pcszámítógép

Segítünk az új PC összerakásában!

4 Perc olvasási idő
pcszámítógép

Segítünk az új PC összerakásában!

4 Perc olvasási idő

Noha az új asztali számítógép összerakására a karácsony ideális alkalom, nem elképzelhetetlen, hogy néhányan az ünnep utánra hagyják azt a kört, amit néhány évente kötelező módon le kell futnia egy PC-felhasználónak. Számos ok indokolja ezt: a karácsonyi hajtás, amikor se kedvünk nincs ezzel foglalkozni, sem pedig időnk – egy PC felépítésére rá kell szánni a szükséges időt, hiszen egy jó konfiguráció évekig tökéletesen megállja a helyét. Mi most néhány összeállítást vázolunk fel, de csakis azt, a konkrét hardverajánlókat meghagyjuk későbbre, első körben azokat az alapvető elvárásokat, igényterületeket tisztázzuk, ami mentén el lehet indulni a hardverek összeválogatásakor. Természetesen igyekszünk konkrétak maradni, hogy hatékony lehessen ez a kiskáté minden egyszeri vásárló számára!

Az átlagos felhasználó

Az alapvető kategória, az egyszeri felhasználónak szinte mindegy, milyen számítógépe van, csak fusson rajta a böngésző, lehessen Facebookozni, meg aztán jó lenne, ha az MP3-ainkat is meg tudnánk hallgatni, minimálisan szerkesztgethetnénk a nyaralásról készült fotóinkat, és egy-két régebbi játék is elfuthatna rajta, amivel néhány évvel ezelőtt felhőtlenül játszottunk két vizsga között. Ilyen gépet már 100 ezer forintért is fogunk találni, akár még egy-két komolyabb hardver is bele fog férni a konfigurációba, de a teljesítmény valamilyen alkatrészen megbicsaklik majd. Egy kétmagos processzorral (Intel Core i3 vagy AMD Phenom II X2) legalább számoljunk, ami mellé legalább 4 GB RAM-ot javaslunk. Diszkrét videokártyát csak a játékos lelkületűeknek ajánlunk, 256 MB-1GB memóriával igény szerint, a többiek érjék be az integrált modellekkel. A háttértáron ne spóroljunk, 1 TB-os merevlemezt szerezzünk be, még azt is kevésnek fogjuk érezni. A DVD-író alap, mindenképpen duplarétegű típust keressünk, jól jöhet az a későbbiekben!

Segítünk új PC összerakásában! - olcsobbat.hu

A játékosok álma

A játékosok abszolút meghatározói a piacnak, nekik vannak általában a legmagasabb igényeik: alapvető elvárásuk az, hogy a vas legyen a lehető legerősebb, a legújabb játékok is rezzenéstelenül fussanak rajta – ami, lássuk be, a mai optimalizálatlan játékmotorok mellett nem egyszerű feladat. Egy játékos – már ha ilyen távlatokban gondolkodik – 300 ezer forint körül konfigurációban gondolkozzon, de ebben a kategóriában a határ természetesen a csillagos ég. Négymagos Intel Core i7 processzornál ne adjuk alább, a 8 GB RAM is ajánlott, és a legalább 1 TB-os merevlemezünk mellé mindenképpen szerezzünk be egy kisebb SSD-t is, hogy a rendszer minél gyorsabban keljen életre, a játékaink azonnal induljanak. A grafikus kártya mindenképpen legyen diszkrét, itt érdemes észnél lenni leginkább, hiszen hiába van erős processzorunk és sok memóriánk, ha a videokártya visszafogja a teljesítményt. Vizsgálgassuk a kártyákat összehasonlító teszteket, és ne csak egy-két kedvenc játék eredményei alapján ítélkezzünk – az 1 GB videomemória itt alapvető elvárás, de természetesen ez sem minden.

A moziőrülteknek

A tökéletes moziélményre vágyók, illetve az audiofil felhasználók külön kategóriát képviselnek: nekik, ha nem is a legmagasabb elvárásaik vannak, a legkifinomultabb igények mindenképpen náluk jelentkeznek. Egy ilyen felhasználó szereti, ha a PC-je minden könnyedén megbirkózik minden video- és tömörítetlen zenei formátummal, ha könnyen tudja szerkeszteni a nagyfelbontású videóit, ráadásul a végeredményt Blu-ray lemezre tudja írni, és olyan eszközöket tud rádugni a gépére, amire más álmaiban sem gondolna. Az sem hátrány, ha a ház jól néz ki, hiszen egy ilyen PC-nek a nappaliban, a tévé alatt is jól kell kinéznie – persze ez ízlés dolga. Az itt leírt tevékenységi körök elsősorban processzor- és memóriaigényesek, a videók szerkesztéséhez már egy négymagos központi egység sem árt, memóriából pedig 4-8 GB-ban gondolkozzunk. Hasonló szintkülönbség van a videokártyáknál is: diszkrét kártya ma már a HD-videók nézéséhez sem szükséges. A merevlemez legalább 1 TB-os legyen, a Blu-ray író sem árthat, a kimeneti portok között pedig a HDMI is szerepeljen lehetőleg, hogy a tévénkkel a lehető legkönnyebben tarthassuk a kapcsolatot!

(Zárójeles megjegyzés: az előre összerakott konfigurációkkal vigyázzunk, lehetőleg akkor döntsünk ezek mellett, ha nincs időnk, elegendő szakértelmünk egy gép önálló vagy baráti segítség által történő összerakásához. Az ilyen PC-knek mindig van valami buktatójuk, jobbára azért, hogy akciós áron lehessen eladni őket. Fő az odafigyelés! Zárójel bezárva.)

Ajánlott bejegyzések
billentyűzetszámítógép

Két ujjal a monitor ellen! – Új billentyűzet amatőr pötyögőknek…

2 Perc olvasási idő
Vezetékes billentyűzetek | Vezeték nélküli billentyűzetek | Billentyűzet és egér szettek Az emberek igen nagy százaléka, csak két ujjal és komoly koncentrációval…
mobiltelefonszámítógép

Milyen messzire tudod dobni a mobilod?

2 Perc olvasási idő
Kedvenc Androidos mobilok | Apple iPhone-ok | Még több okostelefon Úgy tűnik minél fejlettebb a technika, az emberek annál őrültebbek, némelyek például…
laptopnotebookszámítógép

Asus EeeBox PC EB1030 – ez nem olyan desktop PC!

3 Perc olvasási idő
Asus Netbookok | Asus asztali gépek | Asus monitorok Noha a laptopok térhódítása megállíthatatlan, és az asztali számítógépekből rendre kevesebbet adnak el,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük