archosfunscreenpoint of viewtablet pc

Olcsón is lehet tabletet venni – de érdemes?

3 Perc olvasási idő
archosfunscreenpoint of viewtablet pc

Olcsón is lehet tabletet venni – de érdemes?

3 Perc olvasási idő

A tabletek nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint valaha, nem kétséges, hogy a karácsony slágertermékeivel van dolgunk. Bár sokan valószínűleg még mindig nincsenek tisztában vele, hogy mire jó egy ilyen kütyü, a kategória jövője mégis virágzó; a köztudatba az Apple iPad révén kerültek be a táblagépek, majd jöttek az androidos modellek tonnaszámra. Tudnak mindent, csillogó-villogó grafikát futtatni, HD-filmet lejátszani, internetezni kifulladásig, a legnagyobb gondot mégis azt jelenti, hogy a többségüknek meglehetősen borsos az ára, legalábbis ahhoz mindenképpen magas, hogy az árcímke láttán a tabletekkel még csak ismerkedő felhasználó rábólintson a vásárlásra.

Összeállításunkban éppen ezért összeszedtük az Olcsóbbat termékkínálatának három legolcsóbb tabletjét, megnézzük, mit tudnak ezek a modellek, és érdemes-e egyáltalán számolni velük, ha komoly táblagépet keresünk: ezek a gépek ismerkedésre, az alapvető feladatok elvégzésére megfelelnek, hosszú távon viszont kompromisszumokat kell kötnünk. Első alanyunk esetében máris megmutatkozik, hogy az olcsó tablet miért kerül kevesebbe egy iPad 2-höz vagy egy Galaxy Tabhoz képest: a Point of View Mobii termékcsaládba tartozó Genii tabletje minden tekintetben alaposan aláígér a csúcskategóriás gépeknek, de legalább az alapvető feladatok elvégezhetők vele. A tavaly novemberben debütált táblagép lelke egy ARM alapokra építkező Rockchip RK2818-as központi egység, ami egymagos és mindössze 600 Mhz-en üzemel – 256 MB memória egészíti ki. Héthüvelykes képernyője nagyságra ugyan megfelelő, viszont csak 800×480 pixel felbontásra képes.

Az Android 2.1-es verziójával kezdték el szállítani, multitasking van, a kezelőfelületet is testreszabták a Point of View mérnökei, a Flash-támogatás viszont itt is kimaradt, de ez egyébként felsőkategóriás tableteknél is elő szokott fordulni. Három kiszerelésben érhető el, 4, 8 és 16 GB belső memóriával, ami microSDHC kártyával 32 GB-ig bővíthető. Kizárólag Wi-Fi-vevővel rendelkezik, emellett HDMI- és USB-csatlakozót is kapott. Fényképezőgép egyáltalán nincsen rajta, ráadásul minden spéci érzékelő kimaradt belőle – az egyetlen feltöltéssel 4,5 órán át működő akkumulátor ezek után kissé csalódáskeltő.

Funscreen Tab7 tablet PC - olcsobbat.hu

Ha olcsó tabletben gondolkodunk, a Funscreen rendkívül egyszerűen csak Tab 7” névre keresztelt táblagépét válasszuk inkább! Ez a darab mindenben ráígér a Point of View modelljére, mind ami a teljesítményt, mind ami a felszereltséget és a kialakítást illeti – persze csodát nem kell várni ettől sem. VIA8650 típusú, 800 Mhz-es processzorral érkezik – egymagos, mondanunk sem kell -, ami szintén 256 MB DD2 RAM társaságában duruzsol: a tablet ebben a kategóriában általánosnak mondható 7 hüvelykes képernyővel rendelkezik, ez megint csak 800×480 pixel megjelenítésére képes. Mindössze 2 GB belső memóriával vértezték fel, de a memóriakártyás bővítés lehetősége itt is él.

Kinézetre a Funscreen gépe feltűnően hasonlít a Galaxy Tabokra, persze ez mindenképpen előny, főleg a hatalmas műanyag darabokból összetákolt Geniihez képest. Felszereltségét tekintve túl sok extrára ez esetben sem számíthatunk, a Wi-Fi-adapter mellett a 3G-vevő csak külső adapterrel érhető el, viszont a Funscreen tabletje legalább rendelkezik kamerával, igaz, csak elől: a webkamera 1,3 megapixel felbontású. Az Android 2.2-es operációs rendszerrel szállított táblagépet giroszkóppal is felvértezték, a gyártó megjelölése szerint az 1800 mAh kapacitású akkumulátora pedig 7-10 óra készenléti időt biztosít, videolejátszás esetén pedig 2-3 órára redukálódik az energiaforrás ereje.

Archos 28 tablet PC - olcsobbat.hu

Utolsó versenyzőnk meglehetősen furcsa darab, ugyanis első ránézésre – sőt másodikra is – egyáltalán nem emlékeztet tabletre, inkább okostelefonnak tűnik még akkor is, ha telefonálni egyáltalán nem lehet vele. Az Archos 28-at márpedig a táblagépek piacára szánta a gyártója: a kütyü viszonylag olcsó, méretre nagyságrendekkel kisebb, mint például a fent bemutatott darabok. Mindössze 100 x 54 x 9 milliméter nagyságú, és alig nyom 68 grammot a mérlegen (a Genii például már az egy kilogrammot közelíti tömeg tekintetében). A kijelzője 2,8 hüvelykes csak, és a felbontás is alacsony, 320×240 pixel, miközben az LCD-megjelenítő 262 ezer színt tud kivetíteni.

A méretéhez képest a rendszer meglepően erős, egy ARM Cortex A8 típusú, 800 Mhz-es processzor kapott benne helyet, ez könnyedén meghajtja az Android 2.2-es, Froyo verzióját. Két változatban kapható az Archos 28, az egyiket 4, a másikat 8 GB belső memóriával szerelték, itt viszont nem tudunk bővíteni erre mindenképpen érdemes felkészülni. A giroszkóp mellett a táblagép beépített mikrofont is kapott, így diktafonként is funkcionálhat, Wi-Fi-vevőjével pedig az internetkapcsolat is biztosított lehet. Lítium-ion akkumulátora hosszú órákra elég teljesítményt biztosít: zenehallgatásra 16, videózásra 4, netezésre pedig 6 órán keresztül használhatjuk a kütyüt.



Ajánlott bejegyzések
3dapplebevitelirodatablet pc

Digitális tervezőnaptárak - kézzel írva

8 Perc olvasási idő
Sokan már novemberben gondoskodnak a jövő évi naptárról, mivel munkaeszközük, s van, aki csak több hónapos határidővel tud dolgozni. Általában a szolgáltatóknak…
canonfényképezőgpsmobiltelefonokosórasporttablet pc

Hurrá, nyaralunk!

6 Perc olvasási idő
    A 21. században élő embereknek már természetes az egyszerre több fronton helytállás fogalma. Minden médiából áramlik a megfelelési kényszer, legyünk…
tablet pc

Hogyan segítheti a tablet a gyermek fejlődését?

1 Perc olvasási idő
Tabletek kedvező áron | Androidos tabletek | Kis képernyős táblagépek A gyermekeknek szóló laptopok és mobilok hosszú évek óta létező termékek, ezért…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük