geniushangszóróhardverházimozilaptop

Megéri-e a negyvenezres laptop?

2 Perc olvasási idő
geniushangszóróhardverházimozilaptop

Megéri-e a negyvenezres laptop?

2 Perc olvasási idő

Azt írják itt – már nem először -, hogy jön a filléres laptop, az Asus Eee modellje, és úgy néz ki, hogy októberben már tényleg jön, aztán valamivel később talán már itthon is kapható lesz, az alapára 200 dollár, ami átszámítva negyvenezer forint.

Na de mit is kapunk ennyiért? Az alapmodellben se WiFi, se túl erős akkumulátor nem lesz, mindössze egy mindössze 256MB memória, modem és 2GB-os winchester. A mellékelt kép alapján Windows XP fut rajta, jó kérdés, hogy ilyen kis háttértár mellett ez hova és milyen típusú adathordozóra van telepítve, és hogyan lehet hozzáférni. A fejlettebb modellek persze drágábbak és már fél gigabájt memória, kamera, illetve a legfelső kategóriában 6GB winchester van bennük.

Azt még érdemes megjegyezni, hogy az Eee-k, bár kicsik, és nagyon könnyűek, csak hét colos kijelzővel rendelkeznek, ami szinte semmire nem elég, ha őszinték akarunk lenni, akkor még dokumentumszerkesztésre sem. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a több memóriával és nagyobb winchesterrel, WiFi-vel felszerelt modellek ára biztosan több lesz mint negyvenezer, rögtön érthetetlenné válik annak ténye, hogy kinek és miért érdemes egy ilyet megvenni, mikor egy hasonló tudású subnotebookot, vagy jobb PDA-t is kapunk ennyiért, de ahogy a laptopok ára megy lefelé, megjósolhatjuk, hogy egy-két éven belül a business class notebookok alsó kategóriája sem lesz drágább, mint most egy standard irodai PC.

Nézzük is most meg, hogy mennyiért juthatunk hozzá egy minimáláras „normál” laptophoz, és ha már ezzel kezdtük, maradjunk is az Asus-nál.

Asus X51R-AP041

A legolcsóbb Asus már 124 424 forintért a miénk lehet. 15,4 colos képernyővel, ami maximum 1280×800-as felbontást tud, 1,86 GHz Celeron processzor van benne, 533MHz-es FSB-vel és 1MB L2 cache-sel. RAM 1x512MB 667MHz, 80GB 5400 SATA winchester, multilayer DVD-író.

Asus A6M-Q049

Szintén 15,4 colos kijelzővel, ClearBrite-technológiával, hogy szebb legyen a kép, AMD Sempron 3400+ 64bit-es processzorral, és 512MB DDRII RAM-mal. Ebben is 80GB-os HDD van, és super-multilayer DVD-íróval. Ez eggyel magasabb kategória, bruttó 146 258 forintért vehetjük meg. Li-ion akkumulátora 71 óráig bírja, természetesen van benne USB, WLAN, Bluetooth és modem is.

Asus A8HE-4P038

150 600 forintért lehet a miénk ez a modell, 14″ WXGA+ 1440×900-as ColorShine kijelzővel. Ebben már Intel Core 2 Duo processzor van, 1,83GHz-es 667Mhz-es FSB-vel és 2MB L2 cache-sel. Ezt már 2x512MB 667MHz-es RAM-mal kapjuk és 100GB-os 5400-as fordulatszámú SATA winchesterrel. Van benne DVD író, WLAN, webkamera, Bluetooth, és ATI X1700 256MB videókártya (512MB-ig bővíthető), úgyhogy ezen már a játékok is elindulnak.

Ajánlott bejegyzések
évszakokházimozisütés-főzés

Szép nyári nap

5 Perc olvasási idő
Biztosan sokan vagyunk úgy, hogy újjászületünk a tavasz beköszöntével, végre süt a nap és nem a borongós időjárás tudatával éljük mindennapjainkat. A…
fesztiválhangszórózene

FesztiválszezON

5 Perc olvasási idő
„…Hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy la bamba…”- énekli Péterfy Bori & Love Band. Ugyan már a májusi hangulat tovaszállt, de…
laptopultrabook

Az ultrabookok a laptopok császárai

3 Perc olvasási idő
Ultrabook válogatás különböző gyártóktól | MacBookok az Apple fanoknak Az Ultrabook elnevezést gyakran halljuk manapság, ha valakit akár minimálisan is érdekel a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük