bevitelhardver

Már csak a nézelődők kellenének

3 Perc olvasási idő
bevitelhardver

Már csak a nézelődők kellenének

3 Perc olvasási idő

Kisgyerek koromnak egy megrázó traumája volt, amikor pár osztálytársammal lebuktunk és mélységesen le lettünk teremtve (elzüllés, egzisztenciális végromlás és alkoholizmus előrevetítése inkluzíve), hogy napközi után játékterembe járunk, hogy ott elszórjuk hatalmas tízóraipénzünk. Persze szó sem volt holmi duplázásról, félkarú rablókról és a családi kassza gépbe tekeréséről: a helyi mozi és uszoda előterébe pakolt árkádjátékok jelentették a sötét lebujt.

A furcsa már akkor is az volt, hogy szinte mindannyiunknak volt legalább egy C64-e otthon a CoV-ból akkortájt még simán általános iskolás zsebpénzből is megrendelhető legjobb játékokkal, és ezek a masinák nem igazán tudtak többet annál (kivéve persze az ország első, a pesti Sugárban látott Mortal Kombatja, ami többhetes sokkot és vágyakozást okozott). Miért költöttük akkor ragacslabdák, gumicukorka és erkélyről ledobálható gumióvszerek helyett a napi pár huszast arra, hogy az akkor még alig felért gépeken tökélyre fejleszzük Golden Axe, Cadillacs & Dinosaurs vagy épp Super Street Fighter 2 Turbo skilljeinket?

Valószínűleg azért, mert összehasonlíthatatlanul nagyobb varázsa volt ketten odaállni egy csillogó-villogó gép elé, odagyűjteni az duplafordulatrúgás-tudásodon ámulkodó haverokat magad mögő — és teljes, tiszta erőből püfölni a mindent kibíró gombokat. Hiába volt otthon a joystick turbótűzzel és speckó joystickrángatás-emuláló áramkörrel, azt egyszerűen nem lehetett teljes átéléssel gyilkolni, mert feladta pár óra után. És így van ez a mai napig is: egyszerűen nincs az a billentyűzet, egér vagy konzol-kontroller, ami hosszú távon túlélné, ha a kettőt-jobbra-kisütés kivégzéskombót két hatalmas, a kontrollerre mért balpofonnal és egy kalapácsszerű ütéssel visszük be a játék hevében.

…illetve: van. A kütyügyártók ugyanis ráeszméltek, hogy igencsak sok (mostanra bizony már nem csak az uzsonnapénzt költő) játékos van, aki ezeken a gépeken szocalizálódott, de azért már jobban szeretne a nappalijában nyomkodni a haverjaival mint kiskamaszok közé bevenni magát egy játékterembe. Pár cégtől és az eBay-ről simán lehet egész, nagy gépeket vásárolni, de a cirka $2000-ról induló ár és a pár száz kilós tömeg azért erős túlzás jól eleresztett playboyokon kívül bárkinek. A többieknek ideális döntés a mostanra egész szép választékban megjelent árkád-kontrollerek egyike.

A piac egyértelmű vezetője a legtöbb helyen forgalmazott X-Arcade kontrollercsalád. Termékeik között megtalálhatók egy- és kétszemélyes joystickok, játéktermi stílusú trackball-ok és mindezek kombinációiból született, ipari strapabíróságú eszközök a $100-200-os árfekvésben.

A legelvetemültebb cuccok díját viszont a SlikStik nyeri: az egyszerű kis konzoloktól kezdve a Tekken-félékhez optimalizált eszközökön át a brutális, négy személynek tervezett, mindenféle pörgetővel, fura gombokkal ellátott asztallapnyi kezelőkig mindent gyártanak. Alkatrészenként is megvehetők a joystickok, némi felárért még személyre is szabják nekünk pár új gombbal. Azonban az ár itt jóval fentebb van már: a legegyszerűbb egyszemélyes kontroller $360-tól indul, de a négyszemélyes szórakozásért már simán elkérnek $800-t is.

De nem kell elkeseredni akkor sem, ha az ember már beruházott egy PS3-ba vagy egy Wii-ben, hogy ne kelljen holmi installálásokkal meg driver-konfigolassal szenvedni egy vad nyomkodással töltött délután előtt: könnyedén találhatók (bár nem ilyen komoly kiszerelésű, de azért használható) konzolok ezekhez a gépekhez is. Csak pár rövid példaként itt egy a Wii-hez, az Xbox-hoz vagy épp a PS3-hoz, és persze a fenti két márkát is lehet kapni pár konzolhoz való adapterrel.

Ha pedig nem akarsz elmerülni az amerikai oldalakról rendelés problémáiban, nézz körül nálunk, mit is lehet kapni a hazai piacon. Egyelőre legközelebb a Logitech Netplay Controllerével juthatsz a játéktermek világához. Ez egy strapabíró billentyűzet két és fél méteres kábellel, aminek a két oldalán találsz egy-egy kis konzolkontrollert – és ha épp nem játszol, még gépelni is használhatod. De ennél robosztusabb, „árkádabb” vezérlők is elő szoktak fordulni: figyeld folymatosan konzolos illetve PC-s kontroller-ajánlatunk!

Hát bizony, már csak tényleg az hiányzik, hogy az ember mögött ott nyújtózkodjanak a nézelődök. Meg persze kihívják a győztest.

Ajánlott bejegyzések
3dapplebevitelirodatablet pc

Digitális tervezőnaptárak - kézzel írva

8 Perc olvasási idő
Sokan már novemberben gondoskodnak a jövő évi naptárról, mivel munkaeszközük, s van, aki csak több hónapos határidővel tud dolgozni. Általában a szolgáltatóknak…
applebevitelhűtőgéplgmonitorsamsungtobii

Apple Thunderbolt Display monitor – ínyencek megjelenítője

2 Perc olvasási idő
Újabb terméket mutatott be az Apple, amelyre vélhetően a cupertinói cég minden hívője keselyűként fog lecsapni. A cég kütyüi és gépei közé…
3dhardverlaptoptoshiba

Toshiba Qosmio T851 laptop – 3D és 2D egyszerre

1 Perc olvasási idő
Ma már nem nagy szám, ha a 3D-s kijelzőhöz nem kell szemüveget viselni: láttunk már ilyet játékkonzolban, fényképezőben, sőt többé-kevésbé már egy-két…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük