klímalégkondi

Túlélni a hőséget a munkában

Mobil klímák a hőség ellenVentilátorok a felfrissülésért | Párásító berendezések a jobb közérzetért
Lassacskán két hete egyre nehezebb az élet a munkahelyeken. A szörnyű meleg mindenkinek megnehezíti a túlélést reggel 8 és délután 4 között. Panaszkodnak azok is, akiknek van légkondi és azok is, akiknek csak egy ventilátor kavarja meg a meleget. Nekik és nekünk vagyis mindenkinek szánjuk ezt a cikket, akik szenvednek a melegtől a munkában.

A tökéletes légkondicionálás

Nem egy ismerősöm panaszkodik arra, hogy hiába a légkondi az irodában, általában majd megfagynak, mert annyira alacsonyra van állítva a hőfok. Mikor meg kilépnek az irodából a hőguta kerülgeti őket. A Helsinki Technológiai egyetem kutatói bebizonyították, hogy az irodákban dolgozók akkor tudnak a legjobban teljesíteni, ha az átlag hőmérséklet az irodában 21-25 Celsius fok között mozog. 25 fok felett és 20 fok alatt már az emberi test teljesítménye fokonként átlagosan 2%-kal csökkenhet.
Ezzel a hőfok szabályozással, nem csak rengeteg értékes időt spórolhatunk meg és haladhatunk a munkánkkal, de legyen akár otthon a légkondi vagy az irodában, az áramszámlán is meg fog látszani, ha a hőmérsékletet okosan állítjuk be.

Whirlpool AMD081 mobil klíma

Csinálj tennivalók listát, majd dobd ki

Segíthet a koncentrációban az is, ha a mindennapi rutinodat megkavarod egy kicsit. Ha otthonról dolgozol, vagy egy irodából, igyekezz változtatni a megszokott munka meneteden. Akár az asztal másik oldalára ülsz, akár más sorrendben csinálod a feladataidat, mint szoktad, máris olyan változásban lesz részed, ami segít majd a koncentrációban.
Hogy ez a felkavaró élmény pedig tovább tartson, a munka közbe iktass be időről-időre egy rövid sétát, más elfoglaltságot, ami nem csak megmozgat, de fel is ébreszti szunnyadni készülő agyadat. Ilyen elfoglaltság lehet: egy új edzőprogram applikáció keresése a mobilodra, megcsinálni a bevásárló-listát, felállítani egy felfújható medencét a kert közepén…

Növeld a produktivitásod

A kánikulai melegben nem várhatja el tőletek senki, hogy folyamatosan kiemelkedő szinten teljesítsetek. Ilyenkor egyszerűen a szervezetünk védekező üzemmódba kapcsol, minél melegebbé válik körülöttünk a helyzet. Ám ez ellen is lehet tenni.
Egyrészt tervezzétek úgy a feladataitokat, hogy a legfontosabbakat akkor próbáljátok meg elvégezni, amikor a leghűvösebb van. Jelen esetben ezek a délelőtti órák és a késő délutáni, esti időszak. Ilyenkor még sokkal ideálisabb a hőmérséklet ahhoz, hogy testünk is könnyebben funckionáljon és a fejünk a megfelelő munkára koncentráljon.
A nap hátralévő részében pedig igyekezzünk minél hatékonyabban hűteni magunkat.
Ilyen, mikor hideg vizet locsolunk az ütőerek fölötti bőrfelületre, nedves törülközőt teszünk a nyakunkra, bekapcsolunk egy párásító berendezést a szobában… Ezek persze csak átmeneti megoldások, de ha nincs lehetőségünk egy légkondicionáló hűvösét élvezni, akkor ezek a kis trükkök is sokat segíthetnek hiszen a munka megvár, de a főnökök a késlekedést ritkán értékelik.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.