háziállatok

Állati meleg…

3 Perc olvasási idő
háziállatok

Állati meleg…

3 Perc olvasási idő

Játékok kutyusoknak | Szállító boxok házi kedvenceknek | Jutalomfalatok macsekoknak
A hőségriadók idején a saját magunk hűsítésén kívül házi kedvenceinkre is gondolni kell, hiszen számukra éppúgy elviselhetetlen a meleg, mint számunkra, ráadásul jobbára nekik még egy bundát is magunk kell vonszolniuk. A felelőtlen, vagy tájékozatlan gazdik miatt bizony sok kisállat szenved a kelleténél is jobban a nyári kánikulában, fontos hogy rájuk is fokozottabban odafigyeljünk.

A háziállatok tartása felelősséggel jár, így nem elég napi kétszer odadobni eléjük egy kis állateledelt, a kényelmükről és jó közérzetükről is illik gondoskodni, nyáron pedig különösen nagy gondossággal. Az árnyékban mért 35-40 fokos meleg még az egészséges állatok esetében is veszélyt jelent, a hőterhelés a halálukat is okozhatja.

Autóban hagyva…

„Minden évben sok kutya pusztul el amiatt, hogy gazdáik kint hagyják őket a tűző napon” – adta hírül  közleményében a Fehérkereszt Állatvédő Liga is, de ez a tény egyébként is köztudott. Számtalanszor láttunk már mi is az autókban magára hagyott állatot, amit tovább súlyosbít, ha még pórázra is van kötve. A tűző napon álló járműben akár 60-90 fok is lehet és ilyenkor még az sem számít túl sokat, ha az ablak le van engedve, hiszen ilyenkor akár néhány perc alatt is hőgutát kaphat az eb. Míg az emberek szervezete izzadással azonnal reakcióba lép és próbálja hűteni a testet, addig a kutyák nem képesek erre, csak a nyelvükön keresztül tudnak párologtatni, az pedig valljuk be, vajmi kevés. Alapszabály: még pár percre se hagyd az autóban a kedvencedet!

Állati hőguta…

Rengetegen tartanak állatokat, kutyákat, azonban a gazdák igen kis százaléka tudja hogy mik is a hőguta tünetei például egy kutyánál és mit lehet ellene tenni. Legfőbb tünetként a száj és az orr habzása jelentkezik, az állat pedig általában az oldalára dőlve liheg, a bőre süt, esetleg görcsöl. Ilyen esetben azonnal el kell kezdeni a hűtést, elsődlegesen a has tájékán. Locsoljuk le hideg vízzel, rakjunk rá jégakut, itassuk meg és azonnal értesítsük az állatorvost. Ha a kutya hőmérséklete eléri a 43 fokot, akkor már nem biztos hogy meg lehet menteni, ennek ellenére mindent meg kell tenni a túlélése érdekében.

Megelőzés…

Önitató kutyáknak és macskáknak

Ha autóútra viszed a kutyát, fontos hogy gyakran kínáld meg vízzel, ha pedig otthon kell hagynod, mert dolgozni mégy, ajánlott két tálkát is megtöltened, hogy a folyadék utánpótlásról egész nap gondoskodni tudjon. Ha az egyiket még véletlenül fel is borítja, a másikkal még mindig alkalma lesz csillapítani a szomját. Sokan önitatóval oldják meg a problémát, így folyamatosan vízhez jut a kedvenc.
Az Állatvédő Liga arra is gyakran felhívja a figyelmet, hogy a tej, nem folyadék. A cicák ugyan nagyon szeretik, azonban számukra ez inkább táplálékot jelent, a folyadék pótlásában nem játszik szerepet, így fontos hogy tiszta víz mindig legyen a közelükben. A romlandóságot is szem előtt kell tartani, sajnos nem csak a tej, de a konzerves állateledelek esetében is. Mivel nem tudunk maradéktalanul megbizonyosodni arról, hogy romlott-e az étel, így gyakran előfordul hogy az állat megeszi, megbetegszik, a hányás és a hasmenés pedig a halálához vezet, ugyanis a nagy melegben kiszárad emiatt. Megoldásként inkább többször, kevesebb ételt adjunk nekik, a bontott konzervet pedig tartsuk a hűtő erre a célra elkülönített szakaszában.
A hosszabb sétáltatásokat a hajnali, vagy a késő esti órára időzítsük, ha tehetjük vigyük olyan helyre az állatot, ahol levehetjük róla egy kicsit a pórázt és szabadon futkározhat. Bármennyire is speciális és észrevehetetlen a kutya számára a póráz, mégis megkönnyebbülést jelent számára, ha nincs rajta és egy kicsit szabadon futkoshat a hűvösebb levegőn. Ha nyaralni mentek válasszatok olyan helyet, ahová magatokkal vihetitek, esetleg olyan strandot, vagy partszakaszt, ahol ő is kedvére lubickolhat, neked pedig jusson eszedbe sokszor: “Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Ajánlott bejegyzések
háziállatokkiskedvencek

Kis kedvencek szeretetteljes élete

6 Perc olvasási idő
Előfordult velünk, hogy azon töprengünk, vajon mi a célja földi létünknek, amikor kissé melankolikus hangulat járja át lényünket? Nincs ember, akit ne…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük