gyerekülés

Tízezreket fizethetsz, ha nem szabályosan utazik a gyereked!

3 Perc olvasási idő
gyerekülés

Tízezreket fizethetsz, ha nem szabályosan utazik a gyereked!

3 Perc olvasási idő

Gyerekülések 0 és 13 kg közötti gyerekeknek | Gyerekülések 9 és 36 kg közötti gyerekeknek | Még több gyerekülés
A gyermekek biztonsága fontos dolog, a szülők pedig a legtöbb esetben meg is tesznek mindent ezért, többek között gondosan választanak az autóba gyermekülést. Vagy mégsem? Körbenéztünk a szabályok tengerében…

Biztonságos gyerekülést keresel? Nézz szét itt! >>


Úgy tűnik azért vannak az autós gyermekbiztonság terén hiányosságok, hiszen az előzetes felmérések szerint rengetegen olyan autó fut az utakon és szállít gyermeket, melyben nem a csemete súlyának, magasságának és életkorának megfelelő biztonsági ülés van beszerelve, ergo nem is annyira biztonságos. Természetesen ennek hátterében sokszor nem a szülő felelőtlensége, mindinkább a tájékozatlanság és a kesze-kusza, kibogozhatatlan szabályrendszer áll, amit halandó ember magától nem tudhat, vagy csak akkor ha rendszeresen lapozgat KRESZ könyvet és átlát az Uniós előírásokon. Annyi bizonyos, hogy az őszi hónapokban megnő azoknak a rendőri intézkedéseknek a száma, mely speciálisan a gyermekbiztonság témakörére terjed ki, ha pedig az üléssel gond van, vagy a porontyunk nem ott ül az autóban, ahol kellene, akkor bizony büntetnek. A súlyos tízezrekbe kerülő tájékozatlanságot próbáljuk most egy kicsit helyre tenni és letisztázni azt, hogy mit is kell tudnunk az autóülés vásárlásakor, mit nézzünk meg csomagoláson, címkén (már ha rajta van) és hogy mit is ír elő a KRESZ.

Baby Disign Dumbo gyerekülés

Alapszabály, hogy 150 cm alatt, csak gyermekbiztonsági rendszerben szállíthatóak a csemetéink, ha pedig valaki rosszul helyezi el a család legkisebb tagjait az autóban és még rajta is kapják a rend őrei helyszíni bírságként harmincezer, szabálysértési eljárás esetén pedig hatvanezer magyar forintja bánja.
A gyerekülést mindig a használati utasításnak megfelelően rögzítsük az autóba, vagy az előre kialakított rögzítési pontokat használva, vagy pedig a biztonsági övet bekapcsolva, ami rögzíti az ülést.
Az első, vezető melletti ülésen csak kivételes esetekben szállíthatóak gyerekek, ilyen eset az, ha az ülésük, hordozójuk menetiránynak háttal beszerelhető, illetőleg az anyósülés felőli oldalon nincs légzsák, vagy ha van is, de kikapcsolták.
Ha a gyerek betöltötte a harmadik életévét, illetőleg 135 cm-nél magasabb, akkor gyermekülés nélkül utazhat a hátsó ülésen úgy, hogy a biztonsági övet bekapcsolták.
Ha gyárilag olyan kialakítású a gépjármű, hogy abba gyermekbiztonsági rendszert nem lehet beszerelni (hirtelen egy ilyen autó sem jut eszünkbe…), akkor abban 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható. Ha három évnél idősebb a csemete, de 150 cm-nél alacsonyabb, akkor csak a hátsó ülésen foglalhat helyet, biztonsági övvel rögzítve.
Mindezeken túl nem kell gyermekülést használni taxiban, rendőrautóban, mentőben sem, illetve olyan esetekben, amikor valamilyen speciális betegség következtében nem rögzíthető, erről pedig orvosi igazolás is rendelkezésre áll.
Mindenképpen olyan gyermekbiztonsági rendszert válasszunk, mely a szállítandó gyermek súlyának megfelelő. Hordozó, gyermekülés vagy ülésmagasító vásárlásakor mindig nézzük meg arról, hogy a termék leírásában milyen kategória-megjelölés szerepel, mely 0-III-ig terjedhet. A legkisebb kategóriában 10 kg-ig, míg a legnagyobban 36 kg-ig szállítható a gyermekünk.
Csak pontos kategória-megjelöléssel, használati utasítással ellátott autós gyermekülést vásároljunk, lehetőleg megbízható helyről, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy az a szigorú szabályozásoknak megfelelt, bevizsgálták és baleset esetén is maximálisan megvédi a legkisebbeket. A piacon nagyon olcsón, illetve használtan vásárolt ülések nem biztos hogy garantálják ugyanet, legyetek körültekintőek!

Ajánlott bejegyzések
autógyereküléskerékpár

Szeptemberi bolondokháza az utakon

3 Perc olvasási idő
Gyerekülések minden korosztálynak | Gyors navigáció GPS készülékkel | Láthatósági mellény a biztonságos közlekedéshez Elkezdődött az iskola, ezzel együtt pedig megnyílt a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük