barkács

Spórolási és újrahasznosítási tippjeink a hétre

4 Perc olvasási idő
barkács

Spórolási és újrahasznosítási tippjeink a hétre

4 Perc olvasási idő

Akkus csavarhúzók barkácsoláshoz | Kézi eszközök ezermestereknek | Takarítóeszközök a rendrakáshoz
Manapság már csak azok boldogulnak igazán, akik okosan élik mindennapjaikat és meglátják, hogy egyetlen dolgot hány módon tudnak újra hasznosítani a ház körül. Mondhatnánk úgy is, hogy számukra a mások által szemétnek ítélt tárgyak kincset érnek. Tanuljunk el tőlük néhány trükköt, hogy mi is spóroljunk néhány ezrest és közben még környezetünket is védjük.
Hogy a műanyag zacsi ne vágjon
Bárki, aki tartott már haza csurig tömött műanyag zacskóval a boltból, tudja, hogy milyen fájdalmas élmény tud ez lenni az ember kezére nézve. Ilyenkor nem csak a karunk akar leszakadni, de pár percen belül úgy érezzük, hogy az ujjainkat módszeresen leszedi a vékony műanyag csík, amelyen több kilónyi ételt egyensúlyozunk.
Ezt a kényelmetlenséget egy öngyújtóval, tollal vagy bármilyen henger formájú kisebb tárggyal kiküszönölhetjük ezentúl. Csak dugjuk át a zacskók fogantyúján a tollat, öngyújtót majd fogjuk úgy az ujjaink közé a zacskók fülét, hogy ne csússzon és máris könnyebb dolgunk van.
Spórolj a fogkrémmel

Valószínűleg nem mondunk sok újat azzal, hogy ha már nem tudunk többet kipaszírozni a fogkrémes tubusból az még nem jelenti azt, hogy kiürült. Vegyünk erőt magunkon és vágjuk ilyenkor ketté a tubust. Valószínűleg még napokig fogat tudunk majd mosni a benne talált maradékból.
Ha pedig már nem tudunk többet kiszedni, akkor a tubust dobjuk a mosógép dobjába a következő mosáskor. Ezzel nem csak tökéletesen kimossuk a tubust, hogy az újrahasznosítható legyen, de ruháinknak és kellemes illatot kölcsönzünk. Valamint fokozzuk a mosószer tisztító hatását is.
Fogkrém pumpa
Ha már a fogkrémről volt szó, volna egy újabb fura ötletünk azoknak, akik frászt kapnak a rendszeresen középen préselt fogkrémes tubusoktól. Szabaduljunk meg inkább a tubustól mindörökre.
Vegyünk bárhol egy olcsó, pumpás folyékony szappan tartót majd szappan helyett töltsük tele fogkrémmel. Ezzel könnyebbé válik majd a fogkrém adagolása és megszabadulunk a sokszor nem túl esztétikus tubusok látványától is. Csak arra ügyeljünk, hogy az álmos reggeleken ne a szappant nyomjuk a fogkefénkre.
Ha keserű a kávé
Ha épp elfogyott otthon a jó minőségű kávénk és már csak az olcsó, sokszor kesernyés ízű fajta maradt, főleg a hónap vége felé, akkor van egy trükk, amivel finomabb kávét főzhetünk.
Törjük össze apró darabokra egy főtt tojás héját és keverjük el a kávéval. Töltsük a kávéfőzőbe és a innentől a szokásos módon készítsük el a kávénkat. Ha a kávé továbbra is keserű marad, akkor lehet, hogy érdemes lenne a neten elolvasni, hogy mi is a jó kávé készítésének a titka, mert lehet, hogy a Ti technikátokkal van a gond.
Körömlakk lemosóval alkosd meg a legújabb tartó tégelyeidet
Hányszor fordul elő, hogy nehéz szívvel dobunk ki egy tégelyt, dobozt, mert nagyon jó a formája, szívesen hasznosítanánk újra, mint lekváros doboz vagy arckrémes tégely, de a rá nyomtatott kalória táblázat valahogy rontaná az összképet?
Emiatt nem kell többé kidobni ezeket a dobozokat. Egyszerűen öntsünk acetont egy törölközőre, konyharuhára, amit már nem feltétlen használnánk másra és tekerjük bele a megtisztítani kívánt dobozt. Hagyjuk állni néhány percig, majd töröljük át. A rányomtatott festék könnyedén le fog jönni, mi pedig nem csak egy jó kis dobozzal leszünk gazdagabbak, de védjük is környezetünket az effajta újrahasznosítással.
Környezetbarát, önlocsoló ültető szett – csináld magad

A következő csináld magad darabot azoknak a feledékeny, elfoglalt kertészeknek ajánlnuk, akiknél azért halnak ki rendszeresen a szobanövények, mert nem kapnak elég vizet. Persze ma már jó pénzért lehet venni olyan eszközöket, amik folyamatosan adagolják a vizet, tápoldatot növényeink cserepébe, de miértköltenénk erre pénzt, ha mi is megcsinálhatjuk otthon?
Vegyünk egy két literes műanyag palackot és szedjük le róla a papír, műanyag csomagolást. Vágjuk ketté a palackot. Az alsó felébe állítsuk bele a felső részét úgy, hogy a palack szája lefelé álljon. Ezzel lényegében egy tölcsér formát kapva.
Egy csavarhúzó és kalapács segítségével fúrjunk egy kis lyukat a palack kupakjába.
Vágjunk le egy 4cm-es madzagot, hajtsuk félbe és kössünk csomót arra a végére, ahol félbehajtottuk úgy 1 centis magasságban.
A madzagot húzzuk át úgy a kupakon, hogy a csomó a kupak belsejében legyen. Csavarjuk rá ezután a kupakot a palack szájára.
A palack alsó felét töltsük fel annyi vízzel, hogy a vízszint elérje a bele fordított felső palack kupakját. Így a madzag két szára folyamatosan vízben lesz és felveszi a nedvességet.
A felső palackot tötlsük fel friss földdel és ültessük el benne a magvakat, palántákat.
Innentől kezdve csak annyi a dolgunk, hogy rendszeresen feltöltsük a vizet az alsó palackban, ha úgy látjuk, hogy fogyóban van. Ezt pedig az átlátszó műanyagban könnyen nyomon követhetjük.
A locsolás gondját a madzag leveszi a vállunkról, hiszen innentől a növények pont annyi folyadékot fognak felvenni, amire szükségük van. Mi pedig gyönyörködhetünk az ablakunkban növekvő kis kertecskében.
Reméljük, hogy jó hasznát veszitek majd tippjeinknek, amikkel nem csak pénzt spórolhattok, de környezettudatosabb polgárokká is válhattok.

Ajánlott bejegyzések
barkácshobby

Csináld magad

3 Perc olvasási idő
Barkácsszerszámok minden mennyiségben | Kerti szerszámok | Többprogramos varrógépek Oly korban élünk, melyben csak be kell mennünk egy üzletbe és a ruha,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük