konzolvideojáték

Szupervékony lett az új PlayStation 3

4 Perc olvasási idő
konzolvideojáték

Szupervékony lett az új PlayStation 3

4 Perc olvasási idő

Így vékonyodott a PS3: Sony Playstation 3 Slim >> Sony Playstation 3 Super Slim
Minden korábbinál hosszabbra nyúlik ez a konzolgeneráció. Ezt nemcsak az tükrözi tökéletesen, hogy még mindig nem tudunk semmit a következő PlayStation sorozatról és a következő Xboxról, de a Sony rendhagyó módon másodszorra is felfrissítette aktuális játékgépét, a PlayStation 3-at. Az új modell, a Sony PlayStation 3 Super Slim vékonyabb és könnyebb lett még a Slim kiadásnál is, nagy kár viszont, hogy a költségcsökkentés lehetőségével nem élt a gyártó.

Top 20 videójáték: hasonlítsd össze őket! >>

A Sony szokás szerint nemcsak a dizájnt kavarta meg, a CECH-4000-es sorozat kiszerelés-kínálata is más lett. Ahogy az Xbox 360 esetében, úgy itt is egy termetes merevlemezzel és egy kisebb, flashmemóriával ellátott modell érhető el: Európában az 500 GB-os HDD-vel szerelt típus mellé 12 GB-os SKU jár, az NTSC-régióban utóbbi helyett 250 GB-os merevlemezes csomagot árul a gyártó. (A PlayStation 3 utólag is bővíthető merevlemezzel, így a 250 GB-os tárhelyről sem kell lemondanunk!) A csomagokban egyetlen DualShock 3 kontroller bújik meg alapból, a bundle-kiszerelésekben viszont találhatunk más kiegészítőket, esetleg játékokat is.
Nézd meg a Sony PlayStation 3 Super Slim kicsomagolásáról készült – angol nyelvű – videót:

Ha kinyitjuk a konzol dobozát, meg fogunk lepődni: a Sony PlayStation 3 Super Slim tényleg nagyon kicsi lett, és bár a melegszendvics-sütős vonalait továbbra sem vetkőzte le, az eredeti, de még a Slim modellhez képest is meglehetősen összement a gép. 11,4 hüvelyk hosszú mindössze, alig 2,36 hüvelyk magas, és a szélessége is 9,05 hüvelyk, ez 20 százalékkal kisebb méretet eredményez az előző változathoz képest, ami természetesen a tömegen is áldásosan éreztette hatását: a konzol 25 százalékkal nyom kevesebbet a mérlegen. Méreteiben a Super Slim PlayStation 3 már sokkal inkább említhető egy lapon az összenyomott Xbox 360 Slim-mel, és vélhetően az is örül majd neki, akinek eddig problémát okozott a méretes masina bepasszírozása a házimozi rendszer és a különböző set-top boxok közé.

Sony Playstation 3 Super Slim nyitott lemeztárolóval

A zsugorításon kívül a leginkább számottevő változtatás a Blu-ray-olvasó kialakítását érte, amit a Sony nemes egyszerűséggel a gép tetejébe épített, mostantól – akár a régi lemezlejátszóknál – felülről kell belehelyeznünk a játékok vagy a film Blu-ray-lemezét a gépbe. Ez a megoldás elméletileg kevesebb költséggel jár a gyártó számára, már azért is, mert a felül elhúzható fedőlap nem motorizált; gombnyomásra kicsapódik, utána nekünk kell manuálisan visszahúzni. Nem éppen a legelegánsabb megoldás, ráadásul még hangos is, annyi előnye viszont kétségtelenül van, hogy így kikapcsolt állapotban is kivehetjük a játékunkat a gépből. Azzal viszont számoljunk, hogy így kicsivel több helyet kell hagynunk a PS3 körül, különben nem fér hozzá a kezünk az olvasóhoz.
Ahogy a korábbi típusokat, úgy az új PS3-at is használhatjuk fektetve vagy állítva; utóbbi lehetőséghez a Sony saját állványt ajánl, de az első beszámolók szerint nélküle is stabilan áll a konzol. A borítás némileg visszakanyarodik az eredeti PlayStation 3 dizájnjához, na, nem annyira szép, de a matt felületek mellett találunk fényeset is, hogy a zsíros ujjlenyomatoknak is legyen helye. A PS3-on továbbra sincs infraport a távirányítokhoz, és ahogy a Slim gépen, úgy ezen is két USB-csatlakozó található elől, ami a konzol kiegészítőtengerét tekintve nem biztos, hogy szerencsés mennyiség. A Super Slim-kialakításnak viszont kétségkívüli előnye: a merevlemezt minden korábbinál könnyebben cserélhetjük ki, ráadásul bármilyen SATA-interfésszel ellátott típus megteszi, nem kell a gyártó saját termékeire hagyatkoznunk, mint az Xboxnál!
A PlayStation 3 most csak külsőre változott, a belső a régi, az új konzol nem gyorsult, csak kevesebbet fogyaszt: a Sony szerint 190W-ra van szüksége a gépnek a korábbi 200W helyett, és bár ez marginális különbség, akadhat olyan, aki számára ez fontos információ. Apróság, és a konzol típusától független hír, de a Sony online üzlete, a PlayStation Store éppen most kapott ráncfelvarrást; szoftveresen egyébként szintén nincs változás.

Kinek ajánljuk? Nos, kétségkívül lehangoló hír, hogy a Sony nem csökkentette, csupán szinten tartotta a PS3 árát, és a „felültöltős” optikai meghajtó sem lehet mindenkinek szimpatikus, ettől függetlenül az új PS3 nem rossz vétel. A 12 GB-os modell kiváló lehetőség annak, aki most lépne be a PlayStation világába, a kicsi méret pedig nemcsak az újoncokat győzheti meg, de nem csodálkoznánk, ha a PS3-veteránokat is elkápráztatná.

Ajánlott bejegyzések
játékokkonzollogitechnintendoplaystationvideojátékxbox

Konzol körkép - hogyan játszunk ma?

6 Perc olvasási idő
Az utóbbi időben ugyan virágkorukat élik a retro konzolok, mi most mégis inkább a mai korszak éllovasait vesszük nagyító alá. Sőt, abból is…
konzolplaystationvideojátékxbox

Konzolháború: Microsoft Xbox One vagy Sony PlayStation 4?

1 Perc olvasási idő
Microsoft konzolok | Sony konzolok | Még több konzol >> Karácsony előtt piacra került mind a két várva-várt konzol. Eljött a generációváltás…
konzolvideojáték

Grand Theft Auto V – a Guinness rekord halmozó

1 Perc olvasási idő
Sony konzolok | Microsoft konzolok | Akció videójátékok Szeptember 17-én jelent meg a Grand Theft Auto V, amely néhány nap alatt szinte…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük