Interjú Valkó Eszterrel a takarításról és az autó rendben tartásáról

valkoeszter-olcsobbat-hu-01

Autó ápoló termékek | Kézi porszívók autó takarításhoz | Minőségi törlőkendők

Amikor Valkó Esztit felhívtam, hogy a takarításról szeretnék vele diskurálni, felnevetett, mert a párjával, Péterrel épp a kocsit pucolták. Most meg épp egy takarítás közepébe csörögtem bele.

Maya: Te Eszti, most kicsit olybá tűnik, mintha mindig suvickolnátok valamit.

Eszter: Dehogy, csak most van rá időnk. Meg nem sokára megyünk a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, úgyhogy ki kell tisztítani az autót, és az úgy az igazi, ha az ember saját maga csinálja, nem pedig beáll egy mosóba. Ilyenkor teljes generál van kívül belül. A porszívózással kezdünk, utána a falak, műszerfal, a legutolsó stádium pedig a polírozás, ami a legdurvább.

Maya: Nem mondod, hogy vadul polírozol?!

Eszter: De bizony! Enyém a kocsi jobb oldala. Mivel nem én keverem ki a polírozó krémet (azt készen lehet kapni), nem egy nagy truváj a dolog. Felkened az autóra, vársz egy kicsit, hogy megszáradjon, aztán egy puha ronggyal, apró, körkörös mozdulatokkal addig dörzsölöd, amíg szép fényes nem lesz.

Maya: A legtöbben azért a kényelmesebb megoldást, a kocsi mosót választanák, ti miért nem? Spórolásból?

Eszter: Nem, inkább, mert ez egy jó kis időtöltés, meg jó érzés az embernek, hogy ’én csináltam, és milyen szép lett’.

Maya: A párod házias?

Eszter: Igen, nagyon figyel az ilyen dolgokra, főleg az autóra. Magamtól nem feltétlen állnék neki polírozni, de így ketten már vicces.

Maya: Kézi porszívót használtok, vagy a nagy porszívót kivonszoljátok egy hosszabbítóval a házból.

Eszter: Kézi porszívónk sajnos nincs, a nagyot használjuk, úgy, ahogy mondod, hosszabbítóval. Kiállunk a kocsival az udvarra, és indul a buli. A porszívózást egyébként a Peti csinálja.

Maya: Az otthoni házimunkát is megosztjátok?

Eszter: Azt nem. Mindent én csinálok, Peti meg porszívózik, mert azt utálom. Szívesen főzök, mosok, mosogatok, de a porszívózást ki nem állhatom, annál monotonabb munkát el nem tudok képzelni.

Maya: Vannak olyan berendezések, tisztítószerek, amikhez ragaszkodsz?

Eszter: Semmi, teljesen átlagos dolgaink vannak. Mondjuk, mostanában a tisztítószerek terén igyekszem visszatérni a hagyományosokhoz, amiket nagyanyáink is használtak. Például a tűzhely letakarításánál az ecet remekül működik, csak nagyon büdös.

Maya: Gumikesztyűt húzol az ilyen akciókhoz?

Eszter: Nem, a gumikesztyűt nem szeretem, mert abban nem érzem úgy a dolgokat. Az ember kitakarít, alaposan megmossa a kezét, jól bekeni krémmel, és kutya baja sem lesz.

Maya: Van olyan házimunka, amit nagyon szeretsz?

Eszter: Biztos vannak olyanok, akiket a takarítás kikapcsol, de én nem vagyok odáig érte. Meg kell csinálni, és kész. Ha a főzés házimunkának számít, azt szeretem. És a ruhákat selejtezni, pakolászni, válogatni, ezek jó dolgok.