felméréshardverolcsóbbat

Teszt: olcsó-e nálunk egy komplett konfig?

3 Perc olvasási idő
felméréshardverolcsóbbat

Teszt: olcsó-e nálunk egy komplett konfig?

3 Perc olvasási idő

Nem, továbbra sem, a múltkori videókártyás post után sem kaptunk kedvet ahhoz, hogy saját magunk állítsunk össze alkatrészekből komplett konfigurációt, azt viszont szívesen megnézzük, hogy mások ezt hogyan és milyen árban csinálják, illetve, hogy milyen árban tudnák csinálni Önök, ha az Olcsóbbatról szereznének be hasonló tudású konfigot.

Árulunk ugyan előre összerakott gépeket is, azonban ugye mivel a konkurenciát fogjuk vizsgálni, pont olyan konfigurációt nehezebben találnánk az Olcsóbbaton, mint amilyet a másik oldal megálmodott, ennek megfelelően mostani tesztünket a következő metodika szerint fogjuk lefolytatni: kiválasztjuk a konkurencia által árult egyik irodai gépet, és szépen sorban elkezdjük felépíteni azt a nálunk kapható alkatrészekből. Persze nem lesz teljesen egyforma, így az árakat is csak viszonylagosan fogjuk tudni belőni, és az eredmény is az lesz, összehasonlításnak azonban mindenképp érdekes. Vágjunk is bele!

Az ellenfél

Múltkori tesztünkből már ismerős lehet az Aqua Computers, jól bevált tesztalanyként választottuk most őket. Az általuk kínált konfiguráció a következő:

  • Processzor: Intel Celeron 3000D 512kb S. 775
  • Memória: 512MB DDR – 400MHz
  • Merevlemez: 80GB ATA – 7200RPM – 2MB
  • Videokártya: Integrált VGA vezérlő
  • Optikai meghajtó: 16x DVD olvasó
  • Alaplap: ASROCK P4 – S775 integ. Lan+audio
  • Ház: Codegen ATX – 400W
  • Billentyűzet: magyar
  • Egér: optikai

Így szól a helyenként kevéssé részletes termékleírás, mindezért bruttó 56 400Ft-ot kérnek. Akkor most kezdjünk el végigrohanni boltunkon, és az Olcsóbbat kinálatából a lehető legolcsóbbakat, és a fenti alkatrészekre legjobban hasonlítóakat kosarunkba hajigálni virtuális polcainkról.

FIGHT!

Képeket most nem mellékelünk az egyes termékekről, hiszen mindenki tudja hogy néz ki egy RAM, meg az alaplap, meg úgyis egy dobozban lesznek összerakva. Meg úgyis kivételesen csak az árra – és persze a minőségre – megyünk rá, a kinézet nem számít.

Socket 775-ös processzorból elég nagy a kínálat, a 3GHz körüli modellek ára tizenpárezer forint környékét közelíti, válasszunk most egy 3.2GHz-est, 512KB cache-sel, 533MHz-es FSB-vel, legolcsóbban kb. 11ezer forint.

DDR RAM táján sem kicsi a választék 512MB-osból rengeteg féle van, először egy 400MHz-eset akartunk választani, de legyen mondjuk egy 667MHz-es Kingmax, az még olcsóbb, 3800 forint. Eddig 14 800.

Mivel merevlemezből nincs konkrét márka megadva, így szabadon válogathatunk 80GB-os kínálatunkból a fenti kritériumok alapján. Az ilyen méretű diszkek ára, egyébként szintén tízezer forint körül mozog, nekünk most a Seagate 80GB 7200rpm 8MB tetszik, kerek 9600 forintért. Innentől számológéppel számolok, a részösszeg pedig 24 400, ajjaj, lassan elérjük a kitűzött maximumár felét.

A videókártyát most kihagyjuk, mivel integrált majd az alaplapnál figyelünk erre is, jöjjön az optikai meghajtó, ami a fenti esetben egy DVD-olvasó. Mivel manapság már nem nagyon van gép DVD-író nélkül, mi ezt tennénk bele, legyen rögtön az első ami szembenjön, egy Samsung 18-szoros olvasó, nyolcszoros író, kerekítve 7000 forint, az eddig 31 400.

Alaplap: kritérium csak annyi, hogy ASRock legyen, integrált dolgokkal és persze illeszkedjen bele a processzor. Ezek nagyjából nyolc és húszezer között vannak, a mi választásunk az ASRock 775i65G, aminek rövid jellemzői: LGA775, Intel865G, 2 DDR Dual Channel, 3PCI, AGP 8x, természetesn integrált VGA, LAN és audió, ára 9500 forint, tehát 40 900-nál tartunk most.

Ház is kell még, a Codegen egyik legkedvezőbb árú terméke a Codegen 604AL-CA, természetesen 400W-os táppal, na meg elől LCD kijelzővel a hőmérséklet és a ventilátor fordulatszámának mutatására, 8500 forint, a részösszeg: 49 400 forint.

A billentyűzet és az egér maradt ki, ezekre sincs különösebb kritérium, választottun hát egy szettet a Logitech-től, ráadásul vezeték nélküli, igencsak megéri az árát: Logitech Cordless Deluxe 650, 6000 forintért az Olcsóbbatról, ez így eddig 55 400 forint.

Igen, eddig pont egy ezressel vagyunk olcsóbbak a konkurenciánál, ami ugyan egyáltalán nem nagy különbség, de tessék csak megnézni, hogy jónéhány alkatrésznél (periféria, RAM, winchester, ház) felülmúltuk a követelményeket, így olcsóbban egy valamivel jobb konfigot hoztunk ki a végére. Jó, az Aqua eredeti képén egy alsókategóriás hangfalpár is szerepel a képen, de mint honlapjukon írják, a kép csak tájékoztató jellegű, meg különben is, abba az ezresbe már nálunk is belefér egy ilyen alaphangszóró. Jók voltunk megint, köszönjük a versenyt, és hogy velünk izgultak.

Ajánlott bejegyzések
e-kereskedelemmosógépolcsóbbatOnline vásárlás

Hogyan válasszunk mosógépet?

3 Perc olvasási idő
Azt gondolnánk, a világ legegyszerűbb dolga mosógépet venni, hiszen a legfontosabb a választás kapcsán, hogy jól mosson az eszköz. A helyzet azonban ennél összetettebb és jó, ha néhány szempontot bizony megfontolunk akkor, amikor kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb mosógépet.
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.
olcsóbbatOnline vásárlás

Az online rendelés előnyei a személyes vásárlással szemben

3 Perc olvasási idő
Fejlődő világunkban, ahol egyre több dolog történik az online térben, jócskán felértékelődött az online végezhető vásárlások jelentősége. Mint mindennek, ennek is megvannak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük