fényképezőhardver

Dróttalan utakon – wifis fényképezők

3 Perc olvasási idő
fényképezőhardver

Dróttalan utakon – wifis fényképezők

3 Perc olvasási idő

Hat éve a Nokia 6110-esemen már volt infraport. Az első PDA-mon (mostanra egy tizesért se tudnám eladni használtan) szintúgy: a 6110 meg a közte meg a gép között már anno akkor drót nélkül tudtam küldözgetni a számokat, üzeneteket. A családba került első laptopba, egy Pentium MMX 233Mhz-be (feláras extraként 64Mb RAM-mal!) fél év után került egy PCMCIA WiFi-kártya, az utódja (Pentium III 800Mhz, egetrengető sebesség) már szerintem sosem látott UTP-kábelt. A két éve vett, akkor se észveszejtően drága telefonomat szerintem sose dugtam össze a géppel, pedig töltögetem le róla a képeket meg valahogy csak rákerült csengőhangnak az a Future Sound of London szám, és jelenleg erősen gondolkodom azon, hogy vegyek-e 4-5 ezerért egy sztereo Bluetooth headsetet. Ellenben most 2007-et írunk, és a 170 ezres, high-end fényképezőm, ami számítási kapacitásban valószínűleg leveri a teljes Apollo űrprogramot, még mindig dugdoshatom össze mindenféle drótokkal.

Furcsa módon miközben az egész világ wireless lett, minden sarkon hotspot van és már a tinilányok is bluetooth-on küldözgetik át egymásnak a Britney-csengőhangokat, a digitális fényképezőgépek gyártói valahogy csak azzal voltak elfoglalva, hogy egyre fentebb tornázzák a megapixelek számát, javítsák a képstabilizátorokat és egyre prímább fehéregyensúly-számoló elektronikákat fejlesszenek. Eszükbe se jutott az, hogy az emberek szeretnék, ha a fényképezőgépük is tudná azt, amit ma már a legolcsóbb telefonok is: mindenféle kiszakadó-lerántódó-összegubaconlódó kábel helyett elég legyen csak lerakni a kütyüt gép mellé, ha le akarják tölteni a képeik.

Aztán körülbelül egy évvel ezelőtt elkezdtek észbekapni sorra a nagyobb gyártók. Nézzük csak végig a teljesség igénye nélkül, hol tartunk most, mik a lehetőségei a drótutáló vásárlónak:

Kodak V610

A Kodak Easyshare szériájának újabb darabja ez a kis kecses fekete eszköz. 6 Mpixeles felbontásával, 10X-es optikai zoomjával és apró méreteivel kiváló zsebrevágós gép. Azon kevesek közé tartozik, ami Bluetooth kapcsolattal kerüli ki a vezetékek használatát.

Canon PowerShot SD430

A Canon terméke is a kisgépek kategóriáját célozza meg, némileg szerényebb képességekkel: itt csak 5 Mpixeles felbontást és 3X-os optikai zoomot kapunk. Az SD430-ról WiF-kapcsolat segítségével tölthetjük fel képeinket a gépre, indíthatunk közvetlenül nyomtatást vagy akár vezérelhetjük a számítógépünkről a kameránk.

Nikon Coolpix P3

A Nikon Coolpix szériájának egyik komolyabb gépét egészítették ki WiFi-támogatással: 8.1 Mpixel, 3.5X zoom, vibrációcsökkentés, 30 képkocka/másodperces, akár timelapse videók készítése jellemzik az eszközt.

Canon EOS1D Mark III + WFT-E2

Maximalisták vagy profi fotósok se kell, hogy lemondjanak a drótnélküliség előnyeiről, sőt, az objektívek nélkül is a milliós árat nyaldosó Canon csúcs-SLR-hez könnyed 200 ezer Ft környékén vásárolható WFT-E2 kiegészítő a fenti társainál nagyságrendekkel többet tud. Beállított FTP-szerverre fel tudja tölteni a képeket, teljeskörűen (az éllességállítás és zoom szintjéig!) vezérelhetjük távolról a gépünk, sőt, jelszóval védett felhasználói fiókok érhetők el az eszközön működő apró webszerveren, ahol válogathatunk a képek között vagy letölthetjük a szükségeseket.

Ajánlott bejegyzések
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…
canonfényképezőgpsmobiltelefonokosórasporttablet pc

Hurrá, nyaralunk!

6 Perc olvasási idő
    A 21. században élő embereknek már természetes az egyszerre több fronton helytállás fogalma. Minden médiából áramlik a megfelelési kényszer, legyünk…
fényképezőfesztiválmobiltelefon

Top 10 fesztivál kellék, ami nélkül ne indulj el!

2 Perc olvasási idő
Hűtőtáska a hideg italokért | MP3 lejátszó, ha nem lenne elég a zenéből | Tablet az összetett élményekhez Javában tart a fesztivál…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük