Márpedig ide fal kell! Punktum!

20120206-gipszkarton-valaszfal-olcsobbat-hu-01

Nagy valószínűséggel a férfiak kilencven százaléka értetlenül szemléli azt, amikor egy nő hirtelen ötlettől vezérelve lakberendezésbe, házátalakításba kezd és fenekestől felforgatja a jól megszokott otthont. Ha meg, ne adj isten, az említett hölgyike még szőke is (értsd külsőleg és belsőleg egyaránt), akkor lesz igazán az egészből káosz. A fent említett női szerzet én lennék, a fejfogós, kétségbeesett emberkék pedig azok a szárazépítészek, akik segítségemre rohantak…

Márpedig ide fal kell! Punktum! - olcsobbat.hu

Kósza ötletnek indult, majd továbbfejlődött: kell nekem egy fallal körbe zárt terület, amolyan női zug, ahol nem borsódzik a családom háta a cipőgyűjtemény és a „nincs egy rongyom se” mondatot meghazudtoló göncök láttán. Telefonálás, megbeszélés, szervezés és egy hét múlva felvonult a kőműves dekoltázzsal és enyhe borgőzzel megáldott munkásbrigád, akik gipszkartonból megálmodták a tökéletes öltözősarkot. Két felessel és négy élettörténet elmesélésével később már szakszavakkal is dobálództak, feltételezem, élvezték a szitut, hogy kikerekedett szemmel ámulok a tudásukon és a sokadjára elhangzó CW50-es válaszfal profil hallatán. Hogy lefaragjak valamicskét a csillagászati összegekbe kerülő projektből, diskurzusba kezdtem a vezetővel: ugyan árulja már el nekem, mi fán terem ez a falprofil?

„Tetszik tudni kedveském, ez úgy kell a falnak, mint csülöknek a hagyma! (világos érvelés…) Alapot ad a falnak, hogy aztán egy huzat ne döntse kiskegyedre fésülködés közben” – kacsint rám Béla, majd komolyra fordítja a szót: „A CW50-es válaszfal profilhoz csavarozzuk hozzá a gipszkartont, ami aztán megadja a merevségét és a tartását a falnak, tetszik tudni.”

Nem tetszettem tudni, de ha már így kiokosítottak, új ismerettel a tarsolyomban még felkerestem néhány szakembert, akik aztán tovább bővítették az építőipari ismereteimet (hozzáteszem nem volt nehéz dolguk: bármit mondtak újdonságként hatott rám). Többek között világosan kiderült számomra, hogy az említett elem több méretben is rendelkezésre áll, de azt is, hogy egy gipszkarton fal ideális választás és jól döntöttem.

A gipszkarton lapokból, a profil segítségével készített fal ugyanis kellően stabil, sőt ezzel a komfortérzet, valamint a hő- és hangszigetelés is tökélyre fejleszthető. A profilrendszerek lehetővé teszik azt is, hogy egyedi (mások számára talán hajmeresztő) elképzeléseimet formába öntsem, hiszen egészen különleges alakzatok kialakítására is bevethető, akár még a tetőterek ferde síkjainál is. Béla érveit persze nem tudták felülmúlni, de mégis búcsút kellett intenem neki és a brigádjának. Félek, hogy nem csak itallal, de idegrendszerrel sem bírtam volna őket…