otthon

Nyári műszakra felkészülni, avagy klímatakarítás szakembermentesen!

3 Perc olvasási idő
otthon

Nyári műszakra felkészülni, avagy klímatakarítás szakembermentesen!

3 Perc olvasási idő

Légkondik a nyári hőség ellen | Légcsatornás klímák | Mobil klímák, ha nem akarsz falat fúrni
Azt hiszed, hogy a tavasz még eltart egy ideig és lesz időd felkészülni a gatyarohasztó hőségre? Tévedsz! A hőmérő higanyszála észrevétlenül kúszik majd a magasba, az emberek pedig kapkodva szedik elő a télen leporosodott ventillátorokat, indítják be a klímákat és léghűtőket, majd elvárják, hogy azok haptákba vágva magukat tökéletesen működjenek.

Most őszintén! Ha egy nyugodt, békés álom után hirtelen felébresztenek, te tudsz majd maximumon pörögni? Na látod! Vegyél vissza a tempóból és gondolj időben a hőségre, illetve az abban dolgozó szerkezetekre! Készítsd fel a klímát, hűtőberendezéseket a kánikulára!
A legtöbb ember azt hiszi, hogy beszereltet egy klímát a házába, lakásába és az évekig tökéletes működéssel hálálja meg a „szállást” és hűvös, friss levegőt biztosít. Aztán telnek-múlnak az évszakok, egy idő után pedig arra kapja fel a fejét a jóember, hogy büdös van, egyre többször betegszenek meg a lakók, némelyikük furcsa allergiával küzd. A kílmák tisztításának és rendszeres karbantartásának mellőzése bizony igen káros hatással lehet a légtért használók egészségére, sőt egy idő után magának a klímának is olyannyira árthat, hogy inkább beadja a kulcsot, mint hogy tovább üzemeljen tisztítás nélkül.
A légkondik beltéri egysége folyamatos páralecsapódásnak van kitéve, ez pedig ideális szaporodó helyet biztosít a kórokozóknak. A baktériumok, vírusok, gombák ujjongva veszik birtokba, a legjobb esetben furcsa bűz, legrosszabb esetben pedig az egyre gyakoribb légúti betegségek árulják el rejtekhelyüket.

A kültéri egység takarítása szintén nagyon fontos, ugyanis ennél az allergén anyagok támadhatnak alattomosan, a nyárfa szöszök például előszeretettel szőnek magukból szőnyeget a lamellák közé, az utcai poros levegő lerakódott, fekete rétegéről már nem is beszélve. Nem csak esztétikailag romboló a látvány, de a hűtőteljesítmény rovására is mehet és a klíma végleges kinyírását szolgálja egy idő után.
Azt, hogy mi történhet ha a klímát nem tisztítjuk kellőképpen a fentiekben elárultuk, most lássuk hogy történik maga a művelet, mi és ki kell a végrehajtásához.
Magának a berendezésnek a tisztításához nem szükséges nagy tudás, bár általában mindenki azt javasolja, hogy fogadjunk szakembert. Ha kellően bátor vagy és teljes biztonsággal mászol magasba, magad is elvégezheted évi két alkalommal a műveletet, melynek első lépése a finomszövésű porszűrők kivétele és szappanos vízzel való átmosása. Ha ezzel meg vagy, a szűrő pedig megszáradt és visszaraktad, akkor kezdődik a bonyolultabb művelet, hiszen célba kell venni a beltéri egységet, annak is a hőcserélőjét. Persze nem kerti slaggal és porszívóval! A speciálisan klímákhoz vásárolható fertőtlenítő sprayt alaposan be kell fújni a szerkezet legapróbb, legeldugottabb zugába is, majd negyed óra várakozás után, be lehet pöccinteni az üzemkész gombocskát és egy ideig járatni, hogy maximális fertőtlenítő hatást fejtsünk ki ott is, ahol nem látszik semmi, történetesen a cseppvíz elvezetőben, ahová így szintén jut a folyadékból.
A kültéri egység még ennél is kevesebb babrálást igényel, viszont alapos kitakarítása ugyanolyan fontos, mint a beltérié. Ha van egy olyan szerkezeted, mellyel nagynyomású levegőt tudsz a lamellák közé fújni, mindezt pedig a megadott magasságban, akkor nem kell hozzá nagy előkészület és tudás. Mindössze a hőlégcserélőt kell átjárhatóvá tenni a levegő számára, lehetőleg úgy hogy a kompresszorral a szállított levegő áramlási irányának ellentétesen fújunk be a lappantyúcskák közé. Ha nem vagy biztos a dolgodban még mindig fogadhatsz szakembert, vagy vásárolhatsz új klímaberendezést, de javasoljuk hogy ne add fel ilyen könnyen!
Elkészültél? Akkor a klímád máris készen áll a nyári műszakra, jöhet kánikula és gatyarohasztó meleg, egyik sem fog ki rajtad egy tökéletesen működő szerkezettel!

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük