rovarirtó

Segítség! Szúnyoginvázió a láthatáron!

3 Perc olvasási idő
rovarirtó

Segítség! Szúnyoginvázió a láthatáron!

3 Perc olvasási idő

Szúnyogriasztók | Vape szúnyog- és kullancsriasztók | Illóolajokkal a szúnyogok ellen
A meleg nyár beköszöntött, ezzel együtt pedig megjelentek a levakarhatatlan vérszívóink is, akik kifejezetten azt élvezik, ha bennünket harapdálhatnak. Az önkormányzatok ugyan igyekeznek odafigyelni a hatékony szúnyogirtásra, azonban ennek sikere időnként bizony kívánnivalót hagy maga után, mi pedig sebesre vakarászhatjuk a testünk rücskeit egy-egy szabadtéri program után.

A kirándulások, kerti programok alkalmával a szúnyogriasztó spray-ek és krémek gyakran kerülnek használatba, de a különböző vérszívókat távol tartó fáklyáknak, mécseseknek, gyertyáknak is helyet lehet biztosítani a szabadtéri összejövetelek alkalmával. A speciálisan rovaroknak kifejlesztett elektromos lámpák is jó célt szolgálnak, hiszen kék fényüknek nem tudnak ellenállni a vérszívók, belerepülnek, megsülnek. Gyakorlatilag a funkciójuk ennyi, előnyük hogy nem csak a szúnyogokat, legyeket perzselik meg, de jószerivel minden odarepülő lényt, a molylepkétől kezdve a krumplibogárig. Hátrányuk? Van bizony! Nem csak a ház körül lebzselő apró szárnyas lényeket vonzzák oda, hanem több méteres körzetből az összes bogarat, igaz, ami igaz, ez egyúttal az ő vesztüket is jelenti, a szomszédok pedig örülhetnek, hiszen náluk is megcsappan majd az állomány.

Az éjszakai szúnyogtávoltartás már bajosabb probléma, erre viszont ott vannak a konnektorba bedugható apró szerkezetek, melyek olykor illatos folyadékot párologtatva tartják távol a vérszopókat, a gyártók szerint pedig így akár szúnyogháló nélküli, nyitott ablak mellett is nyugodtan alhatunk. Az persze további kérdéseket vet fel, hogy vajon milyen hatása van az egészségünkre annak, ha hosszú éjszakákon keresztül, szúnyogok elleni folyadékpárologtatás mellett térünk nyugovóra. Állítólag semmi, sokakban mégis fenntartásokat okoz a dolog, így ők természetes módszerekhez folyamodnak, melyek ugyan nem annyira hatásosak, de legalább teljes mértékben kiküszöbölhetjük velük a mellékhatásokat. Lássunk néhány ilyen praktikát!
A szúnyogok kifejezetten utálják az illatos növényeket, így a babért, a levendulát, mentát, fokhagymát, körömvirágot, bazsalikomot, oregánót és a citromfüvet is. Ha vászonzacskókban készítünk ezekből egy tetszőleges keveréket, majd az ajtókhoz, ablakokhoz kiakasztjuk, esetleg az ágyhoz, éjjeli szekrényhez is aggatunk belőlük párat, a védelem már is biztosított. Természetesen lesznek olyan példányok, melyek mit sem fognak törődni a növénykéinkkel, azonban lényegesen kevesebbszer fogják a vérünket szívni.
Hatékony módszer még a citrusos illóolajak párologtatása a lakásban, a citronella illatát pedig különösen gyűlölik, így azt akár cserepes formában is beszerezheted és az ablakba, erkélyre kirakva nem lesz kedvük a szúnyogoknak berepülni. Ugyanilyen növénynek számít a muskátli is, gyakorlatilag annak a szagával is őrületbe lehet kergetni a vérszívókat és inkább messzire elkerülik.
Állítólag naponta egy bogyó B1 vitamin bekapkodásától a bőrünk olyan, emberi orr számára érzékelhetetlen illatot bocsát majd ki, melyet a szúnyogok nem szeretnek, ergo csípni sem fognak, a védelmünk pedig így egész nyárra biztosított. Őszintén szólva a módszert ezidáig még nem próbáltuk ki, azonban ismerőseink között többen is vannak, akik erre esküsznek.
Szereted a vanília illatát? Na, a szúnyogok nem. Így ha néhány csepp vaníliás illóolajat (lehetőleg jó minőségűt) elkensz a füled mögött, a térd és könyökhajlatokban, akkor a vérszívók nem fognak csipkedni.
A praktikák hatékonysága persze sohasem tökéletes, mint ahogy a szúnyogriasztó spray-ek és krémek sem nyújtanak maradéktalan védelmet, azonban mindenképpen sokat segítenek a vérszívók távol tartásában, így érdemes ezeket akár külön-külön, akár kombinálva alkalmazni.

Ajánlott bejegyzések
rovarirtó

Vámpírtámadás - A vérszívók köztünk élnek…

2 Perc olvasási idő
Bőrápolószerek széles választéka |  Szúnyogriasztók | Élősködők elleni kutyafelszerelés Nyár, meleg, kirándulás, nyaralás és kullancsveszély – összetartozó fogalmak. Míg néhány évvel ezelőtt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük