légkondi

Kánikula diktatúra…

4 Perc olvasási idő
légkondi

Kánikula diktatúra…

4 Perc olvasási idő

Ventilátorok a nyári hőség elllen | A legkedveltebb split klímák | Mobil klímák széles választéka
A kánikula nagy úr, időnként pedig totális diktatúrát alkalmaz és csak nagyon keservesen tudunk kibújni hatalma alól. Akiknek sikerül, azoknak jobbára légkondijuk van, nekünk meg szerencsétlenek marad az izzadságcseppek tengerében való lubickolás, ami valljuk be, nem a legkellemesebb dolog a világon.

Egy idő után aztán felhagyunk azokkal az irigykedő pillantásokkal, melyekkel a kiváltságosokat illettük, azokat, akiknél egy légkondicionáló kellő hőfokra hűti a lakást és a napi 9 óra fáradhatatlan meló után hűvös szobába dőlhetnek le sziesztázni. Ekkor jön el az a pillanat, amikor kalapáccsal szétverjük a perselymalacot, bociszemekkel pénzt kunyerálunk a rokonoktól, vagy hozzányúlunk a bankszámlán kuporgatott összegekhez, hogy legyőzzük a hőség egyeduralmát. Na de ha már így teszünk, akkor lehetőleg normális klímát válasszunk, ne csak olyat, ami lenge szellő módjára időnként összekócolja a frizuránkat, mellette pedig éppúgy izzadunk. Milyet? Ilyet! Bemutatjuk a kínálatot!

Ablak klíma

Ablak klíma készülék

A száraz szakszövegek rendszeresen megakadnak a torkunkon, így utáljuk is ezeket rendesen, azonban ahhoz, hogy megtudjátok milyen is egy ablakklíma, valahogy meg kell vele birkóznunk. Szóval ez az ügyes kis hűtőberendezés falba, illetve ablakba építhető, úgy hogy az előlapja a belső térben terpeszkedik, a maga sajátos esztétikumával,  a kondenzátor része pedig a kültérbe puccsitva adja le a helyiségből elvont hőt. A szoba/iroda levegőjét mosható szűrővel tisztítja, ezért roppant praktikusnak mondható, ha pedig bepöccintjük rajta a fűtés funkciót (nyilván nem nyáron…), akkor a hőszivattyús típusoknál 1 kilowattos villamos teljesítménnyel, 3 kilowattnak megfelelő fűtési energia nyerhető, hozzáteszem állítólag. Jómagam nem vetemedtem ennek lemérésére, inkább hiszek a szakiknak.
Az ablakklímák előnye az egyszerűségében rejlik, hiszen elviekben egy háziasszony is könnyedén boldogul a beszerelésével, mielőtt azonban a család hölgytagjai csavarhúzót ragadnának, meg kell említenünk hogy ez esetben oda a klímára adott garancia, ami hosszabb távon lehet hogy nagyobb veszteség, mint egy szakember kifizetése.
Természetesen ahogy előnye, úgy hátránya is van a fent említett légkondiknak, ha mást nem is említünk, a zajosságukat semmiképpen nem rejthetjük véka alá. Bizony, bizony az átlaghoz képest magasabb frekvencián kerepel, ráadásul erős cúggal dolgozik, aki meg nem bírja a huzatot, inkább ne ilyet válasszon.

Mobil klíma

Mobil klíma készülék

A ventilátor modernizált változata, ott hűt, ahová helyezed, azzal a hatalmas előnnyel, hogy nem csak megkeveri a meleg levegőt, de ki is vezeti a helyiségből. Működtetéséhez nagyjából csak egy konnektor és egy aprócska nyílás szükségeltetik a falba, ahol egy csövön keresztül a kondenzációs hő a szabadba távozhat. A mobil, kétcsöves klímák esetében már két lyukat kell a falba fúrnunk, egyet a külső, a másikat pedig a meleg, eltávozó levegő számára, ugyanis ezeknél a típusoknál a kondenzációs hő elvezetéséhez nem a szoba, hanem a külső meleg levegőt használja a ketyere.
A mobil klímák hátránya, hogy csak egyetlen helyiség hűtését képesek biztosítani, jobbára 40 m2-ig, viszont ha akarjuk akkor könnyedén és rövid idő alatt átcipelhetjük a berendezést egyik helyiségből a másikba. Sokan panaszkodnak a hűtés hatásfokára is, hiszen egyes típusoknál alig néhány fok különbség érhető el a kültéri hőmérséklethez képest, ami hosszú távon, a nagy kánikulában bizony igen bosszantó.
Ha maximális hatást szeretnénk elérni (és miért ne ilyet szeretnénk, ha már fizetünk érte), akkor válaszunk kirakható kültéri egységgel rendelkező mobil klímát, melyek a split klímákhoz hasonlóan, szinte tökéletes hűtést biztosítanak, így mindenképpen megérik a pénzüket.

Split klíma

Split klíma készülék

A szakemberek szerint a legtökéletesebb megoldást kínálják a split klímák arra, hogy a lakossági igényeket kiszolgálják, ráadásul több helyiség egyidejű hűtésére is alkalmasak. Kültéri és beltéri egységgel is rendelkezik, míg az utóbbi a szoba levegőjét hűtő szerkezetből és ventilátorból áll, addig az előbbi hűtő kompresszort, léghűtéses kondenzátort és különféle automatika elemeket tartalmaz. Előnye hogy ezzel a megoldással a zajforrásként való működés szinte teljesen megszűnik, a továbbá a hűtés során keletkező hőből sem marad vissza semmi, így hűtésfoka maximális. Mivel esztétikailag is jócskán túlmutat társain, így látványra sem utolsó, márpedig ez sok esetben éppoly fontos, mint az hogy ne kelljen izzadságtócsában eltöltenünk a kánikulai napokat.

Ajánlott bejegyzések
klímalégkondi

Nyár van és semmi baj!

6 Perc olvasási idő
És nem, nem kell olvadnunk mint a vaj! Nézzük csak, hogy miért is nem…Mikor nagyon meleg van és hűsölni vágyunk, eszünkbe jut,…
klímalégkondi

Amiket eddig nem tudtál klíma vásárlás előtt!

1 Perc olvasási idő
Inverteres klímák | Mono split klímák | Még több légkondi >> Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes átgondolnod, lemérned, megkérdezned, elkerülnöd ha az igényeidnek…
klímalégkondi

Túlélni a hőséget a munkában

2 Perc olvasási idő
Mobil klímák a hőség ellen |  Ventilátorok a felfrissülésért | Párásító berendezések a jobb közérzetért Lassacskán két hete egyre nehezebb az élet…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük