Mit terem a szappanfa?

20120504-mosodio-olcsobbat-hu-02

Mosódió különböző kiszerelésekben | Folyékony mosószerek | Mosóporok széles választéka

Ha pénzt ültetsz el a kertben, pénzfa nő belőle? És ha szappanfát ásol el, szappant terem majd? Míg az előbbi kérdésre egyértelmű fejrázás és határozott nem a válasz, addig a második nagyon is igaz, bár hozzá kell azt is tenni, hogy ez a szappan, nem az a szappan. Sem nem illatos, sem nem krémes, sőt díszes csomagolása sincs, ellenben természetes…

A mosódiófa, vagy más néven szappanfa, szubtrópusi növény, termését, a mosódiót évszázadok óta használják. Bár elsősorban Dél-India lakossága örülhet a bőségesen termő növénynek, szerencsére több éve már nálunk is kapható és a környezettudatos háziasszonyok előszeretettel alkalmazzák.

Mitől tisztít a dió?

Tisztában vagyunk vele, hogy nem szeretitek a száraz tananyagot, mégis érdemes tudni, hogy mitől is olyan hatékony a mosódió… A termés héjában, 14 %-os koncentrációban található meg a szaponin nevű hatóanyag, mely vízzel érintkezve enyhén habzik és kiváló tisztítóhatással rendelkezik. Hatalmas előnye még, hogy a textíliák színét nem változtatja meg, sőt allergén anyagokat sem tartalmaz. A lehető legtermészetesebb mosószer

Védd meg a mosógéped!

A legtöbb háztartásban gondot okoz a kemény víz és minél jobban szajkózzák a reklámok, annál jobban félünk tőle: kinyírja a mosógépet, levízkövesíti a kávéfőzőt, vízforralót és még sorolhatnánk. A vízlágyítószerek használata – bármennyire is tökéletesen megoldja az alapproblémát -, a környezetet is szennyezi, így csak fél megoldást jelent. A mosódió azonban nem csak a mosógépednek, de a környezetnek is védelmet biztosít, ráadásul kiváló vízlágyító hatással rendelkezik. Ha mellette még mosószódát is használsz, illetve időről-időre ecettel átöblíted a mosógépedet, szinte biztos hogy nem csökken az élettartama, még akkor se, ha az ország legkeményebb vizével mosol!

Így használd!

Mosáshoz a szappanfa dió termését használjuk, annak is a héját, mint ahogy korábban említettük, ebben található a szaponin. A kb. 2 centiméternyi átmérőjű termést diótörővel könnyedén fel tudjuk törni, a héját a ruhák közé, fekete magját pedig a komposztba, vagy a szemétbe dobhatjuk.

Fél kg mosódió, fél évre oldja meg a mosószer és vízlágyító problémát, de mivel fehérítő hatással nem rendelkezik, így szódabikarbónával, mosószódával is érdemes időnként kiegészíteni.

Egy vászonzacskóba tegyél 5-6 darab mosódiót, törd kissé össze, hogy jobban kioldódjon a hatóanyag, majd 40 fokon már moshatsz is. Ezt az adagot még 3-4-szer fel tudod használni, azonban ha magasabb hőfokon mosol, számíts rá, hogy a felhasználhatósági idő a felére csökken.

Amire figyelned kell!

A szagokat semlegesíti, de nem illatosít! Ha szeretnél valamilyen illatanyagot is a ruhákra applikálni, de nem vagy híve a szintetikus, mesterséges anyagokat tartalmazó öblítőknek, akkor a mosószertartályba csepegtess néhány csepp, tetszőleges illatú illóolajat! Nyugi! Ettől még nem lesz olajfolt a ruhákon!

Miután lejárt a mosóprogram, a diókat távolítsd el és tedd szellős helyre száradni. Ha túl sokáig hagyod a gépben, természetes anyag lévén bomlásnak indul és büdösödni kezd!

Ha ezeket a tudnivalókat betartod, megtaláltad a tökéletes mosószert, ami nem csak környezetbarát, de rendkívül gazdaságos is. Egyrészről alacsonyabb hőfokon is tisztává varázsolja a ruhákat – energiát spórolsz, elfelejtheted az öblítő programot – vizet spórolsz, búcsút inthetsz a vízlágyítóknak – pénzt spórolsz! Hát kell ennél takarékosabb dolog, egy háztartásban? Naugye!