hardverhordozhatóipodzene

iPod nano – praktikusabb, mint valaha

Megérkezett az iPod-széria hatodik generációja, az Apple középkategóriás nano-jára pedig gyakorlatilag alig lehet ráismerni. Az új MP3-lejátszó tervezésekor az egyszerűsítés volt a cél, minden olyan funkció kimaradt belőle, amit egyébként sem használnánk, mikor éppen a parkban kocogunk vagy egy álmos reggelen zötykölődünk a buszon munkába menet.

Ipod Nano 6. generáció - olcsobbat.hu

Az eddigi hosszúkás külsőt és kijelzőt egy közel szabályos, 37,5×40,9 milliméteres négyzetforma váltotta, amelyen egy 1,54 hüvelykes, 240×240 felbontású képernyő terpeszkedik. Szembetűnő még, hogy eltűnt az irányításra szolgáló, úgynevezett clickwheel, az új nano ilyen módon történő megkurtítása pedig egyáltalán nem véletletlen, hiszen a kütyü kijelzője érintésérzékeny, azaz az ujjainkkal bökdösve ugrálhatunk a 8 vagy 16 gigabájtos tárhelyre feltöltött számok és fényképek között. A lejátszón mindössze egy bekapcsoló és két hangerőszabályozó gomb kapott helyet, minden mást a képernyőn intézhetünk el: jobbra-balra és felfelé-lefelé tekerhetünk a menüben, így érhetjük el az egyes alkalmazások parancsikonjait, sőt a multitouch támogatás révén forgathatjuk is a képernyőt.

Az új operációs rendszer külsőre tökéletesen belesimul az Apple többi készülékén látott formavilágba, s amellett, hogy jelentősen egyszerűbb kezelőfelülettel büszkélkedhet, néhány hasznos funkciót is tartogat a felhasználók számára: a Genius amolyan háttérben megbújó lemezlovas, amely egy gombnyomásra összeszedi a lejátszóról a kedvenc számunk mellé stílusban is passzoló dalokat, míg a Live Pause-zal késleltethetjük az FM-rádió élő adását és akár 15 percet visszatekerhetünk benne.

Az új nano egyetlen feltöltéssel 24 óráig húzza, ha csendes társra vágyunk utazáshoz vagy sportoláshoz, tisztességesen megállja a helyét. Sosem lesz útban, sosem fog zavarni, ugyanis nem csak 46 százalékkal kisebb, de 42 százalékkal könnyebb is lett: a maga 21 grammjával apróságnak mondható kütyüt a hátoldalán található csíptetővel tűzhetjük fel a ruhánkra, így szinte észrevétlenül garantálja a tökéletes zenehallgatási élményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.