alcore-könyvfejhallgatóonyxprestigiorobotgépsony

Legyen hely a töltött káposztának!

3 Perc olvasási idő
alcore-könyvfejhallgatóonyxprestigiorobotgépsony

Legyen hely a töltött káposztának!

3 Perc olvasási idő

Eljött a Mikulás és már vészesen közeleg a karácsony is. A leginkább rest vagy munka okán túlterhelt háziasszonyok sem ülhetnek azonban ezek után a babérjaikon, hanem kénytelenek neki látni a karácsonyi menü előkészítésének, hiszen egy nagy családi vacsorában nem csak az együtt elfogyasztott étel okoz örömöt, hanem az egész folyamat is, míg az asztalra kerül az étel, ami bizony a tervezéssel kezdődik.

Az igazán lelkes szakácsnők már az ünnepek előtt hetekkel tervezgetni kezdenek, hogy mi is kerül majd az asztalra, hogyan tálalnak, mi követ mit a fogások között és ehhez persze mire lesz szükség. Nagy családoknál, ahol akár több szakácsnő is küzd a tűzhelyért még nagyobb a kihívás, hogy megosszák egymás közt a felelősséget. Ez így van nálunk is. Három generáció nő tagjai követelik maguknak a lehetőséget, hogy megmutathassák, mit is tudnak a konyhában. Ám ezek a különbségek pont arra jók, hogy a karácsonyi menün mindig legyenek hagyományos fogások még a dédi receptjeiből, megszokott kedvencek és újfajta kreációk is, melyek hol közönségsikert aratnak, hol meg megállapítja mindenki, hogy jobb lett volna azt a fogást csak ötletnek megtartani. Bárhogy is legyen, az ünnepi készülődéshez mindez szervesen hozzá kapcsolódik.

Eljön december és mi menüket kezdünk el tervezgetni, recept blogokat és szakácskönyveket bújunk. Figyelembe vesszük, hogy ki-mit szeret a családban, mire allergiás, mit ajánlott ennie. Ha ez megvan, akkor jut általában eszünkbe, hogy a kínos precizitással megtervezett menü feléhez nincsenek is meg a kellő eszközeink a konyhában, hogy elkészítsük őket.

Mit tehetünk, ha nincs pástétomkészítő tálunk, ha nincs almasütőnk, ha az évközben használt 4l-es lábas kevésnek bizonyul a karácsonyi töltött káposztához? Én bizony vásárolok. Amúgy is imádok konyhaeszközöket beszerezni. Egy különleges tortaformát vagy egy szép sütő edényt… De ilyenkor valahogy még nagyobbnak érzem a késztetést, hogy egy szép edényben készítsem a karácsonyi fogásokat. Ehhez pedig nem kell sok pénz, csak kitartó keresgélés.

Legyen hely a töltött káposztának! - olcsobbat.hu

Sokan ugyanis alkotási vágyunkat a konyhában éljük meg. Talán nem tudunk festeni, zenélni, de az ízeket mesterien keverjük és hozzuk harmóniába. Ráadásul a főzés elsősorban nem is az evésről szól, hanem arról a tényről, hogy maga a főzés és az étkezés egyaránt összehozza az embereket, jobban talán, mint bármi más. Egy társaság szívesen ül le a konyhában, hogy főzés, sütés, kóstolgatás közben beszélgessen. Valahogy ez mindenkiben a boldog gyerekkort idézi, az otthon melegét, mikor még nagyanyáink és anyáink körül sündörögtünk és nem tudtuk kivárni, hogy a frissen sült sütemény kész legyen.

Ma már számtalan kultúra receptjei és eszközei elérhetőek számunkra. Ha mindenünk a távol-keleti konyha, akkor érdemes egy wokot, gőzölőt és akár egy
rizsfőzőt beszereznünk. De ha az olasz ízek hoznak minket lázba, akkor nem hiányozhat a tésztakészítő, a sajtvágó a konyhafiókból. Ha pedig a francia életérzés áll hozzánk közel, akkor sosem fogyhatunk ki a jó borokból és nem árt néhány bagett sütő formát is beszereznünk, hogy szenvedélyünknek bármikor hódolhassunk.

Persze gyűjtő szenvedélyünknek sokszor pont a hely hiány szab határt. Sokan vagyunk, akik konyhai rajongás ide vagy oda, kénytelenek figyelembe venni, hogy a konyhai polcok mekkora befogadó képességgel rendelkeznek. Ma már szerencsére erre is van megoldás. Választhatunk olyan edény készleteket, melyek használat után, összeállítva akár kis helyen is elférnek, akár a fogantyújuk is eltávolítható, mikor nincsenek épp használatban, és minőségi tervezésnek hála, éveken keresztül használhatóak. Az ilyen szettek leginkább kis lakásban és albérletben élőknek ajánlott.

Ám bármi mellett döntsünk, a konyhában nem lehet nagyot tévedni, mert bár egy rántottát is könnyedén el lehet rontani, ahogy azt édesanyám egy volt kolléganője egyszer megjegyezte, mégis a konyhában töltött idő, melyet a család és barátok körében élünk meg, talán mindig a legszebb emlékek maradnak, sodorjon minket bárhová is az élet.

Ajánlott bejegyzések
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…
életmódfejhallgatófülhallgatóokosórasport

Fitten és egészségesen okos eszközökkel

5 Perc olvasási idő
  A változásra sarkalló intő jelek A 21. század nagy dilemmája a globális elhízás kérdése. Magyarország az élvonalban van, a túlsúlyos és…
e-könyv

Idén karácsonykor nem kell becsomagolni a könyveket

4 Perc olvasási idő
Internetezésre is használható e-Book olvasók | 7 inch-es képernyőjű e-Book olvasók | Még több e-Book olvasó Az e-book olvasók népszerűsége töretlen, hónapról-hónapra többen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük