tablet pc

Microsoft Surface tablet – Redmondban kézbe veszik a dolgokat

3 Perc olvasási idő
tablet pc

Microsoft Surface tablet – Redmondban kézbe veszik a dolgokat

3 Perc olvasási idő

Népszerű tabletek | Samsung Galaxy Tabok | Apple iPadek
A múlt héten mutatkozott be a Microsoft első saját gyártású táblagépe, úgy fest a helyzet, hogy a redmondi óriásvállalat megunta, hogy a külsős gyártók nem tudnak mit kezdeni az operációs rendszerével – inkább maga veszi kézbe a dolgokat, és új, Windows 8-ra épülő tabletet épít. A Surface – ami nem keverendő össze a korábban ugyanezt a nevet viselő PixelSense-szel – ígéretesnek tűnik, nemcsak a külsőre és a kiegészítők tekintetében csavarja el a fejünket, még a teljesítményét sem érheti panasz!

A Surface több szempontból is formabontó tablet lesz, persze azt nem állítanánk, hogy feltalálja a spanyolviaszt. Úgy tűnik, mintha a Microsoft fogta volna a „PC-s örökséget”, majd egy merész húzással, minden korábbi negatív tapasztalat ellenére vegyítette azt az Apple, a Samsung és a többi gyártó tabletes fejlesztéseivel. A Surface már a Microsoft beharangozójában is úgy szerepelt, mint a tablet, ami laptopként is használható, és az alábbi ismertető végére érve talán igazat is adtok majd a cégnek ebben!
Mi erősíti ezt a PC-s érzést? Nos, a Surface a legtöbb tablettel ellentétben nemcsak az érintőkijelzőn vezérelhető, a Windows 8 operációs rendszert ismerve pedig tudjuk, hogy a védőtokba rejtett billentyűzetre sokkal többször lehet szükségünk, mint egy új Facebook-bejegyzés megírásakor. A Surface legfőbb érdekessége kétségkívül a kialakítása, hiszen amellett, hogy az eszköz remekül néz ki, nagyon praktikus is. Alapvetően a tabletet úgy használhatjuk, mint az összes többi konkurens terméket, viszont ha gondolunk egyet, kinyithatjuk a hátába rejtett állványt, hogy letámasszuk, míg a több színben kapható Touch Covert vagy Type Covert csatlakoztatva már rendelkezésre áll a QWERTY-billentyűzet is. Utóbbi kiegészítők rendkívül pikánssá teszik a Surface-t, még ha láttunk is hozzájuk hasonló megoldást: mindkét fedél billentyűzettel és tapipaddal van felvértezve, az alapvető különbség az, hogy míg előbbi az érintésekre reagált, a Type Covert már úgy nyomkodhatjuk, mint egy valódi klaviatúrát.

Microsoft Surface táblagép kitámasztva hátulról

A könnyű, ugyanakkor erős VaporMg eljárással készült vázzal szerelt Surface alsóhangon mindössze 9,3 milliméter vékony, ennek ellenére még mindig elfért rajta az USB-port, amire könnyedén csatlakoztatható a nyomtatónk vagy a telefonunk, nem szorulunk mindenféle átalakítóra. A kijelző meglehetősen méretes, a 16:9-es képarányú panel 10,6 hüvelyken terpeszkedik – a Microsoft szerint a ClearType HD Display technológia rendkívül széles betekintési szöget, éles képet és tiszta színeket ígér, sőt a fényerő automatikusan állítódik attól függően, hogy éppen a szobában vagy házon kívül, napfényben bámuljuk a kütyüt. A Surface-t két kamerával szerelték, érdekesség, hogy az elülső darab 22 fokos forgatást enged meg, ennél még mereven tartja a képünket videochatelés közben.
A Surface két változatban lesz kapható, az alapvető különbséget az egyes típusok között az operációs rendszer jelenti. Bár mindkét szoftver a Microsoft Windows 8-as vonulatát erősíti, a Windows RT-t kifejezetten az ARM architektúrájú processzorokhoz tervezték és igazították, ennek megfelelően ebben a gépben az NVIDIA-féle Tegra 3-as lapka található meg. A második, a hagyományos laptopokra sokkal inkább hasonlító gépen Windows 8 Pro rendszer fut, alatta pedig egy kétmagos Intel Core i5-ös processzor dübörög.
Hozzátartozik mindehhez, hogy a 9,3 milliméteres vékonyság az ARM-os Surface sajátja, ez lesz egyébként a könnyebb modell a maga 676 grammos tömegével. Csatlakozók terén ez a típus microSD kártyaolvasóval, 2.0-s USB-vel és Micro HD Video porttal rendelkezik, a belső tárhely pedig 32 vagy 64 GB-os lehet. A Surface Pro ezzel szemben 13,5 milliméteres és 903 grammos, igaz, a nagyságot teljesítmény, kapacitás és gazdag felszereltség hálálja meg: itt már microSDXC olvasót, 3.0-s USB-t és Mini DisplayPort Video csatlakozót találunk, a belső tárhely gyanánt pedig 64 GB-ot vagy 128 GB-ot kapunk.

A Microsoft Surface áráról egyelőre nem számolt be a gyártó, azt tudjuk egyelőre, hogy várhatóan mikor érkezik meg a kütyü. Ha minden igaz, a Tegrával szerelt modell már az ősszel, a Windows 8 premiere után boltokban lesz, míg a Surface Pro debütálása három hónappal ezután esedékes majd. Úgy fest, Redmondban tényleg foglalkoztatja az embereket, miként lehetne megdönteni az Apple egyeduralmát a tabletpiacon – szerintetek ez lesz az ellenszer?

Ajánlott bejegyzések
3dapplebevitelirodatablet pc

Digitális tervezőnaptárak - kézzel írva

8 Perc olvasási idő
Sokan már novemberben gondoskodnak a jövő évi naptárról, mivel munkaeszközük, s van, aki csak több hónapos határidővel tud dolgozni. Általában a szolgáltatóknak…
canonfényképezőgpsmobiltelefonokosórasporttablet pc

Hurrá, nyaralunk!

6 Perc olvasási idő
    A 21. században élő embereknek már természetes az egyszerre több fronton helytállás fogalma. Minden médiából áramlik a megfelelési kényszer, legyünk…
tablet pc

Hogyan segítheti a tablet a gyermek fejlődését?

1 Perc olvasási idő
Tabletek kedvező áron | Androidos tabletek | Kis képernyős táblagépek A gyermekeknek szóló laptopok és mobilok hosszú évek óta létező termékek, ezért…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük