harmadik alternatívát szeretne, az meg vegyen MagyarOffice-t, az is alig több mint tízezer.

Aztán, egy Windowsos rendszer felpakolásakor, főleg ha mielőbb hálózatba szeretnénk kötni, hogy azonnal felrakhassuk mind a 389 nélkülözhetetlen update-et, muszáj kéznél lenni egy vírusirtónak is. Talán a legnépszerűbb az – ugyan nem hazai fejlesztésű – de itthon elég nagy propagandát kapó NOD32, amit szintén egy tizesért kapunk meg, de ott vannak persze a klasszikusok, a Symantec, a McAfee, vagy a Kaspersky Labs termékei.

Eddig oprendszerrel, „irodai alkalmazásokkal” és vírusirtóval mindösszesen harmincháromezernél cseng a kassza, ha jól számolom. Holnap folytatjuk, és további szoftvereket vásárolunk. Ja, amúgy ha Önök is egyetemisták lennének mint a barátnőm, akkor ingyen megkaphatnák, amit eddig összeszedtünk.

Ajánlott bejegyzések
asushardvermédialejátszószoftvervezeték nélküliwebkamera

Mozi minőség webkamerával: Logitech QuickCam PRO 9000

1 Perc olvasási idő
Felejtsük el, hogy egy webkamera csak csúnya, kockás, mosott képecskék továbbítására elég. A HD felbontású Logitech QuickCam PRO 9000 egy teljesen más…
applehangszóróhardveriphoneipodszoftvertelefonzene

Így a legolcsóbb az Office 2007

1 Perc olvasási idő
Régebben akkor is hatalmas összegeket kellett fizetnünk, ha a megvenni kívánt Office csomagból mondjuk csak a Word és az Excel érdekelt. Akinek…
hardverszoftver

Számítógép biztonságban - Norton Antivirus 2010

1 Perc olvasási idő
Ha azt mondom, vírus, nem csak a H1N1-re kell gondolni. Kéretlen levelek csatolmányai, „eltérített” weboldalak, másolt DVD-k terjesztik azokat a kártevőket, amitől…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük