háztartás

Mit terem a szappanfa?

3 Perc olvasási idő
háztartás

Mit terem a szappanfa?

3 Perc olvasási idő

Mosódió különböző kiszerelésekben | Folyékony mosószerek | Mosóporok széles választéka
Ha pénzt ültetsz el a kertben, pénzfa nő belőle? És ha szappanfát ásol el, szappant terem majd? Míg az előbbi kérdésre egyértelmű fejrázás és határozott nem a válasz, addig a második nagyon is igaz, bár hozzá kell azt is tenni, hogy ez a szappan, nem az a szappan. Sem nem illatos, sem nem krémes, sőt díszes csomagolása sincs, ellenben természetes…

A mosódiófa, vagy más néven szappanfa, szubtrópusi növény, termését, a mosódiót évszázadok óta használják. Bár elsősorban Dél-India lakossága örülhet a bőségesen termő növénynek, szerencsére több éve már nálunk is kapható és a környezettudatos háziasszonyok előszeretettel alkalmazzák.
Mitől tisztít a dió?
Tisztában vagyunk vele, hogy nem szeretitek a száraz tananyagot, mégis érdemes tudni, hogy mitől is olyan hatékony a mosódió… A termés héjában, 14 %-os koncentrációban található meg a szaponin nevű hatóanyag, mely vízzel érintkezve enyhén habzik és kiváló tisztítóhatással rendelkezik. Hatalmas előnye még, hogy a textíliák színét nem változtatja meg, sőt allergén anyagokat sem tartalmaz. A lehető legtermészetesebb mosószer
Védd meg a mosógéped!

A legtöbb háztartásban gondot okoz a kemény víz és minél jobban szajkózzák a reklámok, annál jobban félünk tőle: kinyírja a mosógépet, levízkövesíti a kávéfőzőt, vízforralót és még sorolhatnánk. A vízlágyítószerek használata – bármennyire is tökéletesen megoldja az alapproblémát -, a környezetet is szennyezi, így csak fél megoldást jelent. A mosódió azonban nem csak a mosógépednek, de a környezetnek is védelmet biztosít, ráadásul kiváló vízlágyító hatással rendelkezik. Ha mellette még mosószódát is használsz, illetve időről-időre ecettel átöblíted a mosógépedet, szinte biztos hogy nem csökken az élettartama, még akkor se, ha az ország legkeményebb vizével mosol!
Így használd!
Mosáshoz a szappanfa dió termését használjuk, annak is a héját, mint ahogy korábban említettük, ebben található a szaponin. A kb. 2 centiméternyi átmérőjű termést diótörővel könnyedén fel tudjuk törni, a héját a ruhák közé, fekete magját pedig a komposztba, vagy a szemétbe dobhatjuk.
Fél kg mosódió, fél évre oldja meg a mosószer és vízlágyító problémát, de mivel fehérítő hatással nem rendelkezik, így szódabikarbónával, mosószódával is érdemes időnként kiegészíteni.
Egy vászonzacskóba tegyél 5-6 darab mosódiót, törd kissé össze, hogy jobban kioldódjon a hatóanyag, majd 40 fokon már moshatsz is. Ezt az adagot még 3-4-szer fel tudod használni, azonban ha magasabb hőfokon mosol, számíts rá, hogy a felhasználhatósági idő a felére csökken.
Amire figyelned kell!
A szagokat semlegesíti, de nem illatosít! Ha szeretnél valamilyen illatanyagot is a ruhákra applikálni, de nem vagy híve a szintetikus, mesterséges anyagokat tartalmazó öblítőknek, akkor a mosószertartályba csepegtess néhány csepp, tetszőleges illatú illóolajat! Nyugi! Ettől még nem lesz olajfolt a ruhákon!
Miután lejárt a mosóprogram, a diókat távolítsd el és tedd szellős helyre száradni. Ha túl sokáig hagyod a gépben, természetes anyag lévén bomlásnak indul és büdösödni kezd!
Ha ezeket a tudnivalókat betartod, megtaláltad a tökéletes mosószert, ami nem csak környezetbarát, de rendkívül gazdaságos is. Egyrészről alacsonyabb hőfokon is tisztává varázsolja a ruhákat – energiát spórolsz, elfelejtheted az öblítő programot – vizet spórolsz, búcsút inthetsz a vízlágyítóknak – pénzt spórolsz! Hát kell ennél takarékosabb dolog, egy háztartásban? Naugye!

Ajánlott bejegyzések
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
Mégis mikor? Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot…
háztartás

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

1 Perc olvasási idő
Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >> Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem…
háztartáspirítóssütővízforraló

Mit érdemes lecserélni ősszel a háztartásban?

3 Perc olvasási idő
Hajszárítók többféle szűkítővel | Szendvics sütők már 3 100 Ft-tól!  | Multifunkciós konyhai robotgépek Beköszöntött egy új évszak, és az ősz ismét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük