fényképezőkiegészítősport

Placcs

Nyár van, elképesztően nyár. Nincs ember szerintem jelenleg az országban, aki ne vágyna borzalmasan valami víz partjára. (Kivéve persze téged, nyájas olvasó, ha esetleg épp valami kellemes tengerparton a lábad lógatva Banana Daiquiriket szopogatsz, ami esetben fogadd őszinte gratulációnkat és irigykedő sötét gondolatainkat…) Mindenesetre ha vízpart, akkor itt az ideje a jobbnál jobb nyaralás-fotóknak, az emberek 80%-a úgyis erre veszi a kis kompaktgépét. A kis kompaktgépek viszont tudvalevőleg gyűlölik a vizet – és itt jönnek a képbe a kis egyszerű vízhatlan tokok.

Két lehetőség van: egyrészt lehet vásárolni professzionális keretet-tokot az adott (többnyire tükörreflexes) géptípushoz, aminek segítségével tényleg kristálytiszta képeket tudsz készíteni a gép minden funkcióját kihasználva: ilyenek például az Iketek keretei vagy a JVC kameratáskája – csak épp ezek 150 ezer környékén kezdődnek, amennyit már nem biztos hogy megér lekattintani azokat a helyes kis halakat, ha csak hobbiból állunk neki. A másik, racionálisabb döntés beszerezni egy egyszerű de jól zárható nejlontokot, amiben van egy normálisan kialakított hely az objektívnek. Tény, nem a legelegánsabb és legprofibb megoldás, hátrányai is vannak, de 13 ezres árával a Hama WP-szériája azért egész jó kis kiegészítő a gumimatrac mellé.

Mindegyik eszköz univerzális, többfajta gépre ráhúzható, a számozás csak a méretbeli különbségeket jelöli. Átlátszó, UV-szűrő PVC-ből készült, 5 méterig vízálló, villámzáras megoldással nyitható-csukható. Egyes modelleken van egy kis kiugró rész is, amibe békésen ki tud nyújtózni a kompaktgép visszahúzható objektíve.

Hogy ki tudd választani, a gépedhez melyik tok való, itt egy összehasonlító táblázat:

Típus Méret Lencsecsatlakozás Max. objektívhossz
Hama WP-100 14,5×9,5 cm van 27 mm
Hama WP-300 10,5×16 cm van 27 mm
Hama WP-400 10,5×16 cm van 18 mm
Hama WP-500 11,8×18,5 cm van 27 mm
Hama WP-550 11,8×18,5 cm nincs
Hama WP-700 14,5×9,5 cm nincs

Figyelem: a szükségesnél nagyobb tok nem biztos, hogy jó döntés: tényleg biztosan bele fog férni, meg akár a következő gép is, csak épp a lötyögő tok sokkal de sokkal kényelmetlenebbé teszi a használatot és egy, a kelleténél nagyobb objektív-nyúlvány csúnyán belelóghat a képbe…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.